fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
14 mai 2020 10:30
PÅ GLASS: Ørrettartaren kan legges opp lagvis i glass.
PÅ GLASS: Ørrettartaren kan legges opp lagvis i glass.

En forrett som er lett å lage og lett å like, er perfekt på 17. mai.

Her i landet har vi en tendens til å kalle alle retter med soya- og ponzusaus for «asiatiske». Ukas forrett, ørrettartar, havner i den store sekken med liksom-asiatiske retter som egentlig kan stamme fra hvor som helst i verden. I dette tilfellet er retten oppfunnet av en utflyttet sunnmøring bosatt i Oslo, uten et eneste kjent asiatisk gen i kroppen. La oss likevel være så pragmatiske at vi kaller ørrettartaren «asiatisk» (men med anførselstegn), siden mange av ingrediensene er kjent fra asiatiske mattradisjoner – blant annet sitrongresset, chilien, ingefæren og soyasausen. Spesielt fisk kler disse smakene godt, og kombinasjonen faller i smak hos både store og små.

Ørrettartaren har mange fellestrekk med sashimi, men sistnevnte er enda enklere å lage: Pene skiver av ryggstykket på ørret eller laks serveres rå og kjølige, sammen med en ponzusaus og noen tynne skiver syltet ingefær. Vi tar med oss disse samme smakene i ørrettartaren, men bygger ut bildet med noen ingredienser ekstra.

Jeg er generelt veldig glad i å lage tartar av fisk, spesielt av de fete fiskeslagene som tåler at vi tilsetter mye salt, syre og umami. En nøkkel til matmagi som alltid funker, er å kombinere noe fett, noe sprøtt og noe friskt – og det er akkurat det vi gjør her.

Fisken i denne retten kan byttes ut med kjøtt, da helst storfe. Men du kan også lage en helt vegetarisk versjon – for eksempel med sopp, selleri, kokte gryn, potet, jordskokk eller artisjokk i hovedrollen.

Presentasjonen av tartaren blir superlekker hvis du danderer ingrediensene lagvis i et glass. Serverer du rekechips ved siden av, kan gjestene løfte ut en skje med tartarblandingen og legge rett på chipsen. Får du ikke tak i rekechips, kan du isteden lage dine egne potetchips eller steke løvtynne brødchips.

Ørrettartar med ponzusaus, avokadokrem, chili, sesamfrø og rekechips

Ingredienser (2 personer)

200 g ørretfilet
1 avokado
2 lime
1 sjalottløk
1 sitrongress
1 bit ingefær
1 fedd hvitløk
1 grønn chili
1/4 agurk
1 stang stangselleri
1 ss sesamfrø
1 dl soyasaus
2 ss honning
1 liten bunt koriander
salt
rekechips

Framgangsmåte

Del avokadoen i to, og fjern steinen. Skrap ut avokadokjøttet med en skje og legg det over i en skål, der det knuses til en fin puré sammen med et finhakket hvitløksfedd. Smak til med limesaft, finhakket koriander og salt.

Lag ponzusaus: Smelt honningen, og tilsett grovhakket sitrongress, ingefær og en halv grønn chili. La det få svette til honningen begynner å karamellisere seg lett. Ha i soyasaus, og la sausen få putre til den tykner lett. Smak til med limesaft, og sil ponzusausen før bruk.

Kutt ørreten i små terninger, og gjør det samme med agurk og stangselleri. Bland ørret, agurk og stangselleri i en liten bolle, og tilsett finsnittet grønn chili. Smak til med ponzusausen.

Legg avokado i bunnen av en tallerken eller et glass, og topp med tartaren og litt ekstra ponzusaus. Strø på ristede sesamfrø til slutt.

Serveres med sprø rekechips.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte