Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
29 desember 2022 19:30
Del på Facebook
KLASSIKER: Eplestrudel er en klassisk dessert med lange tradisjoner i Tyskland og Østerrike. Her servert med ostekrem. Foto: Heiko Junge / NTB
KLASSIKER: Eplestrudel er en klassisk dessert med lange tradisjoner i Tyskland og Østerrike. Her servert med ostekrem. Foto: Heiko Junge / NTB

Tenk at en søt, syrlig og spennende smaksbombe kan lages så raskt!

Det flommer ikke over av strudel for tiden – verken i restaurantmenyer, bakeriutsalg eller sosiale medier. Så det er kanskje på tide å slå et slag for denne herligheten?

Annonse
Annonse

Spør du meg, burde vi lage strudel langt oftere. Strudelen er nemlig en skikkelig smaksbombe, som kan serveres både varm og kald. Denne varianten, en eplestrudel, inneholder sødme og syre i massevis, og et deilig sammensurium av forskjellige teksturer. Best av alt, vil kanskje noen si: Det går innmari fort å lage den.

For den absolutte «apfelstrudel»-kjenneren er nok ikke min variant bra nok. Jeg jukser nemlig med selve deigen. Skal man være tro mot de gastronomiske tradisjonene, må nok prosessen starte noen dager i forveien. Da kan man få en hjemmelaget strudeldeig med helt perfekt konsistens, som er akkurat så tynn og delikat som kjennerne vil ha den. Du vil neppe angre om du velger å bruke den tiden.

Det lettvinte alternativet er å bruke filodeigark fra dagligvarebutikkens frysedisk. Dette er de firkantede arkene man gjerne bruker til paier, vårruller og lignende. Faktisk blir eplestrudelen skikkelig god på denne måten også!

Fyllet kan bestå av så mangt. Det viktigste er å skape balanse i smakene, samt å velge råvarer som egner seg til varmebehandling. Syrlige, grønne epler er jo overlegent, men du kan også gjerne bruke tropisk frukt som ananas. Pærer er også en mulighet. Rabarbra er et supert valg sommerstid.

Nøtter og rosiner er klassiske saker, men hakket mørk sjokolade, mandler, dadler og fiken er andre gode ting som passer i en strudel. Kremost kan funke kjempefint som en del av fyllet. I denne oppskriften har vi osten utenfor, sammenpisket med rømme.

Du kan også la deg inspirere av strudelteknikken for å lage en salt versjon. For eksempel med poteter, noen tynne skiver spekeskinke, mandler og litt god ost. Mulighetene er utallige, både på den søte og den salte siden. La strudelen være din østers – bare ikke putt østers i strudelen!

Eplestrudel med tørket frukt, marsipan og nøtter

Ingredienser (2 personer)

10 filodeigark

---

1 egg
2 grønne epler
15 tørkede aprikoser
1 dl hasselnøtter
100 g marsipan
2 ss smør
6 ss sukker
1 ss kanel

----

melis til dryss

---

1 dl rømme
1 dl kremost
saft og skall av 1 sitron
2 ss sukker

1 vaniljestang

Framgangsmåte

Skrell eplene, og del dem i fire. Skjær ut kjernehuset. Kutt så eplene i terninger på cirka 2x2x2 cm.

Legg epleterningene i en blandebolle, og vend inn grovhakket aprikos, nøtter og marsipan kuttet i små terninger. Smelt smøret, og hell det over epleblandingen. Dryss også i sukker og kanel, og vend alt godt sammen.

Pisk sammen eggene, og ta fram en pensel.

Legg ut to filodeigark. La det ene overlappe det andre med cirka 4 centimeter. Pensle med egg for å lime arkene litt sammen. Legg på litt av epleblandingen, og begynn å folde arket rundt så du kan rulle strudelen sammen. Når du har 4 centimeter igjen av filoarket, limer du på ett til og gjentar prosessen med mer epleblanding og rulling. Til sist sørger du for at utsiden har 4–5 lag med kun filodeigark. Pakk strudelen godt sammen så ikke noe ramler ut.

Legg strudelen på bakepapir på stekebrett, og pensle med egg rundt hele. Bak den i ovn på 160 grader i cirka en time. Den skal være lett gyllen.

La strudelen få hvile i 30 minutter på benken, før du drysser melis over den og kutter den opp til servering.

Som tilbehør lages en ostekrem av rømme og kremost som piskes luftig med sukker, vaniljefrø, sitronskall og sitronsaft.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse