Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
26 mai 2022 13:00
Del på Facebook
SOMMERDRØM: Denne kompotten med rabarbra og jordbær blir fort en sommerfavoritt med fast plass i kalenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SOMMERDRØM: Denne kompotten med rabarbra og jordbær blir fort en sommerfavoritt med fast plass i kalenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Rabarbra og jordbær er en himmelsk match. Med noen gylne smuler og vaniljeis til blir opplevelsen akkurat passe søt.

Smaken av rabarbra tar meg umiddelbart tilbake til barndommen. Den symboliserer forsommer med sol og varme, skrubbsår på knærne og ikke minst deilig sukker – for koppen til å dyppe den sure rabarbrastilkene i, var aldri langt unna.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I dag har jeg stor glede av å bruke råvarer som vekker barndomsminner. Voksenlivet er hektisk, med lite tid til refleksjon over tiden som har vært, men enkelte smaker vekker fortiden til live umiddelbart. Slik får smaksopplevelsen flere lag.

Rabarbrasesongen starter flere uker før jordbærene er modne. Men de to smakene er nydelige sammen, så her må man finne løsninger. Friske importbær fungerer absolutt, men rørte norske jordbær fra fryseren er enda bedre. Har man oppbevart frysetøyet i små bokser, er det enkelt å tine opp akkurat den mengden man trenger.

En annen god metode er å fryse inn hele jordbær på ett brett, med litt avstand mellom hvert bær. Deretter kan du banke dem lett av brettet og plassere dem i en boks eller pose i fryseren. Disse bærene kan du koke sammen med rabarbraen for å få enda mer smak i rabarbraretten. Jordbærene vil også bidra med en flott, dyp rødfarge.

Et annet velkjent triks jeg vil anbefale denne gangen, er å bruke kakerester til smuler. Prinsippet er det samme som når vi bruker brødkrumme til tilslørte bondepiker. Spesielt egnet er søt hvetebakst, sukkerbunner, skuffekaker, krydderkaker og andre kaker som ikke er montert lagvis med fyll, krem og glasurer.

Plukk kaken grovt fra hverandre på et bakepapir, og la bitene få tørke ut i romtemperatur. Deretter kan de oppbevares på lufttett glass eller boks i månedsvis om det først er tørket ordentlig. Før servering kan man enkelt knuse kakebitene litt mer opp til smuler, som stekes gylne i panne eller ovn sammen med litt smør og sukker. Bruk også gjerne noen krydderier for å gi retten til egen signatur.

Rabarbra- og jordbærkompott med gylne smuler

Ingredienser (2 personer)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

3 stenger rabarbra
10 friske jordbær
150 g frosne jordbær
50 g sukker eller honning
1 stjerneanis
0,5 vaniljestang
1 kopp kakesmuler
2 ss smør
2 ss sukker
1 kanelstang
God vaniljeis (eller annen is)

Framgangsmåte

Vask og tørk rabarbra. Kutt av topp og bunn, og bruk en fin skreller eller liten kniv til å dra av det helt ytterste skallet – dette tar du vare på til sausen. Resten av rabarbraen kuttes i grove, men jevntykke biter.

Legg skrellet sammen med frosne jordbær i en kjele, og fyll på med vann til det dekker. Tilsett sukker eller honning, vaniljestang og stjerneanis. La laken trekke sakte opp mot kokepunktet. Skru deretter ned til medium varme, og la det få syde rolig i 15 minutter.

Laken skal stå rundt 30 minutter i romtemperatur før du siler den over i en ny kjele og tilsetter den oppkuttede rabarbraen. La kompotten trekke på rolig temperatur til rabarbraen er mør. Avkjøl i romtemperatur og deretter i kjøleskap.

Kutt friske jordbær i mindre biter, og vend dem inn i den kalde rabarbraen rett før servering.

Stek kakesmulene i en stekepanne sammen med smør, sukker og en hel kanelstang. De skal bli gylne og sprø. Legg dem over på kjøkkenpapir der overflødig fett kan renne av.

Server den kalde kompotten med kakesmulene og en raus kule vaniljeis.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse