Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
16 september 2020 13:00
Del på Facebook
ATTRAKTIVT: Hytteprisene steg med 6,5 prosent i årets åtte første måneder. Lav rente og reiserestriksjoner til utlandet gjør at ekspertene tror på fortsatt prisvekst. Her et hyttefelt på Tempelseter i Eggedal. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
ATTRAKTIVT: Hytteprisene steg med 6,5 prosent i årets åtte første måneder. Lav rente og reiserestriksjoner til utlandet gjør at ekspertene tror på fortsatt prisvekst. Her et hyttefelt på Tempelseter i Eggedal. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Hytteprisene har hittil i år steget rekordmye. Ekspertene tror det vil bli rift om hyttene også utover høsten.

– Det ser ut til å bli en hektisk høst i hyttemarkedet. Rentenivået er rekordlavt, noe som bidrar til at mange tør å realisere et hyttekjøp, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.

Segmentsjef for hytter i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange, er enig.

– Jeg tror hyttemarkedet fremdeles vil være hett. Etterspørselen etter hytter er større enn det markedet kan mette. Folk er lei av å sitte hjemme på kjøkkenet og jobbe, de trenger å komme seg litt vekk, sier hun.

Sjøhytter steg mest

Årets sommer har vært noe utenom det vanlige, også for hyttemarkedet.

– Antall tinglyste hytter til og med august i år økte med 19,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig steg prisene med 6,5 prosent, forteller Øye.

Ser man på sjøhytter, har økningen vært enda mer markant. Der har antall omsatte hytter gått opp med 23,8 prosent, mens prisene har økt med 10,1 prosent.

Gjennomsnittsprisen for en hytte i Norge ligger nå ifølge Øye på 2,3 millioner. For hytter som ligger over 800 meter over havet, er prisene enda høyere, og har passert 3 millioner.

Sommersalg av fjellhytter

Vanligvis starter sesongen for salg av fjellhytter når sommeren er over. I år har også dette vært annerledes.

– Salget av fjellhytter har ruslet og gått helt siden tidlig i sommer, sier Krange.

Ifølge tall Prognosesenteret innhentet før koronakrisen, planla 100.000 nordmenn å kjøpe hytte i Norge, mens 75.000 drømte om feriehus i utlandet.

– Mange av dem som har ønsket seg hytte i Norge, har nå forskuttert hyttekjøpet. Samtidig har en del av dem som ønsket seg fritidsbolig i utlandet, begynt å se seg om etter noe her hjemme i stedet, sier Krange.

Hun forteller at nordmenns hytteiver har gjort at det nå er etterspørsel selv etter de objektene det vanligvis tar lenger tid å selge.

– Selv hytter som ligger litt øde, nær vakker natur i innlandet, med pris på rundt en million, har blitt solgt godt over prisantydning. Dette er hytter det vanligvis har tatt tid å få solgt, sier hun, og legger til at de ser en dreining i markedet mot at folk i større grad vil ha hytter som ligger litt for seg selv.

Venter økte priser

Den økte omsetningen av hytter i sommer kommer på toppen av en langvarig trend med høyt aktivitetsnivå og stigende priser i hyttemarkedet. Fra februar i fjor til februar i år steg prisene på hytter på fjellet med 2,6 prosent, mens antall solgte hytter økte med 2,4 prosent.

Både Øye og Krange tror prisene vil fortsette å stige framover, men ikke like dramatisk som i sommer.

– Jeg tror ikke det vil bli noe klondyke i fjellheimen i vinter, men prisene vil nok stige mer enn i et normalår, sier Krange.

Tilbudssiden øker

Øye mener prisveksten vil flate ut etter hvert som tilbudssiden tar seg opp – spesielt hva angår fjellet.

– Koronasituasjonen og nedstengingen av fjellkommuner gjorde at igangsettingen av nye hytter gikk litt ned. Men mange tomter ligger klare, og det kommer til å bli bygget mye hytter i fjellet utover høsten og neste år. Jeg tror tilbudssiden der kommer til å øke såpass at prisveksten ikke vil fortsette i samme takt som nå, sier han.

Øye tror likevel det er lenge til markedet er mettet. Nye tall fra Prognosesenteret viser at 170.000 nordmenn sier at de ønsker å kjøpe, mot 100.000 for et halvt år siden.

Selv om flere enn normalt allerede har kastet seg rundt og kjøpt hytte, tror ikke Krange de vil selge hytta igjen så fort reiserestriksjonene oppheves.

– Kjøperne har et langsiktig tidsperspektiv. Det er ikke som de som spontankjøpte båt og bobil i sommer, og angrer så fort vinteren kommer.

Hyttepris i norske fylker

Dette er de gjennomsnittlige hytteprisene i årets åtte første måneder. Endring sammenliknet med samme periode i fjor står i parentes.

Agder: 2.764.046 kroner, (+ 13, 4 %)

Innlandet: 2.251.419 kroner (+ 0,6 %)

Møre og Romsdal: 1.523.632 kroner (+ 1,0 %)

Nordland: 1.191.420 kroner (+ 5,3 %)

Rogaland: 2.043.857 kroner (+ 8,5 %)

Troms og Finnmark: 1.129.493 kroner (+ 19,1 %)

Trøndelag: 1.539.909 kroner (+ 20,2 %)

Vestfold og Telemark: 2.982.195 kroner (+ 6,4 %)

Vestland: 2.125.655 kroner ( -1,2 %)

Viken: 2.783.877 kroner (+ 7,4 %)

Norge totalt: 2.302.215 kroner (+ 6,5%)

(Kilde: Prognosesenteret)

Flere hytter enn boliger

Det bygges årlig rundt 5000 nye hytter i Norge, og antall hytter nærmer seg nå en halv million. I 45 av landets kommuner er det i dag flere hytter enn boliger, ifølge SSB.

Vinje i Telemark og Hol i Hallingdal topper denne lista med rundt 3000 flere hytter enn boliger.

Flest hytter finnes det i Ringsaker (7200 hytter), Trysil (6700 hytter) og Hol (5600). Ser man på antall hytter per kvadratmeter, er det imidlertid de små kommunene langs kysten som kommer øverst på lista: Tettest mellom hyttene er det på Hvaler, etterfulgt av Frogn og Færder.

Bygger i hyttebyen

51 prosent av landets hytter ligger utenfor de tettbygde hytteområdene, ifølge SSB. Andelen er imidlertid synkende, fordi det er i de store fritidsbyggområdene det bygges mest.

74 prosent av hyttene som er oppført de tre siste årene, er oppført i tettbygde områder med mindre enn 75 meter avstand mellom hyttenaboene.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse