Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
06 januar 2022 13:00
Del på Facebook
GOD INNSATS: Lager du alle dessertens tre deler selv, vil ingen være i tvil om at du er et overskuddsmenneske med sans for vinterhygge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
GOD INNSATS: Lager du alle dessertens tre deler selv, vil ingen være i tvil om at du er et overskuddsmenneske med sans for vinterhygge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Januar og dessert. Varme og kulde. Sprøtt og mykt. Og vondt som blir godt.

Ha meg unnskyldt, multeelskere og multeplukkere og multemyrgrunneiere! Jeg må bare innrømme det først som sist: Jeg er ikke noe glad i multer. Ikke i utgangspunktet. Likevel – med riktig framgangsmåte kan selv jeg oppdage potensialet i de gylne bærene.

To metoder tryller multene om til ren vinterluksus. Den første er å lage sorbé basert på coulis. Da kjøres multebær til en slags pulp som passeres gjennom en fin sil. Slik blir alle de bitre frøene separert fra den gule bærsausen. Denne sausen tilsettes sukkerlake og glukose, fryses i en ismaskin, og vips så har man en frisk multesorbé til desserter. Vil du bruke sorbeten som hvilerett i voksenselskap, kan du toppe en kule multesorbé med en klunk akevitt. En god ganerenser som sparker litt!

Min andre multeomtryllingsmetode består i å varme opp bærene i brunet smør. Smøret får en deilig karamell- og nøttaktig karakter ved bruning, noe som myker opp opplevelsen av de syrlige og bitre bærene. Det er dette vi gjør i ukas rett, der vi samtidig ender opp med en av dessertverdenens mest magiske kombinasjoner uansett smaksprofil: varmt og kaldt på samme tallerken. Forskjellen på smaker og teksturer blir intensivert når de opptrer med temperaturkontraster, så varm/kald-kombinasjonen blir nesten alltid et blinkskudd.

Her er desserten toppet med en flarn. En slik tynn kjeks tilfører litt sødme og – enda viktigere – masse sprøhet. Følelsen av å knuse seg gjennom et panser og ned til den myke kjernen av desserten er uslåelig. I stedet for flarn kan man fint bruke andre tradisjonelle bakverk, kanskje noe man har liggende fra julefeiringen? Krumkaker, pepperkaker, goro, sirupssnipper eller knuste serinakaker fra kakeboksen gjør gjerne et comeback i januar.

Varme multer med brunet smør, vaniljeis og havreflarn

Ingredienser (2 personer)

100 g multer
50 g meierismør
0,5 vaniljestang
4 eggeplommer
75 g sukker
2,5 dl kremfløte
75 g smør
100 g lettkokte havregryn
1 egg
125 g sukker
1 ts bakepulver

Framgangsmåte

Start med isen, den trenger lengst tid – spesielt denne varianten som er for deg som ikke har en egen ismaskin hjemme. Pisk en skikkelig stiv eggedosis av 4 eggeplommer, 75 gram sukker og innholdet fra den halve vaniljestangen, helst i kjøkkenmaskin.

Pisk kremfløten til en lett krem som vendes forsiktig inn i eggedosisen. Bruk gjerne slikkepott, og unngå at de stivpiskede eggehvitene faller for mye sammen.

Kle en brødform eller egnet skål med plastfolie på innsiden, og hell i blandingen. Frys den inn, og rør gjerne lett under innfrysingen for at isen skal få best mulig konsistens.

La havregrynene småputre i en kjele sammen med 75 gram smør i 3–4 minutter. Sett så kjelen til side, og la den får romtemperatur.

Pisk eggedosis av 1 egg og 125 g sukker. Vend inn havregryn-/smørblandingen sammen med 1 ts bakepulver.

Varm ovnen til 200 grader sammen med et brett med bakepapir. Ta ut det varme brettet, og legg på cirka 8 små hauger per brett. Bruk to skjeer. Haugene ser uryddige ut, men vil flyte ut i ovnen og bli til tynne, sprø flarn. Bak dem i ovnen i cirka fem minutter, og la de få kjøle seg ned på benken før du legger dem i lufttette bokser til oppbevaring.

Ha 50 gram smør i en liten kjele, og brun det under stadig omrøring. Når smøret er brungyllent og lukter av nøtter og karamell, er det ferdig. Legg da i multene, og varm dem forsiktig. Server multene med isen og sprø havreflarn.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse