Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
11 november 2021 13:00
FISKESAUS-MAGI: Kyllingvinger blir ikke bedre enn dette. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FISKESAUS-MAGI: Kyllingvinger blir ikke bedre enn dette. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Spicy, sprøtt, seigt og syrlig. Hva mer kan man egentlig ønske seg?

Den første gangen jeg spiste thailandske kyllingvinger, var i Portland. En åpenbaring av en thailandsk restaurant var plassert i noen brakker midt i et uferdig byggefelt. Her fikk jeg også mitt første møte med intens bruk av fiskesaus (kjent som fish sauce fra flaskene i butikken). Denne sausen er i utgangspunktet krevende, og de fleste vil nok være enige i at den lukter helt forferdelig. Samtidig kan fiskesausen bygge helt enorme smaker i samarbeid med en hovedråvare – for eksempel kylling. Får vi til den rette balansen av salt, syre og fett, blir matopplevelsen uforglemmelig.

Ukas rett med kyllingvinger er jeg så glad i at jeg gjerne lager et helt måltid av bare vingene, dekket av deilig saus. Hvis jeg har noen friske grønnsaker til, er mest for samvittighetens skyld. Gjør som du vil selv – og bruk oppskriften for å lage snacks, forrett eller hovedrett. For en mer innholdsrik middagsrett kan du servere vingene sammen med dampet, klebrig ris og en salat av aspargesbønner og edamamebønner vendt i frisk limesaft. Uansett skal vingene serveres varrme, sprø, litt seige av sausen – og bite fra seg med et sting av chili.

Tilbake til den fascinerende fiskesausen. I vietnamesiske landsbyer er det vanlig å lage sin egen fiskesaus – eller garum, som det heter – hjemme. Familiene har en fisketønne stående i solsteiken, der de jevnlig fyller på med fiskeavskjær og litt salt. Denne tønna får stå og boble og fermentere i gode 40 grader. Jeg sier bare: Rakfisk, ta deg en bolle!

Garum-metoden er tradisjonsrik. Saus ble produsert på cirka samme måte i det gamle Hellas. Man la rester av fisk og kjøtt, sammen med salt, på krukker for konservering. Etter mange uker på solvarme krukker skulle man tro matrestene var forvandlet til død og fordervelse, men i stedet har det foregått en slags langsom «steking» – tilsvarende den karamelliseringen som skjer på overflaten av kjøtt og fisk i en stekepanne. Forskjellen er bare at i krukker og tønner skjer prosessen mye langsommere. Men resultatet er verdt å vente på! Det stinker, ja – men smaken er essensen av noe guddommelig.

Sprø kyllingvinger i spicy saus

Ingredienser (2 personer)

20 kylling-undervinger (NB: ikke små klubber – det er overvinger)
4 ss maisenna
solsikkeolje til steking
3 ss fiskesaus (fish sauce)
3 ss tabasko
1 ss sriracha
1 ss sukker
1 ss revet ingefær
1 lime
1 ss korianderfrø
1 ss hel szechuanpepper
1 ss chiliflakes
1 ts svart pepper
salatblader
agurk
rødløk
gulrot
salt

Framgangsmåte

Skyll kyllingvingene i kaldt vann, og tørk dem godt på kjøkkenpapir. Legg vingene i en blandebolle. Salt dem lett. Ha i maisenna, og rull vingene rundt så maismelet dekker dem fint rundt det hele. Børst av overflødig mel, og legg vingene på en tallerken klar til steking.

Rist de tørre krydderne i en tørr stekepanne til de «popper» og ryker. Legg dem deretter i en morter, der de knuses grovt.

Bland revet ingefær med fiskesaus, tabasko, sriracha, sukker og lime i en liten bolle.

Varm rause mengder olje i en vid kjele eller dyp stekepanne – oljelaget bør være på cirka 1,5 centimeter. Friter vingene på begge sider i den varme oljen til de er mørke, gylne og kjempesprø. Eventuelt kan du steke dem i ovn på 200 grader. Legg dem i så fall på et stekebrett, penslet dem med litt olje, og stek dem til de er gylne og sprø.

Legg kyllingvingene rett fra pannen eller brettet over i en bolle. Ha på sausen og vend godt rundt. Sausen skal dekke alle deler av vingene. Tilsett de ristede krydderne helt til sist, slik at de kleber seg til vingene via den seige sausen. Serveres umiddelbart, mens vingene fortsatt er rykende varme. Grønnsakene skjæres bare opp i all enkelhet og legges på siden.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte