fbpx
Annonse
Annonse
Olav Nygård, vindkraftmotstander fra Aure
Leserinnlegg
Olav Nygård, vindkraftmotstander fra Aure
19 april 2021 13:21
Salfjord sin industritomt med vei ligger mellom de eksisterende anleggene til Bioparken og Equinor sitt prosessanlegg på Tjeldbergodden i Aure.
Salfjord sin industritomt med vei ligger mellom de eksisterende anleggene til Bioparken og Equinor sitt prosessanlegg på Tjeldbergodden i Aure.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tilbakeblikk mens vi venter på svar/avklaring fra Salfjord AS. Politikerne i Aure gikk med på å la folk gjennom en folkeavstemning bestemme om kommunen skulle anbefale en vindkraftutbygging på Skarsøya eller ikke. Ved kommunevalget i 2019 stemte 70% nei til et vindkraftverk.

Noen måneder etter valget skrev daglig leder i Salfjord følgende i sitt leserinnlegg i  Helgelands Blad den 06.desember 2019 :

«Debatten om vindkraft i Aure på Nordmøre har vært preget av vindmøllemotstandere som tar debatten ned på usaklig nivå – demonisering av meningsmotstandere og usaklige påstander/ løse antydninger. Det er bedrøvelig for mennesker, som ønsker næringsutvikling i distrikts Norge for å skape en bærekraftig fremtid til kommende generasjoner i bygdesamfunn, å lese alle usannheter og tøyse påstander som reaksjonære på NEI siden tillater seg i debatten. I kampen for stillstand/ status quo ser det ut til at er alle våpen tillatt. Samfunnet er tjent med en debatt som er saklig og ærlig.»

Folkeaksjonen mot vindkraft i Aure kommune har arbeidet mye med å formidle ny og saklig informasjon om vindkraft generelt samt informasjon og spørsmålstillinger omkring vindkraft lokalt. Ensidig informasjon/propaganda fra utbygger og kommune nødvendiggjorde en slik innsats. Informasjonsavisen fra folkeaksjonen, Tidens Valg, er et eksempel på dette

På Folkeaksjonens nettside, Vindkraftmotstand.no, ligger det mange artikler og annet stoff, deriblant kritiske spørsmålstillinger rundt Salfjord sin tilnærming til vindkraft. 

Når debattklima hardner til er det noen som velger å innta offerrollen når de forsvarer seg og omtaler sine meningsmotstandere, så også daglig leder for Salfjord. Det er ikke greit. Nå ønsker vi et saklig og ærlig svar/avklaring fra Salfjord.

Et søk i Aure kommunes postliste på «Salfjord» frambringer opplysninger som viser at virksomheten til selskapet og koblingene til Aure kommune godt kan gås etter i sømmene. Salfjord mangler fortsatt konsesjon til å drive oppdrett på land ved Tjeldbergodden. Selskapet har selv fryst konsesjonssøknaden slik at den ikke behandles ferdig i f.eks. mattilsynet. Dette var smart fordi et (forventet?) avslag har kunnet stoppe videre tilførsel av kapital. Sist 450.000,- kroner fra kommunalt næringsfond til vei over industritomta på Tjeldbergodden, og nå budsjetterer selskapet med vel 1,3 millioner kroner i tilskudd fra kommunalt næringsfond til Salfjord 2 på Hyttneset. 250.000,- kroner skal visst nok allerede være bevilget. Salfjord sitt planlagte oppdrettsanlegg er nå benevnt som et av verdens største, men har ikke mer kapital enn at selskapet til stadighet må ha støtte fra kommunalt næringsfond for å realisere planer som kan ende i ingenting, slik det ser ut til å gjøre på Tjeldbergodden/Salfjord 1. Småskala næringsutvikling rundt omkring i kommunen blir salderingsposten.  

Salfjord har hatt en konfliktfylt tilværelse siden etableringen i 2018. Ro i vindkraftsaken får vi neppe før Salfjord kan melde at samarbeidsavtalen med Njordr er lagt død og at etablering av lokal vindkraft ikke lenger er en del av oppdrettsselskapet langsiktige strategi.

Aure kommune må påse at resultatet av folkeavstemningen ikke undergraves, men respekteres. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Vidar Hölm · 27 dager siden
  Hele dette Salfjord minner mer og mer om noe som ikke helt er hva det utgir seg for. Spesielt det at de forsøker knytte seg opp mot at vindkraft som en forutsetning for fremdrift, gjør at noe skurrer. 
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Lars Svein ValderhaugDet er statens oppgave å dimensjonere E39 mellom Ålesund og Molde. Men Fannefjordtunnelen er ikke på E39. Fannefjordtunnelen er fylkeskommunens ...
Lars Svein Valderhaug 3 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøOg du trur at fylket vil prioritere å byggje ein ny tunnel når det går ei bru til Lønset, og ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Lars Svein ValderhaugDet er fylket som har ansvaret for Fannefjordtunnelen. Og jeg kjøper ikke ditt argument at broen over Lønset vil redusere ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Rolf Erik PedersenIfølge eksterne kvalitetsikrede kalkyler, så er Møreaksen billigere enn Romsdalsaksen.Med ekstra trafikk fra Romsdalsaksen vil det bli kø i Fannefjordtunnelen, ...
Rolf Erik Pedersen 1 dager siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Terje SundsbøFor det første, så er de fleste rimelig sikker på at Romsdalsaksen er rimeligere å bygg, og i tillegg til ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøMen poenget er at det ikkje blir slik kø om Romsdalsaksen vert bygd fordi det då blir eit meir fleksibelt ...

Mest aktive

 • Terje Sundsbø 105 comments
 • Lars Svein Valderhaug 65 comments
 • Lama Vik 24 comments
 • Jan Rune Haukvik 22 comments
 • Vidar Hölm 19 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte