Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I år er det 50 år siden Anders Langes parti for sterk nedsettelse av skatter og avgifter og offentlige inngrep ble stiftet. Og aldri har vel det budskapet vært viktigere.

I dag opplever næringslivet og innbyggerne de største skatteøkningene noensinne. Staten er grådig. I løpet av de to første årene med denne regjeringen nærmer det seg 100.000 kroner mer til det offentlige per innbygger enn før, fra spebarn til oldinger.

Annonse
Annonse

Pengene renner inn i statskassa, mens mange bedrifter og eiere sliter med å betale utbytte, og utbytteskatt for å dekke eierens formueskatt.

2022 var det året regjeringen gjorde det veldig vanskelig å bli og være jobbskaper i Norge. I stedet for å ta tak i at 30 prosent av bedriftene ikke overlever sine fem første driftsår, så gjorde regjeringen det verre.

I et år hvor hele det norske næringsliv sliter med galopperende kostnader til strøm, renter og råvarepriser, samt nedgang i inntekter fordi kundemassen sparer der de kan. Da høyner regjeringen skattetrykket på norsk næringsliv til de grader. Økt arbeidsgiveravgift, økt utbytteskatt og økt formueskatt. For ikke å nevne «Lakseskatten» som kraftig rammer leverandørindustrien her i fylket, spesielt.

Hundrevis av arbeidsplasser i leverandørindustrien er borte i Møre og Romsdal. Det siste var Bjørdal i Ørsta. Først kom problemene med krigen i øst, og så kom lakseskatten, er forklaringen. Presset på bedriften var der fra før, og så satte regjeringen inn nådestøtet, og 75 arbeidsplasser forsvant. Gratulerer LO Følsvik og Støre, kanskje tok dere en «Riking» i samme slengen.

Annonse
Annonse

Hittil i år har konkurser i næringslivet økt med 60 prosent i Møre og Romsdal, noe som er det høyeste i landet.

Skattestatistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at det er mulig å sette ned skattene kraftig uten at det går ut over offentlige tjenester.

Så hvilke skatter bør bort?

Formueskatten er en destruktiv symbolskatt. For å styrke investeringsviljen må vi gjøre som alle våre naboland, å umiddelbart fjerne formueskatten på å eie bedrifter.

Formueskatten har økt betydelig de siste år. Flere eiere har valgt å flytte fra Norge. Utflytting av bedriftseiere var den viktigste grunn for at alle våre naboland har fjernet skatt på å eie en bedrift. Danmark og Tyskland fjernet den i 1997. Finland i 2006, Sverige i 2007 og Frankrike i 2017. Det er kun Norge som har personlig skatt på å eie en bedrift.

Som et bidrag til å betale for dyrere strøm, drivstoff, mat og renter, bør skattesatsene på lønnsinntekter ned for alle.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 7 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse