Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
20 august 2020 13:00
Del på Facebook
OVERRASKELSE: Inne i disse bakte tomatene skjuler det seg en god miks av sterk, aromatisk pølse, løk og ost.Foto: Tore Meek / NTB scanpix
OVERRASKELSE: Inne i disse bakte tomatene skjuler det seg en god miks av sterk, aromatisk pølse, løk og ost.Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Med fyll av blant annet ost og sterk pølse blir disse tomatene rene smaksbombene.

Å lage fylte ting, enten det er pastaputer, paprika, potetball eller Biff Wellington, er veldig moro! Det er ikke bare håndverket som er kjekt. Jeg har også sans for overraskelsen, eller «au surprise» som franskmennene kaller det, når noe tilsynelatende ser helt eller komplett ut, men det ytre skjuler en hemmelighet – en flytende kjerne av karamell, for eksempel. Eller i dette tilfellet en god miks av sterk, aromatisk pølse, løk og ost.

Fylte tomater brukes vanligvis som garnityr. Spesielt mye brukt er de i Provence i Frankrike, hvor man huler ut tomater og fyller dem med urter og ost, før man til slutt gratinerer dem. Fylte tomater serveres ofte til lammekjøtt, men passer godt til det meste av kjøtt og fisk. Men de norske tomatene man kan få tak i nå, er virkelig verdt å få spille en større rolle på tallerken enn bare som garnityr. I Norge har vi nå bedre produsenter og bedre tilgang på gode råvarer enn noensinne.

Jeg har fylt tomatene i denne retten med mozzarella, parmesan og chorizo. Chorizo er en rød, krydret pølse fra Spania. Den er ganske fet og smaksrik, noe som passer veldig godt til denne retten. Men her kan man bruke veldig mye forskjellig – det kan være litt bacon eller noe finhakket spekeskinke for eksempel, det gir også mye smak. Ellers kan man bruke forskjellige grønnsaker, urter, nøtter, linser eller frø, som også kan komplementere smaksbildet. På lik linje med de grovhakkede brødrestene som jeg vender inn i fyllet, har de den egenskapen at de suger til seg alle de gode smakene som tomaten og fyllet vil slippe når man varmebehandler dem.

Fylte tomater med spicy pølse og ost

Ingredienser (2 personer)

6 tomater
2 sjalottløk
150 g chorizo
2 skiver av daggammel surdeigsbrød
1 fersk bøffelmozzerella
30 g revet parmesan
1 ss sterk dijonsennep
1 liten bunt timian
1 liten bunt basilikum
4 ss meierismør
2 hvitløksfedd
0,5 ts røkt paprikapulver

Framgangsmåte

Sett på en stor kjele med vann til koking. Skjær et lite kryss i skallet på tomaten ved stilk-enden. Legg tomatene i det kokende vannet i cirka 30 sekunder så de blir skåldet, løft dem forsiktig ut, og legg dem over i et isbad så du stopper kokeprosessen. Eventuelt kan du holde dem under rennende, kaldt vann. Dra av skallet når tomatene er kalde.

Kutt av toppen av tomatene med en skarp kniv, og bruk videre en «pariser-skje» eller en liten teskje til å skrape ut innmaten i tomatene. Vær forsiktig så du ikke skader veggene på tomaten, men lar den få holde en fin og naturlig form uten skader. Legg innmaten over i en bolle.

Smelt smøret i en kjele til det freser. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk, og la det få frese til det er blankt og begynner ta litt farge. Tilsett da innmaten fra tomatene og litt timian og basilikum. Kok det inn til det tykner lett, og kjør det helt glatt med stavmikser til en tykk saus. Smak til med salt.

Kutt opp pølsa, brødet, sjalottløken og osten, og bland alt sammen med sennep og revet parmesan. Ta fyllet over i de uthulte tomatene, legg på lokket av tomaten, og drypp noen dråper olivenolje over. Bak dem i ovnen i en ildfast form på 160 grader i 20 minutter.

Server med tomatsausen og et lite dryss av røkt paprika og timianblader.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse