Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Olav Nygård
Ytring
15 september 2019 17:02
Del på Facebook
Vindmøller på Smøla, nabokommunen til Aure og den planlagte Vindparken på Skarsøya. Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Vindmøller på Smøla, nabokommunen til Aure og den planlagte Vindparken på Skarsøya. Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommende varaordfører i Aure, Ole Bendik Nilsen (Sp), gikk for en folkeavstemning om vindkraftverk på Skarsøya, men han gikk også for at det skulle være en folkeavstemning gjeldende vindkraftverk i hele kommunen. Som han sa til kommunestyre, så visste han om folk som ville stemme for vindkraftverk på Skarsøya, men ikke for vindkraftverk i andre deler av kommunen. Hans ønske om todelt folkeavstemning ble torpedert av bl.a. partikollega og grunneier Svein Skar og venstres Iver Nordseth som er grunnlegger og styremedlem i LNVK (Lanssammenslutningen av Norske VindkraftKommuner).

Flertallet bestående av «tvilere» og vindkraftforkjempere ville at alt skulle satses på et kort. De hadde tydeligvis et opplegg på gang for å få folk i Aure til å stemme ja til vindkraftverk på Skarsøya. Men så tapte de med god margin da 1218 stemte nei og kun 540 stemte ja. Nå arbeides det sammen med kommuneadministrasjonen med halmstrå som i konsekvens kan legge til rette for vindkraftverk i Aure. Til TK, like etter at valgresultatet forelå, sier ordføreren vår at «hun ønsker at kommunestyret vedtar avtalen med Njordr når saken legges fram til endelig behandling 3 oktober». Er det rart at folk reagerer? Hastemøte i formannskapet roer ikke gemyttene, for her gikk flertallet inn for å bruke mer penger på advokat for å få en tredje vurdering av avtalen kommunen har framforhandlet med Njordr.

Ole Bendik skriver at han er mot vindkraftverk i kommunen, men han er for halmstrået samtidig som han raljerer med de som protesterer. Det er ingen logikk i at kommunen inngår/signerer avtale med Njordr under rådende omstendigheter. Folk i Aure har sagt nei til vindkraftverk på Skarsøya og ifølge Ole Bendik så har nei-siden kunne vært større om folkeavstemningen hadde omfattet hele kommunen. Halmstrået det nå arbeides med, en «korrigert» avtale med Njordr, vil om den blir vedtatt være et signal som høringsinstansen for nasjonal rammeplan vil få med seg, og er en invitasjon til å bli overkjørt.

Uansett om nasjonal rammeplan blir skrinlagt eller ikke, så kan konsekvensen bli at resten av kommunen blir mer utsatt for vindkraftutbygging enn Skarsøya, da de ikke ble hørt gjennom folkeavstemning om vindkraftutbygging i sin del av kommunen. Snakk om tveegget sverd, Iver Nordseth, du som ville ha vindkraftverk på Skarsøya for å «skjerme» resten av kommunen. Du fikk svar på tiltale fra folk i Aure, og tok nesten med deg Aure Venstre i fallet ved årets valg. Aure Senterparti med sine inhabile grunneiere i fri dressur gikk også på en smell. På landsplan opplevde Sp et valgskred, mens Sp i Aure mistet 3 representanter i kommunestyret.

Slik Inge Aukan (KrF) har gjort, så har også Ole Bendik angrepet nei-siden på en uredelig måte. Er det de som arbeider i folkeaksjonen de angriper eller småbarnsforeldra i aksjonsgruppa? Kanskje enkeltpersoner som ytrer seg en eller annen plass på nettet? De er blitt oppfordret til å konkretisere, også fra folkeaksjonen, men da ble det stilt. Dette er å være unnvikende eller rett og slett feig.

Så til våre politikere; Ikke rot det til mer nå. Det er nok å rydde opp i allerede etter Njordr og Slettemoen sin inntreden i Auresamfunnet. Vi trenger fred nå og ikke nye år med strid i Aure. Avtaleforslaget mellom kommunen og Njordr bør skrotes, og vindbaronene sendes på dør før de får gjort mer skade.

Av Olav Nygård

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøFor en gangs skyld synes jeg du han legge ved linker til noe annet enn andre leserinnlegg av RR.. har ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte