Er du lei av å mislykkes med karamellpuddingen? Da er det bare å jukse litt.
Den tradisjonelle norske karamellpuddingen er noe av det beste jeg kan få servert til dessert. Og av alle deilige karamellpuddinger som settes på bordet rundt i Norge, er ingen bedre enn den min bestemor i Jølster lagde – spør du meg. Karamellen var mørk og rik, akkurat på nippet til å være for brent. Men best av alt var den fløyelsmyke puddingkonsistensen – uten snerk på toppen, og selvfølgelig uten hull og «piper» som kommer når puddingen overstekes. I sistnevnte tilfelle kan man også få en lei eggerøresmak.
Poenget er at denne tradisjonsdesserten langt ifra er så enkel som den kan virke. Det er veldig mye som kan gå galt, ikke minst fordi mange hjemmekomfyrer ikke holder like nøyaktig og stabil temperatur som fjonge restaurantkomfyrer.
Derfor kom denne ideen til en idiotsikker variant av karamellpudding, med en teknikk som samtidig innebærer en spennende vri. Nøkkelen er en kremblåser.
Du kan også bruke teknikken hvis du har rester av karamellpudding som ser litt ulekre ut. Da er det bare å ta fram en blender eller stavmikser, og kjøre puddingrestene glatte sammen med karamellsausen. Deretter heller du massen over i kremblåseren, tilsetter én til to patroner med gass, og vips har du en luftig, glatt og lekker karamellkrem. Bruk kremen som topping på et stykke eplekake, til eplekompott eller sammen med friske bær. Den er også kjempegod sammen med en granolablanding tilsatt ekstra hakket sjokolade og nøtter.
Denne uka bruker vi faktisk rester fra middagslaging – nærmere bestemt wonton-ark – sammen med karamellpuddingen. Når jeg åpner en ny pakke wonton-ark for å lage dumplings, har jeg gjort det til en vane å lage sprø strimler av de arkene som ikke blir benyttet. Disse sprø strimlene holder seg i månedsvis og kan brukes til mye forskjellig. I denne oppskriften er de søtet med melis, men man kan også krydre dem med salt og litt sterke, varme krydder og drysse dem over en salat eller et stykke bakt fisk.
Luftig karamellpudding med karamelliserte plommer og sukkerstrimler
Ingredienser (2 personer)
10 ark wonton-deig
solsikkeolje
1 ss melis
---
1,5 dl sukker
0,5 dl vann
---
2 dl fløte
4 dl helmelk
1 vaniljestang
60 g sukker
6 egg
---
8 plommer
4 stjerneanis
1 ts szechuan-pepper
1 dl sukker
0,5 dl rødvinseddik
Framgangsmåte
Sprø strimler : Kutt wonton-ark i strimler. Friter dem i solsikkeolje, eller bak dem i ovn på bakepapir på 160 grader i cirka 10 minutter. Dryss på melis mens strimlene fortsatt er varme. Oppbevar dem i en lufttett boks i romtemperatur.
Saus til karamellpudding: Hell 1,5 dl sukker og 0,5 dl vann i en kjele, gjerne teflonbelagt. La det få koke til vannet har fordampet og sukkeret begynner å karamelliseres. La det bli til mørk, men ikke brent karamell. Hell karamellen i en brødform eller en annen egnet form og la den dekke bunnen. La formen stå på benken til karamellen er kald og hard.
Karamellpudding : Hell melk og fløte i en kjele sammen med sukker. Del vaniljestangen i to, og skrap ut frøene med baksiden av en liten kniv. Ha frøene i fløtemelken. Kok forsiktig opp.
Knekk egg i en bolle, og slå den varme fløtemelken over eggene mens du visper godt. Sil blandingen over i formen med karamell.
Forvarm stekeovnen til 100 grader. Sett puddingen midt i ovnen i et vannbad. Bak i cirka 35 minutter. Ta puddingen forsiktig ut, og la den bli kald på kjøkkenbenken før du dekker den med plastfilm og setter den i kjøleskapet. La den gjerne stå over natten, da blir karamellsausen best.
Rett før servering kjøres puddingen sammen med karamellen med blender eller stavmikser. Hell blandingen over i en kremblåser med et par patroner, og oppbevar den kjølig fram til bruk.
Karamelliserte plommer: Del plommene i to, og ta ut steinen. Lag karamell av 1 dl sukker i en liten kjele. Når karamellen er klar, legger du i plommene, stjerneanis, pepper og eddik. La det få koke godt opp og småputre på litt lavere temperatur i 5–6 minutter.
Server plommene, gjerne varme, med den kalde, luftige puddingen på toppen. Dryss litt sprø strimler over puddingen.