Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
19 januar 2023 13:00
Del på Facebook
RASK RETT: Den populære Tiktok-pastaen lager du i en fei. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RASK RETT: Den populære Tiktok-pastaen lager du i en fei. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vil du lage den rimelige pastaretten «alle» på Tiktok har kastet seg over? Det er gjort på et blunk.

Er du innom Tiktok iblant – og er utsatt for matfokuserte algoritmer – er du nok kjent med matretter som går viralt. Mitt eget ekkokammer er fullt av dem. Og iblant må jeg bare teste dem ut. Vi kokker er nemlig også, som alle andre, på evig jakt etter gode, raske middagsretter som passer inn i hverdagslogistikken.

Annonse
Annonse

Denne mettende pastaretten er en vinner i så måte. Den kalles både «frenchguy-pasta» og «Tiktok-pasta», og består av fersk pasta i saus av eggeplomme, bladpersille, olivenolje og parmesan.

Retten har mange fellestrekk med en klassisk carbonara, men er enda enklere å lage. Men som med lettvinte retter flest ligger mye av hemmeligheten i timing, håndlag og ikke minst gode råvarer.

Skal du lage mat til én person, er Tiktok-pastaen et godt valg. Den blir absolutt best med hjemmelaget pasta, men det er lov å bruke tørket også. Det finnes mange gode tørkede varianter i helt vanlige dagligvarebutikker. Olivenoljen bør være av god kvalitet, det samme med parmesanen. Her er det jo få ingredienser, og det er en ekstra grunn til å være litt nøye med dem.

Retten er såpass enkel at man kan enkelt tilføre noen ekstra råvarer. Kanskje har man noen rester man vil bruke opp, eller man vil bare lage noe mer innholdsrikt. Å steke et kyllingbryst eller litt sopp funker fint. Svin, nøtter eller ovnsbakt sellerirot er andre forslag. Her er mulighetene mange, men retten står seg også helt fint i sin enkle grunnversjon.

Har man tid og lyst, er det gøy å lage sin egen pasta. Det er både billig og lett. Det eneste som kan være litt vanskelig, er å lage en liten nok porsjon. Skal man ha nok deig å jobbe med, blir det fort litt mengder av det.

Løsningen er god lagring av den ferdiglagde pastaen. Da drysser du den først med mel, så bitene ikke klistrer seg til hverandre. Så lar du pastaen lufttørke til den er helt hard og tørr. Deretter kan du oppbevare den i store, lufttette glass eller bokser i mange måneder.

Pastaen kan også pakkes fersk i porsjonsposer og fryses inn. Siden kan du kan ta den rett fra fryseren og i kokevannet. Slik blir det lett å lage kjappe pastaretter med den hjemmelagde pastaens unike evne til å absorbere gode smaker fra sauser og raguer.

Tiktok-pasta

Ingredienser (2 personer)

Annonse
Annonse

4 egg
400 g mel
1 ts salt
1 eggeplomme
hvetemel tipo 00 (dvs. helt finmalt) til kjevling

---

2 eggeplommer
1 raus bit parmesan
2 hvitløksfedd
1 bunt bladpersille
6 ss god olivenolje
Kvernet svart pepper

Framgangsmåte

Mål opp hvetemel, og legg det i en haug på ren kjøkkenbenk. Form et lite fjell, og lag en fordypning i midten til eggene.

Knekk i eggene og en teskje salt. Spar på den ekstra eggeplommen til du ser hvor tørr eller bløt deigen blir, siden eggene iblant har litt forskjellig størrelse. Bruk en gaffel, og løft melet fra utsiden og inn mot midten så det blander seg med eggene. Når deigen begynner å feste seg, kan du fortsette å kna den for hånd. Deigen skal bli fast og ganske hard, verken for tørr eller for bløt, og den skal slippe kjøkkenbenken av seg selv.

Når deigen er jevn og fin, kan du trykke den litt flat og pakke den inn i plastfilm. La den hvile i kjøleskap i to-tre timer. Deretter tar du fram en pastamaskin, drysser litt 00-mel på deigen og starter med å kjevle den ut. Gå stadig ett hakk mindre for hver runde med kjevling, helt til du har lange ark på cirka 2 mm tykkelse. Til slutt kan du kjøre arkene gjennom spagetti-kutteren som pleier å følge med maskinen. Om du ikke har en slik kutter, kan du rulle arkene sammen og kutte dem for hånd med en skarp kniv.

Kok opp vann med salt, og slipp pastaen oppi når det fosskoker. Den skal koke i cirka 2 minutter avhengig av tykkelsen, så sjekk litt raskt før du tar den ut. Den skal fortsatt ha litt motstand i kjernen når den er ferdigkokt.

Før eller samtidig som pastaen koker, legger du to eggeplommer på et fat. Hell over god olivenolje, og fortsett med finrevet parmesan i rause mengder, revet eller finhakket hvitløksfedd, litt salt, finhakket persille og en god mengde nykvernet svart pepper. Bland dette sammen med en gaffel.

Når pastaen er ferdig, løfter du den ut og legger den over i eggeblandingen, gjerne sammen med to-tre spiseskjeer av pastavannet. Vend det raskt sammen, så den varme pastaen får eggeplommene, oljen, vannet og osten til å emulgere til en fløyelsmyk saus som henger fint på pastaen. Server med et ekstra dryss med parmesan og svart pepper fra kvern.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse