Annonse
Annonse
Olav Nygård, vindkraftmotstander fra Aure
Ytring
19 april 2021 13:21
Salfjord sin industritomt med vei ligger mellom de eksisterende  anleggene til Bioparken og Equinor sitt prosessanlegg på Tjeldbergodden i Aure.
Salfjord sin industritomt med vei ligger mellom de eksisterende  anleggene til Bioparken og Equinor sitt prosessanlegg på Tjeldbergodden i Aure.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tilbakeblikk mens vi venter på svar/avklaring fra Salfjord AS. Politikerne i Aure gikk med på å la folk gjennom en folkeavstemning bestemme om kommunen skulle anbefale en vindkraftutbygging på Skarsøya eller ikke. Ved kommunevalget i 2019 stemte 70% nei til et vindkraftverk.

Noen måneder etter valget skrev daglig leder i Salfjord følgende i sitt leserinnlegg i  Helgelands Blad den 06.desember 2019 :

«Debatten om vindkraft i Aure på Nordmøre har vært preget av vindmøllemotstandere som tar debatten ned på usaklig nivå – demonisering av meningsmotstandere og usaklige påstander/ løse antydninger. Det er bedrøvelig for mennesker, som ønsker næringsutvikling i distrikts Norge for å skape en bærekraftig fremtid til kommende generasjoner i bygdesamfunn, å lese alle usannheter og tøyse påstander som reaksjonære på NEI siden tillater seg i debatten. I kampen for stillstand/ status quo ser det ut til at er alle våpen tillatt. Samfunnet er tjent med en debatt som er saklig og ærlig.»

Folkeaksjonen mot vindkraft i Aure kommune har arbeidet mye med å formidle ny og saklig informasjon om vindkraft generelt samt informasjon og spørsmålstillinger omkring vindkraft lokalt. Ensidig informasjon/propaganda fra utbygger og kommune nødvendiggjorde en slik innsats. Informasjonsavisen fra folkeaksjonen, Tidens Valg, er et eksempel på dette

På Folkeaksjonens nettside, Vindkraftmotstand.no, ligger det mange artikler og annet stoff, deriblant kritiske spørsmålstillinger rundt Salfjord sin tilnærming til vindkraft. 

Når debattklima hardner til er det noen som velger å innta offerrollen når de forsvarer seg og omtaler sine meningsmotstandere, så også daglig leder for Salfjord. Det er ikke greit. Nå ønsker vi et saklig og ærlig svar/avklaring fra Salfjord.

Et søk i Aure kommunes postliste på «Salfjord» frambringer opplysninger som viser at virksomheten til selskapet og koblingene til Aure kommune godt kan gås etter i sømmene. Salfjord mangler fortsatt konsesjon til å drive oppdrett på land ved Tjeldbergodden. Selskapet har selv fryst konsesjonssøknaden slik at den ikke behandles ferdig i f.eks. mattilsynet. Dette var smart fordi et (forventet?) avslag har kunnet stoppe videre tilførsel av kapital. Sist 450.000,- kroner fra kommunalt næringsfond til vei over industritomta på Tjeldbergodden, og nå budsjetterer selskapet med vel 1,3 millioner kroner i tilskudd fra kommunalt næringsfond til Salfjord 2 på Hyttneset. 250.000,- kroner skal visst nok allerede være bevilget. Salfjord sitt planlagte oppdrettsanlegg er nå benevnt som et av verdens største, men har ikke mer kapital enn at selskapet til stadighet må ha støtte fra kommunalt næringsfond for å realisere planer som kan ende i ingenting, slik det ser ut til å gjøre på Tjeldbergodden/Salfjord 1. Småskala næringsutvikling rundt omkring i kommunen blir salderingsposten.  

Salfjord har hatt en konfliktfylt tilværelse siden etableringen i 2018. Ro i vindkraftsaken får vi neppe før Salfjord kan melde at samarbeidsavtalen med Njordr er lagt død og at etablering av lokal vindkraft ikke lenger er en del av oppdrettsselskapet langsiktige strategi.

Aure kommune må påse at resultatet av folkeavstemningen ikke undergraves, men respekteres. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 7 måneder siden
    Hele dette Salfjord minner mer og mer om noe som ikke helt er hva det utgir seg for. Spesielt det at de forsøker knytte seg opp mot at vindkraft som en forutsetning for fremdrift, gjør at noe skurrer. 
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 16 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte