Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Tema
NTB
24 november 2022 13:00
Del på Facebook
POTETKAKE: Pannestekt potetkake har fått fint selskap av kryddergravet laks, lodderogn og syltet rødløk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
POTETKAKE: Pannestekt potetkake har fått fint selskap av kryddergravet laks, lodderogn og syltet rødløk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vil du trylle fram en rimelig middag som alle liker, prøv potetkake. Og vil du gjøre retten mer eksklusiv, er det bare å legge til godsaker som lodderogn og gravet laks.

Gleden ved å servere potetkake til middag begynner allerede på kjøkkenet, i opphøyet ensomhet. En vellykket potetkakeprosess inkluderer nemlig en testkake. Vi snakker som en rund, liten godbit som stekes skikkelig sprø og spises av kokken selv, rett fra panna. Er testkaken god, er allting godt. Da er det bare å dure videre.

Annonse
Annonse

Potetkake er også er kjent som rösti i Sveits, hash brown i England og råraka og raggmunkar i Sverige. Det kan være noen små variasjoner i ingredienslista og mengdene, mens stort sett handler det om revne poteter, salt og smør.

Mange lager én stor potetkake som må bakes ferdig i ovnen. Det kan selvsagt være praktisk, men da må du akseptere at stekeflaten blir myk. Selv foretrekker jeg absolutt å ta meg tid til å steke porsjonskaker i panna. Slik blir de deilig sprø på utsiden, men fortsatt myke og møre i kjernen.

De beste potetkakene lager du uansett med røde potetsorter, for eksempel velkjente Asterix. Da får du en saftig potetkake med passelig mengde stivelse og nok fuktighet. Mandelpotet bør du unngå til denne retten. Den har riktignok god smak, men inneholder så mye tørrstoffer at selve potetkaken også vil virke tørr – selv om du bruker mye smør. Den vil heller ikke lime seg godt nok sammen, men falle fra hverandre i biter. Bakepoteter er et alternativ som funker greit nok, men som gir mye mindre av den gode potetsmaken.

Og så var det tilbehøret. Potetkaken skal få hovedrollen, for en gangs skyld, men det er godt med litt attåt. Rester av alle slag kan passe. Prøv for eksempel husmannsvarianten med litt stekt bacon eller annet flesk, samt en raus skje tyttebærsyltetøy. I soppsesongen er det godt med kantareller og timian. Du kan også toppe kakene med revet ost og steke dem ferdig i ovnen, til osten er gyllen og smeltet. Eventuelt kan du røre osten inn i selve potetrøren før du steker kakene.

Her har vi laget en litt julete variant med kryddergravet laks, lodderogn rogn og syltet rødløk. Med litt friske urter på toppen har du en lekker, fargerik rett som trygt kan passere som middag – eller som et varmt element i en julebrunsj.

Annonse
Annonse

Potetkake med kryddergravet laks, lodderogn og syltet rødløk

Ingredienser (2 personer)

4 mellomstore poteter (f. eks Asterix)
8 spiseskjeer smeltet smør
salt etter smak
200 g beinfri laksefilet
2 ss sukker
2 ss salt
1 ss korianderfrø
1 ss svart pepper
1 ss fennikelfrø
0,5 ts malt allehånde
1 rødløk
0,5 dl rødvinseddik
1,5 dl vann
6 ss sukker
2 ss lodderogn (eller annen type kaviar)
ev. litt friske krydderurter

Framgangsmåte

Start med å lage den syltede løken – gjerne noen dager i forveien, senest to-tre timer på forhånd. Skrell løken, og kutt den i skiver eller strimler. Hvis du liker litt tyggemotstand, ikke kutt for tynne skiver. Legg den i et glass eller en skål. Kok så opp eddik, vann og sukker, og slå laken over løken. La den få kjøle seg ned i romtemperatur før du setter den i kjøleskapet. Tilsett eventuelt noen hele stjerneanis eller laurbærblad for ekstra smak.

Legg hele korianderfrø, pepper og fennikelfrø i en tørr stekepanne på medium varme. Stek krydderne under omrøring til det ryker og popper litt. Ha dem i en morter, og knus dem grovt. Bland krydderet med salt, sukker og malt allehånde.

Tørk laksefileten med kjøkkenpapir, fjern eventuelle bein med en pinsett, og dryss krydderblandingen jevnt rundt hele fisken. Dekk med plastfilm, og la den få ligge i kjøleskap i minimum tre timer og aller helst et helt døgn. Skyll så bort krydderet, og tørk fileten godt. Skjær den i tynne, delikate skiver ved servering.

Riv potet med maskin eller på et klassisk rivjern. Skvis ut litt av væsken. Bland inn smøret, og smak til med litt salt. Vurder om det er nok salt i røren etter å ha smakt på en liten testkake. Stek potetkakene i panne med litt godt med smør til de er sprø utenpå, men fortsatt møre inni.

Topp kakene med laks i skiver, syltet løk, rogn og gjerne et dryss med krydderurter om du har.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse