fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
30 april 2020 10:29
FRANSK FAVORITT: Du trenger nesten bare løk, loff og ost for å lage en fransk løksuppe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
FRANSK FAVORITT: Du trenger nesten bare løk, loff og ost for å lage en fransk løksuppe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Du trenger verken være frankofil eller fattig for å nyte en rustikk, hjemmelaget løksuppe.

Den tradisjonelle franske løksuppen var opprinnelig en rett for fattigfolk. Eller? Det finnes en myte som forteller en helt annen historie. Om den ikke er sann, er den i det minste minneverdig: Ludvig 14, kjent som «Solkongen», skal ha tilbrakt en natt i en enkel jaktstue. I spiskammeret fantes det kun løk, olje og champagne, og av dette lagde kongen den aller første løksuppen.

I tiden før den franske revolusjon, da hoffet og adelen levde i absolutt overdådighet og luksus, er hendelsen i jaktstua ganske usannsynlig. Like fullt liker jeg tanken på at Ludvig 14 roter rundt i skuffer og skap på jakt etter noe å lage kveldsmat av, og finner noen skarve ingredienser som han må være kreativ med.

Løksuppe har gjerne få ingredienser – løk, buljong og kanskje noen urtekvaster. Men man alltids gi suppen en ekstra spiss eller utvikle sin egen versjon. En skvett sherry til slutt gjør seg utrolig godt til den søte løken. Du kan også koke suppen sammen med litt tørket sopp eller en liten bit røykt bacon, eller spe med noen hvite bønner eller grønnsaker som spinat eller grønnkål mot slutten av koketiden. Slik blir suppen mer fyldig, mettende og smaksrik.

Selv om løksuppe i seg selv er en rik, sødmefull og delikat rett, er det aller beste med denne suppen at det som regel ligger en ostegratinert toast på toppen. Toasten er sprø og salt, og suger til seg den gode kraften. Siden toasten skal ligge oppi suppen og fort blir myk, bør sørge for at den er skikkelig sprø i forkant. Etter min mening er det da best å lage krutonger, fordi man da får mer overflate som kan sprøstekes og gratineres med ost.

Krutonger gir dessuten en smidigere og mindre grisete måte å spise på. Det hadde sikkert Solkongen satt pris på!

Fransk løksuppe og hvitløkskrutonger med ost

Ingredienser (2 personer)

1 løk
1 rødløk
4 fedd hvitløk
1 kvast timian
1 dl tørr hvitvin
3 dl mørk kyllingkraft
2 ss smør
1 ss hvetemel
4 skiver loff
5 fedd hvitløk med skall
100 g ost, f.eks. vellagret Jarlsberg
Olivenolje
Salt

Framgangsmåte

Rens løken, og kutt den i tynne skiver. Fres den sammen med hvitløk og timian i en tykkbunnet kjele til den er blank og lett brunet. Dryss på mel, og la det få frese i 3–4 minutter før du slår på hvitvin. La det få koke inn til halvparten. Slå så på buljong. La suppen få putre på lav temperatur i 1- 1,5 time. Tilsett vann om væsken reduseres for mye.

Suppen smakes til med salt.

Kutt loffen i grove, store terninger som legges på bakepapir på et stekebrett. Drypp over olivenolje, og legg ved noen knuste hvitløksfedd med skall. Ha på litt salt.

Stekes i ovn på 170 grader i 12–15 minutter avhengig av størrelsen. Legg skiver av ost over krutongene, og bake dem i ovnen igjen til osten er smeltet, gyllen og sprø.

Server suppen med krutongene på toppen.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte