Annonse
Annonse
Eivind Salen
Ytring
17 september 2019 09:07
Eivind Salen. Foto: Privat
Eivind Salen. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gratulerer til Aure som sa klart og tydelig nei til Vindkraft på Skardfjellet !

Folket sa nei både i folkeavstemningen og i kommunevalget. Partier som var i mot vindkraft gikk klart frem, partier som støttet markant tilbake. I folkeavstemningen var det over 2/3 som stemte i mot. Klarere kan det knapt sies.

Likevel er ikke saken lagt død. Og det er grunnen for dette innlegget, selv om jeg kommer utenbys fra, og ikke kjenner alle detaljer i saken inngående.

Det er forsøkt forklart hvorfor kommunen må fortsette forhandlingene med Njordr, og må inngå eller opprettholde en avtale med dem. Man skal takke politikere som tar seg bryet med å forklare på FB hva de holder på med, og man skal takke AP for i Aure være klare motstandere av vindkraft, og ville kjempe mot anlegget så godt de kan.

Hogne Hongset kjenner saken ut og inn, og skriver i en kommentar under det innlegget akkurat sånn det skal være. Det er ikke sånn at Aure vil bli utbygd selv om Nasjonal Ramme skulle bli vedtatt, og Aure bli liggende i områder «egnet for utbygging». NVE presiserer jo igjen at dette ikke er en «utbyggingsplan», at det ikke er «fritt frem». Og det er jo et tegn på at kommunikasjonen ikke fungerer helt bra, når denne informasjonen ikke når frem til kommunepolitikere som engasjerer seg i saken.

Hongset foreslår også i kommentaren sin at kommunen kan gjøre det klart allerede nå, at de ikke vil godta omlegging av arealplanen som er nødvendig for å gjøre LNF-område om til industriområde, og bygge vindkraft på Skardfjellet. Det er et meget godt forslag. Det vil gjøre det helt klart at vindkraft ikke er velkomment, og ikke vil bli.

Hva jeg vil legge til, høflig, og uten noe ønske om å fyre opp stemningen, er at politikere og statsforvaltning må tenke litt gjennom hva signaler denne prosessen egentlig sender. Her har folket i Aure mobilisert, de har fått folk i resten av regionen og resten av landet med seg, og de har fått sagt i fra så tydelig det er mulig å si det, at Vindkraft på Skardfjellet er uønsket.

Og så er det likevel ikke nok. Så er det likevel sånn at nyvalgte kommunepolitikere må informere om at all mobiliseringen og alt motstanden kanskje har ingenting å si, for det er NVE som bestemmer, og de trenger ikke ta hensyn til folket.

Det er et veldig sterkt signal. Det gjør det plutselig ganske utrygt å være innbygger i dette landet her. Vi har ikke den beskyttelse i våre demokratiske organer og i statsapparatet, som vi trodde vi hadde. Folk ser at innbyggerne i Aure overveldende - overveldende - stemte Nei.

Og så er det liksom ikke mer enn kanskje. NVE kan si ja. Og så står de klare til å rulle inn med anleggsmaskiner og bruke politiet til å fjerne folk som stiller seg i veien, sånn de gjør det på Frøya og i Sørmarkfjellet.

Hvorfor skal NVE si ja? Det er forretningsinteresser til Njordr. I eget hode leker jeg alltid med spørsmålet om de er en eller to ansatte der, de er kanskje en håndfull. Og de har ikke noe med Aure å gjøre, bryr seg katten. De vil bli mangemillionærer om de får bygge anlegget sitt. De selger seg straks ut, og stikker fra alle problemene som vil følge.

Er det virkelig sånn at NVE vil ta mer hensyn til de to eller tre i Njordr, enn hele befolkningen i Aure? Strømmen blir ren overskuddskraft, det vet vi, den vil bli eksportert. Det halmstrået har de ikke. Det er for å tjene penger.

Og sånn det er nå, har vi ikke en offentlig forvaltning som kan garantere at hensynet til forretningsinteressene i selskap som Njordr ikke vil bli prioritert satt opp mot hensynet til natur og friluftsliv i Aure, og folkeviljen der. Det er ingen som vil garantere at et nei blir nei. Tvert i mot blir det sådd veldig tvil, med å forsøke å forklare at det er nødvendig med en avtale, for det kan også bli ja.

Det er veldig skummelt. Jeg håper politikere og innbyggere i Aure finner ut av hva de må gjøre, for at et Nei skal være et Nei, for at alle planer om vindkraftverk i kommunen skal legges døde og begravet, og folk og dyr på ny kan sove trygt.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 3 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte