En forrett som er lett å lage og lett å like, er perfekt på 17. mai.
Her i landet har vi en tendens til å kalle alle retter med soya- og ponzusaus for «asiatiske». Ukas forrett, ørrettartar, havner i den store sekken med liksom-asiatiske retter som egentlig kan stamme fra hvor som helst i verden. I dette tilfellet er retten oppfunnet av en utflyttet sunnmøring bosatt i Oslo, uten et eneste kjent asiatisk gen i kroppen. La oss likevel være så pragmatiske at vi kaller ørrettartaren «asiatisk» (men med anførselstegn), siden mange av ingrediensene er kjent fra asiatiske mattradisjoner – blant annet sitrongresset, chilien, ingefæren og soyasausen. Spesielt fisk kler disse smakene godt, og kombinasjonen faller i smak hos både store og små.
Ørrettartaren har mange fellestrekk med sashimi, men sistnevnte er enda enklere å lage: Pene skiver av ryggstykket på ørret eller laks serveres rå og kjølige, sammen med en ponzusaus og noen tynne skiver syltet ingefær. Vi tar med oss disse samme smakene i ørrettartaren, men bygger ut bildet med noen ingredienser ekstra.
Jeg er generelt veldig glad i å lage tartar av fisk, spesielt av de fete fiskeslagene som tåler at vi tilsetter mye salt, syre og umami. En nøkkel til matmagi som alltid funker, er å kombinere noe fett, noe sprøtt og noe friskt – og det er akkurat det vi gjør her.
Fisken i denne retten kan byttes ut med kjøtt, da helst storfe. Men du kan også lage en helt vegetarisk versjon – for eksempel med sopp, selleri, kokte gryn, potet, jordskokk eller artisjokk i hovedrollen.
Presentasjonen av tartaren blir superlekker hvis du danderer ingrediensene lagvis i et glass. Serverer du rekechips ved siden av, kan gjestene løfte ut en skje med tartarblandingen og legge rett på chipsen. Får du ikke tak i rekechips, kan du isteden lage dine egne potetchips eller steke løvtynne brødchips.
Ørrettartar med ponzusaus, avokadokrem, chili, sesamfrø og rekechips
Ingredienser (2 personer)
200 g ørretfilet
1 avokado
2 lime
1 sjalottløk
1 sitrongress
1 bit ingefær
1 fedd hvitløk
1 grønn chili
1/4 agurk
1 stang stangselleri
1 ss sesamfrø
1 dl soyasaus
2 ss honning
1 liten bunt koriander
salt
rekechips
Framgangsmåte
Del avokadoen i to, og fjern steinen. Skrap ut avokadokjøttet med en skje og legg det over i en skål, der det knuses til en fin puré sammen med et finhakket hvitløksfedd. Smak til med limesaft, finhakket koriander og salt.
Lag ponzusaus: Smelt honningen, og tilsett grovhakket sitrongress, ingefær og en halv grønn chili. La det få svette til honningen begynner å karamellisere seg lett. Ha i soyasaus, og la sausen få putre til den tykner lett. Smak til med limesaft, og sil ponzusausen før bruk.
Kutt ørreten i små terninger, og gjør det samme med agurk og stangselleri. Bland ørret, agurk og stangselleri i en liten bolle, og tilsett finsnittet grønn chili. Smak til med ponzusausen.
Legg avokado i bunnen av en tallerken eller et glass, og topp med tartaren og litt ekstra ponzusaus. Strø på ristede sesamfrø til slutt.
Serveres med sprø rekechips.