Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
30 desember 2020 13:00
Del på Facebook
NO PAIN, NO GAIN: Firebarnsmor Jeanette Vatnamo Hustad sier det viktigste er at hele familien er motivert til bruke rommet til lystbetont trening. Da må det være plass til flere, og rommet må vøre godt utstyrt. Foto: Carina Johansen / NTB
NO PAIN, NO GAIN: Firebarnsmor Jeanette Vatnamo Hustad sier det viktigste er at hele familien er motivert til bruke rommet til lystbetont trening. Da må det være plass til flere, og rommet må vøre godt utstyrt. Foto: Carina Johansen / NTB

Jeanette brukte 130.000 kroner, mens Espen slapp unna med 4000. Begge er godt fornøyde med sine nye treningsrom.

Med to bølger korona i Norge var det viktig for Espen Andreassen å få på plass et eget treningsrom hjemme. Han har travle dager som småbarnsfar og student, og opplever at trening er viktig både fysisk og mentalt.

Treningsrommet som han bruker sammen med to kamerater, har han innrettet i garasjen. Det er også et par sofaer der, så man kan slå av en prat mellom øktene.

– Med treningsrom i garasjen kommer jeg meg litt ut. Ikke bare for å trene styrke, men også for å ta en kaffe og møte kompiser, i de periodene det har vært lov, sier Andreassen.

Den tidligere tømreren har laget mye selv, med verktøy og materialer han enten hadde liggende eller har fått. I tillegg har han har kjøpt litt brukt, og til og med fått brukt treningsutstyr. Det eneste han har kjøpt nytt, er rimelige vektskiver.

– Jeg tror jeg har brukt under 4000 kroner til sammen. Etter at jeg begynte, gikk det prestisje i å ordne dette selv, sier Andreassen.

Lystbetont trening

Jeanette Vatnamo Hustad hadde fire unge voksne i huset, i alderen 18 til 23 år, da Norge stengte ned. Også hun kjente på behovet for et sted å trene og tilbringe aktiv tid.

– Vi hadde allerede slått sammen tre ubrukelige boder og en gang i kjelleren til et treningsrom fra før, med en tredemølle og litt utstyr. Men nå trengte vi noe som fungerte for alle. Så da det ikke var tilgang til fellestrening eller sentre lenger, ble treningsrommet tvidet og oppgradert, sier firebarnsmoren.

Hun anslår at hele ombyggingen, inkludert konsulenthjelp og kjøp av nytt utstyr, har kostet rundt 130.000 kroner.

I tillegg har de fått noen ungdommer fra en lokal skole til å dekorere hele den ene veggen med graffiti: «No pain, no gain» lyder budskapet.

– Det må være lystbetont og innbydende å trene. Da hjelper det med et rom som gir deg noe, ikke bare et trangt høl. Derfor fikk vi tagging på én vegg og speil på den andre veggen. Så må det være nok utstyr til ulike formål, og dessuten må det være litt musikk, sier Vatnamo Hustad.

– Og lufting. Vi har et lite kjellervindu som må åpnes, du kjenner godt at det lukter testosteron hvis det har vært to-tre unggutter der en stund, flirer hun.

Støvsugd marked

Jøran Vaule fra Gym Supply bidrar med å utstyre og sette opp treningsrom hjemme hos folk. Han sier interessen har økt enormt.

– Det var flere som kom til oss i panikk etter nedstengingen i mars, som bare måtte ha tilgang til trening. Nå i høst virket folk mer oppgitte og frustrerte over ny bølge. Det var ikke den samme desperasjonen over forespørslene, mer et preg av at de ville ha alt klart, så de var forberedt på ny nedstenging. Nå er det er helt støvsugd hos de aller fleste produsenter og leverandører for nytt og rimelig utstyr. Det har vi aldri opplevd før, sier han.

Ifølge Vaule vil de fleste trene styrke. De vil ha vektstang med stativ og benk, i tillegg til håndvekter. De som ønsker seg komplett hjemmegym, vil ha gulvbelegg med kondisjonsapparater og litt mer utstyr.

– For 10.000 kroner bør være mulig å få en brukt kondisjonsmaskin. Hvis den er litt sliten, rekker summen kanskje til noen brukte vekter også. For 20.000 kroner får du en kombinert løsning med styrke og kondisjonsapparat, der kanskje noe må anskaffes brukt, og gulvbelegg, sier han.

Han påpeker at folk sper seg over hele skalaen når det gjelder pengebruk.

– Du har dem som går over 100.000 kroner og helt erstatter behovet for treningssenter, sier han.

Tid eller penger

Espen Andreassen og Jeanette Vatnamo Hustad har satset på mange av de samme apparatene: Benkpress, skråbenk, rack, manualer, vektskiver og kettlebells. Men for Andreassen, som bygger mye av utstyret selv, tar det tid å få alt klart. Treningsrommet ser velutstyrt ut, men det er ennå ikke ferdig, forteller han.

Noe av apparatbyggingen har han tenkt ut selv, og noe har han funnet framgangsmåte eller inspirasjon for på Google og YouTube. Han har blant annet laget seg en pegboard i tre og montert den horisontalt i taket. Den syns også sønnen på fem år er morsom, selv om han ikke helt har teknikken i boks ennå.

– Halve poenget med treningsrommet er at vi skal kjøpe minst mulig, og heller lage utstyret selv. Har vi ikke alle materialene ennå, venter vi, sier han.

Han viser fram hvordan han lager kettlebells av tomme heliumstanker og gratis betong- og stålrester som han har fått her og der.

– Bor et hull i tom tank, og fyll tanken med tunge metallbiter og betong som veier 2,4 kilo per liter, tipser han.

Bruktmarkedet har tatt av

Andreassen er ikke alene om å søke etter treningsutstyr på nett. Finn.no opplyser til NTB at det har vært en kraftig økning av annonser i kategorien «treningsapparater- og utstyr». I nimånedersperioden mars til november var økningen 44 prosent sammenlignet med i 2019. I april tok det fullstendig av, med over 7350 annonser i denne kategorien på finn.no, 83 prosent mer enn tilsvarende måned året før. November 2020 lå hakk i hæl, med en 77 prosent annonseøkning sammenlignet med november året før.

Tredemøller og spinningmaskiner er det folk søker mest etter. Størst økning i søk har det likevel vært for romaskiner, vekter og manualer har hatt, med 130 prosent vekst på ett år.

Vatnamo Hustad innrømmer at deres rom har kostet en del penger, men sier det er verdt det.

– Det er veldig godt å se at det blir brukt når du har gjort investeringen. Det ligger en gevinst i helse, samhold og glede her som ikke kan måles i kroner, særlig ikke i disse tider. Mange er ensomme nå, det er viktig å ha meningsfulle ting å gjøre sammen. Det er bedre å komme i form enn å sitte passivt på rad foran en skjerm dag etter dag, sier hun.

Hun påpeker at særlig utstyr til styrketrening heller ikke mister verdi, og derfor kan selges igjen om treningsrommet blir stående og støve ned.

Slik kan du få mer ut av mindre plass

Ikke alle har et ekstra rom, en tom garasje eller kjeller- eller loftsstue de kan gjøre om til treningsrom. Da må man se seg om etter alternativer og smarte løsninger.

Hvor stort areal har du til disposisjon, og hvor er det? Hvis det er i en kald bod eller i en garasje, tenk spesielt på fukt og frost og om noe bør gjøres noe med isolasjon, ventilasjon eller gulvbelegg. Skal du bruke deler av et rom som også brukes til noe annet, bør du tenke på om utstyret du bruker, skal kunne ryddes vekk – og hvor. Kanskje må du prioritere den type trening du vil gjøre mest av.

– Er du inne i boligen, tenk på utstyr du lett kan stue vekk, som matter og vektstenger. Har du noen manualer, kettlebells og strikker, er det mange øvelser du kan gjøre, sier treningskonsulent Jøran Vaule.

– Og tenk litt på hvor mye lyd du lager om du bor tett på andre. Det er stor forskjell på å trene på stuegulv i tre og på å trene på matter på betonggulv, sier han.

Skal man benytte en enkelt bod eller deler av garasje, deler av gjesterom eller hjemmekontor, må man kanskje prioritere bort store, stasjonære apparater, som tredemølle og romaskin eller en stor benk. En ryddig hylle til å ha det viktigste utstyret på, som vekter, strikker, gymball og en matte, kan være et sted å begynne.

Speil øker romfølelsen og kan bidra til at du ser at du gjør øvelser riktig. Lyssetting kan også gjøre mye med et rom, ikke minst om man er i en bod uten vinduer.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse