Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
02 februar 2023 13:00
Del på Facebook
FRANSK LØKSUPPE: En feilfri rett. Foto: Stian Lysberg Solum
FRANSK LØKSUPPE: En feilfri rett. Foto: Stian Lysberg Solum

Det er nesten ikke grenser for hva du kan få til med en løk eller to.

Løk er en av gastronomiens bærebjelker. Den billige råvaren er til stede i ufattelig mange retter: For eksempel i form av tynne, rå skiver i en salat. Som en sprø topping på alt fra pølser til supper. Som base i reduksjoner og krafter. Grillet på spyd, syltet i lake. Sakte karamellisert i stekepanne sammen med litt smør, til en brungyllen, sødmefull affære – perfekt på toppen av karbonadesmørbrødet. Og ikke minst er løken hovedingrediens i en av verdens mest kjente supper.

Annonse
Annonse

I tillegg til at den er anvendelig, er den fantastiske løken enkel å dyrke, rimelig i innkjøp og ukomplisert å lagre. Kan det blir bedre?

Ukas rett er selvsagt fransk løksuppe. Dette betraktes ofte som enkel og billig bondekost. Men husk at «enkel og billig» ikke kan oversettes til «lav kvalitet» i dette tilfellet. Denne suppa er nemlig en nærmest feilfri rett, etter min mening. Kraften er rik og sødmefull, med en interessant struktur skapt av møre strimler utkokt løk. Balansen mellom sødme, syre, fett og salt er nydelig. Når suppa toppes med sprø krutonger som suger opp masse deilig kraft, og disse krutongene igjen toppes med et lag umamipakket ost, er måltidet komplett.

Jeg pleier å lage min suppe med kepaløk, altså den vanlige, rimelige løken som alle kjenner til. Det fungerer utmerket. Vil man et hakk opp i gourmetklassen, kan man bruke den hvite løken som ofte kalles salatløk. Den har mindre bitterstoffer en kepaløken.

Rødløken er også mindre bitter og bidrar dessuten med fin farge. For å få et morsomt fargespill med to sjatteringer, kan du bruke en kombinasjon av rødløk og kepaløk i suppa. Skulle du ønske enda mer fargevariasjon og løksmak, kan du også drysse et friskt lag med finsnittet vårløk på toppen. Og la oss ikke glemme hvitløken, den er også med i denne oppskriften. Med alle disse løksortene i én og samme tallerken må denne retten kunne kalles en hyllest til løken!

Fransk løksuppe

Ingredienser (2 personer)

2 kepaløk eller rødløk
4 fedd hvitløk
1 kvast timian
1 laurbærblad
1 dl tørr hvitvin
2 ss soyasaus (kan sløyfes, men gir god fylde)
3 dl grønnsakkraft eller vann
2 ss smør
1 ss hvetemel

---

4 skiver loff eller lyst surdeigsbrød
5 fedd hvitløk med skall
litt timian
100 g vellagret Jarlsberg eller engelsk cheddar
30 g revet parmesan
olivenolje
salt

Framgangsmåte

Rens løken, og kutt den i tynne skiver. Fres løkskivene sammen med hvitløk, laurbærblad og timian i en tykkbunnet kjele til løken er blank og lett brunet. Dryss på melet, og la løken frese videre i 3–4 minutter før du slår på hvitvinen. La det koke inn til halvparten. Slå så på buljong og soyasaus, og la suppa putre på lav temperatur i 1-1,5 time. Tilsett vann om væsken reduseres for mye.

Suppa smakes til med salt.

Kutt loffen i grove, store terninger som legges på bakepapir på et stekebrett. Ringle over olivenolje, og legg ved noen knuste hvitløksfedd med skall og litt salt.

Stekes loffterningene i ovn på 170 grader i 12–15 minutter avhengig av størrelsen. Legg så skiver av ost over krutongene, og bak dem i ovnen igjen til osten er smeltet, gyllen og sprø.

Server suppa med krutongene på toppen, litt timianblader og et dryss med parmesan.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse