Annonse
Annonse
MOAHAUGEN: Moahaugen Gard i Valdres har gårdsutsalg med lokale råvarer. Foto: Tina Stafrén / Visit Norway
MOAHAUGEN: Moahaugen Gard i Valdres har gårdsutsalg med lokale råvarer. Foto: Tina Stafrén / Visit Norway

En avstikker til en gårdsbutikk gir deg det beste norske bønder har å by på.

– På en god dag er det 450 personer innom her, forteller innehaver av Loftet Gardsbutikk på Eidsvoll, May-Lis Ekstrøm Hoel.

Gården Hoel Vestre ligger som så mange andre gårder langs en smal grusvei mellom vidstrakte jorder og med god avstand til nærmeste tettsted. Likevel kommer folk fra både inn- og utland for å handle og ta en matbit her.

– Noen kommer fordi de er genuint interessert i god mat og lokale råvarer. Andre kommer fordi de er ute etter en spesiell opplevelse. Det er en egen ro her, sier Ekstrøm Hoel.

I hennes butikk og kafé selges blant annet brød bakt av norske kornsorter i gårdens egen steinovn, hjemmelagde kaker, interiørgjenstander og skinnprodukter som stammer fra sauene på gården.

Kundene er både lokale stamkunder og folk som tar turen ens ærend fra andre deler av landet.

Utenlandske turister finner også fram – i perioder uten reiserestriksjoner, vel å merke.

– Vi gjorde en markedsundersøkelse og fant ut at hele 9 prosent av kundene våre vanligvis er utenlandske. De finner oss gjerne på Tripadvisor og Google Maps, forteller hun.

Mange muligheter

I alle landets fylker finnes det som på Eidsvoll muligheter for å kjøpe produkter direkte fra gården.

– Det er veldig mange fine gårdsbutikker rundt om. Alt fra noen kasser langs veien hvor du kan forsyne deg selv, til store butikker med et variert utvalg, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannessen. Hanen er næringsorganisasjonen for virksomheter innen bygdeturisme og gårdsmat i Norge.

– Jeg har faktisk vært og besøkt en gårdsbutikk akkurat nå: Balholm i Sogn. Her kan man både kjøpe med seg sider og lære mer om produksjonen. Tilsvarende muligheter for å smake deg gjennom lokalt øl eller sider finner du mange steder i landet, forteller han.

Lokalmat i vekst

Hanen har over 500 medlemsbedrifter, og Bucher-Johannessen mener tilbudet i Norge ikke står tilbake for det du finner i et turist- og jordbruksområder som for eksempel Toscana.

– Norge tilbyr et stort mangfold av opplevelser, enten det handler om lokal mat, lokal drikke eller fine overnattingssteder, sier han.

Tallene tilsier at interessen for lokalmat er i vekst. En rapport fra Matmerk om omsetningen av lokalmat og -drikke i 2019 viser at salget av lokale produkter har økt. Nordmenn kjøpte i løpet av fjoråret lokalmat og -drikke for hele 11,25 milliarder kroner, langt over regjeringens mål om 10 milliarder i omsetning innen 2025.

Ny karrierevei

Også Ekstrøm Hoel mener det er mange gårdsperler rundt om i landet.

– Norge har utrolig mye å by på. I Vesterålen, for eksempel, er det et fenomenalt utvalg av unike gårdsbutikker, sier hun, og tipser om å orientere seg om aktuelle gårdsopplevelser på nettsidene til Hanen eller Visit Norway.

For henne startet prosessen med å starte butikk på egen gård med en ulykke.

– Denne bygningen var opprinnelig en stall hvor jeg tok imot hester til behandling, sier Ekstrøm Hoel, som den gangen jobbet som equiterapeut.

Et kraftig hestespark i hodet kostet henne nesten livet, og senskader gjorde det vanskelig å fortsette på fulltid med en fysisk krevende jobb.

– Det var da jeg kom på ideen om en gårdsbutikk, og la fram en idé til mannen min om at vi kunne ha sauer og selge kjøttet og skinnet, forteller hun.

Mannen sa ja, og i 2010 åpnet hun butikk i loftet over stallen, med hester og sauer i underetasjen.

– Det ble en suksess. Ryktet om butikken gikk, og folk kom stadig mer langveisfra, forteller hun.

Men kommer man langveisfra, trenger man gjerne en matbit på veien.

– Mange spurte om det var noe sted i nærheten de kunne spise. Gradvis kom tanken om å ha matservering her, forteller hun.

Siden den gangen har Loftet gått fra å være en liten kafé med enkel servering til å ha et stort utvalg kaker og lunsjretter laget av egen kokk og konditor. Sauer og hester har flyttet ut, og kafeen rommer nå hele førsteetasjen, mens selve butikken fremdeles er på loftet.

Her er det travelt hele sommersesongen, men det er like mye høysesong i oktober, november og desember.

– Mange kommer for å oppleve jula her på gården, sier hun.

Gårdsbutikker landet rundt

Her er noen av landets mange gårdsbutikker og gårdsutsalg. På Hanen.no finner du oversikt over de fleste større gårdsbutikker i Norge.

Troms og Finnmark

Kåven Utmarksgård: Selger produkter laget av ville urter og bær, bjørkeløv, einer, mjødurt, kvann og sibirgressløk. www.nordlysmat.no

Storbukt gård & Arctic Alpaca: Har en liten gårdsbutikk hvor de selger produkter av alpakka. www.storbuktgard.no

Nordland

Aalan Gård: Et mangfoldig gårdsbruk med osteproduksjon, urtehage og forskjellige dyr. Produktene deres selges i gårdsbutikken. https://aalan.no

Sæterstad gård: Fjellgård med utsalg av egne produkter som diverse geitoster, raket og varmrøykt fjellrøye, geitepølse og frosset kjekjøtt. http://seterstadgard.no

Trøndelag

Berg gård: Selger kjøtt fra lam og frilandsgris, i tillegg til andres produkter. http://berg-gaard.no/

Gangstad gårdsysteri: Har et rikt utvalg oster. https://ysteri.no

Innlandet

Brimi Sæter: Her finner du butikk som selger tradisjonsrike seterprodukter av melk, setergris og storfe. www.brimi-seter.no

Fredheim gård: Selger ferske grønnsaker og frukt, spekepølse, ost, egg, syltetøy, sjokolade og mye annet fra egen gård og andre småskalaprodusenter i nærområdet. www.facebook.com/fredheimgardsutsalg

Møre og Romsdal

Derinngarden: I den helårsåpne gårdsbutikken selges oster, yoghurt, og syltetøy/gelé fra egen gård, i tillegg til produkter fra andre gårdsmatprodusenter. www.derinngarden.no

Halås Gårdsutsalg: Tilbyr et stort utvalg av egne produkt av urter og bær, samt husflid og varer fra andre gårdsmatprodusenter. www.halaas-gardsutsalg.com

Vestland

Steinstø fruktgard: Fruktutsalget har frukt og bær fra gården, egenprodusert syltetøy og bakverk og produkter fra andre lokale leverandører. https://www.steinsto.no

Lutro Gard: På Lutro Gard finner du både gårdsmatutsalg og produksjon og videreforedling av frukt. https://lutrogard.no

Rogaland

Ystepikene: Ysteri og gårdsbutikk som selger egenprodusert ost, kjøtt, egg og potet. www.facebook.com/ystepikene

Erga Gardsutsalg: Her får du blant annet lokale grønnsaker, ulike typer kjøttvarer og egenproduserte egg. www.hanen.no/bedrift/686

Viken

Egge gård: Gårdsbutikk for utsalg av ulike drikkeprodukter. http://eggegaard.no/

Hanne Høne: Tradisjonsrik gårdsbutikk med egne produkter og produkter fra lokalmatnettverk. www.hannehone.no

Agder

Lista Lam og Gårdsmat: Gårdsbutikk som selger produkter av lam i alle varianter. www.listalam.no

Bjåen Fjellstove: Serverer kortreist mat og har også en liten gavebutikk. www.bjaen.no

Vestfold og Telemark

Fat & Fe: På Fevang Gård finner du gårdsbutikken «Fat og Fe». Her får du kjøpt økologiske matvarer, hudpleie, rengjøringsmidler, bøker, hageutstyr og interiørprodukter. www.fatogfe.no

Lindheim gård: Butikk med stort utvalg av egenprodusert øl og sider. https://olkompani.no

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte