fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
22 oktober 2020 13:00
IS-SANDWICH: Blir aldri det samme igjen etter dette. Foto: Heiko Junge / NTB Tema
IS-SANDWICH: Blir aldri det samme igjen etter dette. Foto: Heiko Junge / NTB Tema

God nyhet: Blingsen må ikke være med ost. Den kan være med is!

Denne uka skal vi unne oss en iskrem-sandwich. Snakker vi da om en variant av den gamle kjenningen fra kiosken, den med fløteis mellom to lag med brun kjeks? Niks. Den er riktignok kanongod, og en inspirasjon for ukas oppskrift, men nå skal vi dra det mye lengre. Vi skal rett og slett presse en overflod av godsaker inn i et format som kan spises med hendene. Noen vil kanskje kalle det «smør på flesk», men hedonistiske iskrem-elskere kommer garantert ikke til å klage.

Vi starter med å lage pistasj-is. Da bruker vi en «praline» av pistasjnøtter. Pralinen minner om en tyktflytende, grov marsipan. Den er tilgjengelig i spesialforretninger, men kan også lages hjemme ved å kjøre karamelliserte nøtter i en kjøkkenmaskin helt til nøttene slipper fettet. Slik får du en smaksintens puré som ikke bare kan brukes i is, men også blandes inn i for eksempel vaffelrøre.

Får du verken tak i hele pistasjnøtter eller ferdig pistasjpraline, kan du lage nøttepureen av en annen type nøtter – gjerne hasselnøtter, mandler eller valnøtter.

Jeg har brukt daggammel croissant i denne retten, men også andre baker varer kan fungere godt – for eksempel havrekjeks.

Er du blant dem som har en ismaskin på lur i kjøkkenskapet, er du sikret knallgod konsistens på iskremer og sorbeer. Men også uten denne kostbare maskinen kan vi lage god is hjemme. Vi må bare bruke en smart teknikk! Det vanligste er å røre jevnlig under innfrysingen. Det er tidkrevende, og man får nesten alltid harde, krystalliserte klumper – mens det vi egentlig ønsker oss, er en kremaktig, myk konsistens. For å oppnå dette anbefaler jeg at du ikke har din hjemmelagde iskremblanding i en bolle, men i stedet i en brødpose eller robust zip-lock- pose. Legg posen oppi ytterligere en pose. Den ytterste posen skal så fylles halvveis opp med isbiter og et par spiseskjeer salt. Under innfrysingen skal du jobbe flere ganger med denne posen – riste, hoppe, snurre og kna. Barn blir gjerne med på aktiviteten, prosessen er rask, og resultatet blir akkurat som vi ønsker oss: en helt vidunderlig iskrem.

Sandwich av croissant med pistasj-is og kirsebærkompott

Ingredienser (2 personer)

2 croissanter, gjerne gårsdagens
50 g pistasj-pasta/-praline
100 g sukker
2,5 dl h-melk
2,5 dl fløte
5 eggeplommer
1 vaniljestang
50 g hele pistasjnøtter
150 g frosne kirsebær
4 ss honning

Framgangsmåte

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte og sukker med vaniljestangen og frøene, og fisk så ut selve stangen. Slå den varme blandingen over eggeplommene, og pisk alt godt sammen. Hell blandingen over i kjelen igjen og sette den på medium varme. Rør konstant med en slikkepott, så ingenting setter seg i bunnen av kjelen. La massen den få trekke opp mot 85 grader, eller til du ser at blandingen «legeres» eller tykner lett.

Sil og avkjøl blandingen før du rører inn pistasj-pastaen med en stavmikser eller visp. Smak til med bitte litt salt. Deretter lager du isen i en ismaskin eller med poser, isbiter og salt som beskrevet over.

Varm opp honning til lys karamell og tilsett kirsebær. La dette få koke inn til det tykner litt, og avkjøl i kjøleskap.

Server croissant med kompott av bær, nylaget is og knuste nøtter.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte