Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
12 januar 2023 13:00
Del på Facebook
MAGISK FORVANDLING: Forretten er i utgangspunktet usedvanlig vakker og ryddig. Men i det øyeblikket bestikket treffer den rå plommen, endrer alt seg. Foto: Heiko Junge / NTB
MAGISK FORVANDLING: Forretten er i utgangspunktet usedvanlig vakker og ryddig. Men i det øyeblikket bestikket treffer den rå plommen, endrer alt seg. Foto: Heiko Junge / NTB

Sansene vekkes med sterke farger og intense smaker. Og med en liten modifikasjon blir forretten også til en super vinterfrokost.

Retter med nedlagt sild havner i kategorien «elsk og hat». Disse sildetypene har jo uten tvil et karakteristisk særpreg: spiss på smaken, svært salt, og med en moden, utviklet fiskesmak. Så at noen reagerer kan være forståelig. Men kanskje kan sildehaterne omvendes med denne oppskriften?

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Om du er blant dem som elsker sild, er det bare å fråtse i muligheter. Fordelen med råvarer som har en sterk egenart, er nemlig at det er større rom for å tilføre smaker. Hovedråvaren blir ikke så lett maskert av andre ingredienser, men står støtt i seg selv. Du slipper også tvekamper mellom to sterke smaker der det blir tvil om hvem av dem som egentlig har hovedrollen på tallerkenen.

Derfor tåler silda å røres sammen i utallige varianter. Noen av de klassiske kombinasjonene er karri og eple, sennep og dill, tomat og løk, og pepperrot og rømme. Vil du prøve deg fram litt, kan du bruke forskjellige varianter av vineddiker. Du kan for eksempel kombinere sherryeddik med høvlet sjalottløk og tynne skiver gulrot eller gresskar. Eller du kan blande sammen en majonesbase av like deler majones og rømme. Denne smakes til med ristet svart pepper og store mengder finsnittet gressløk. Og liker du mat med en med asiatisk touch, hvorfor ikke legge ned silda med revet ingefær, litt sitrongress og limezest?

Her lager jeg en variant som regner seg godt som forrett. Vil du ha den på glass for å bruke den som frokost- og lunsjpålegg, kan du tilsette litt rømme og majones i blandingen. Da kremer den seg litt, og fettet bidrar til å «smøre» sammen smakene. I forrett-versjonen er det eggeplommen som tilfører denne effekten.

Når man skal nyte forretten, er det den rå eggeplommen som skaper magien. Man kutter hull på den skjøre hinnen på plommen og lar den gylne massen blande seg med sursøte rødbeter, spiss løk og salt sild. Hvis man ikke allerede elsker sild, er dette kanskje øyeblikket for omvendelse?

Sild- og rødbetsalat med eggeplomme og smørstekt rugbrød

Ingredienser (2 personer)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

2 fileter matjessild eller kryddersild fra glass
0,5 rødløk
1 liten bunt gressløk
4 ss hakkede syltede rødbeter
1 liten boks karse
2 eggeplommer
4 skiver rugbrød
2 ss meierismør

Framgangsmåte

Denne retten lager du på noen få minutter. Kutt sildefilet i små terninger. Gjør det samme med rødløk og rødbeter. Bland dette sammen i en bolle, og vend inn finkuttet gressløk.

Bruk en liten kakering eller noe annet egnet til å anrette pene rundinger av sildemiksen på tallerkener. Topp med karse og en rå eggeplomme. Ha noen flak med salt på toppen. Du kan også gjerne rive på litt fersk pepperrot på toppen om du har det.

Stek skiver av rugbrød i panne med smør til de er gylne, varme og sprø. Server!

For deg som ønsker å gjøre det ekstra staselig, kan hjemmelagde rødbeter være prikken over i-en. Da må du i så fall begynne minst tre dager i forveien. Rødbetene skrelles og kokes hele i vann med litt salt. Når de er møre, heller du av vannet og la dem kjøle seg litt ned. Kutt dem så opp i skiver.

I mellomtiden kan du koke opp 1 del rødvinseddik 2 deler sukker og 3 deler vann, gjerne sammen med noen hele stjerneanis eller nellikspiker, svart pepper og laurbærblad. Legg kuttede beter på et glass eller i en boks, og slå den varme laken over så den dekker. La beholderen stå på benken til den har kjølt seg ned. Så lukkes den og settes i kjøleskap. Der skal den stå i minst tre dager. Deretter lager du silderetten som beskrevet over.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse