Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Foreldre bruker mobilen flittig når sommeridyllen og barnas ferieminner skal foreviges. Men det er slett ikke alt som bør deles på nett. Redd Barna har derfor laget fem råd om bildedeling.

De som er ungdom i dag, er den første generasjonen som er født inn i et liv som kan dokumenteres fra første sekund, til verdens befolkning på et øyeblikk, gjennom sosiale medier.

I Redd Barnas prosjekt «Foreldrefella» hentet vi inn ungdoms erfaringer og syn på deling av informasjon og bilder i sosiale medier. Mange barn og ungdom er vant til at foreldrene ofte knipser bilder av dem. Men de er tydelige på at de ikke synes det er greit å legge ut alt mulig, og de deler heller ikke alltid foreldrenes oppfatninger om hva som er et fint bilde av dem. Ungdommene synes heller ikke det er ok at det deles bilder i ett kjør. Det er kanskje greit med ett feriebilde, men ikke daglige oppdateringer.

Redd Barna jobber mye med nettvett for barn og unge, men det er også viktig at foreldre og andre voksne tenker seg godt om før de deler bilder av barn på i sosiale medier. Husk at hvis du som forelder poster bilder og informasjon om barna til stadighet, fratar du dem faktisk muligheten til å definere sin egen identitet digitalt. De mister også råderetten over hvordan de selv ønsker å fremstå.

annonse

I Redd Barnas arbeid ser vi at barn er ganske flinke til å ta forholdsregler når det gjelder deling av bilder selv, men at de har lav terskel for å spre bilder videre når de først er ute. Du som foreldre bør derfor være en god rollemodell. Begrens deling av bilder, og noen bilder bør du ikke legge ut i det hele tatt.

Her er Redd Barnas fem råd om bildedeling:

  1. Spør barna om lov til å legge ut bilder av dem – og gjør det lett for dem å si nei. Selv om du synes bildet er kjempefint, er det ikke sikkert at barnet liker det. Dersom du vil legge ut bilder av andres barn skal både barnet og foreldrene gi tillatelse.
  2. Ta bilder av en situasjon der barnet ikke er i fokus alene. Situasjonsbilder kan være bilder der selve aktiviteten er det egentlige motivet i bildet. Hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet. Fokuser på hyggelige bilder.
  3. Ikke ta bilder som kan oppleves krenkende. Tenk over om du selv ville likt å bli tatt bilde av i et badekar eller når du sitter på do. Still også deg selv spørsmålet om du ville likt at et slikt bilde ble delt. Barn skal behandles med like mye respekt som voksne.
  4. Det er hyggelig å dele bilder av barna med familie og venner, men del dem heller i lukkede grupper hvor det er tatt et bevist valg om hvem som er med i gruppen. Bruk personverninnstillinger og begrens tilgangen til hvem som kan se bildene.
  5. Husk at bilder kan misbrukes. Ikke del bilder av lettkledde og nakne barn. Alle bilder kan kopieres, deles og brukes i sammenhenger du ikke har kontroll på. Bildet kan også settes inn i helt andre situasjoner enn de er tenkt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
@Anne Mari SandshamnBevilgningene til MA kommer når bompengeproposisjonen er ferdig, tidligst i revidert 2023-budsjett, eller på statsbudsjettet for 2024.
Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Bjørn JacobsenOg... Snipp... snapp... snute... så var MA.. UTE
@Dag Robert BjørsholMøreaksen er listet blant de mest lønnsomme veiprosjektene i NTP. Folk flest, dvs. over 62% i vårt fylke, har stemt ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte