Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
23 februar 2023 13:00
Del på Facebook
BAOBOLLER: Denne gangen er de populære bollene stekt i panne, ikke dampet. Bambuskurven brukes kun som stilriktig serveringsfat. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BAOBOLLER: Denne gangen er de populære bollene stekt i panne, ikke dampet. Bambuskurven brukes kun som stilriktig serveringsfat. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Over hele landet gomles det boller til middag. Her er oppskriften du trenger.

Pizza, sushi og taco har fått en utfordrer: Steambuns, også kalt baoboller. Retten er blitt en hit landet over og vinner stadig nytt terreng, både på restauranter og hjemme hos folk flest. Det er lett å forstå. Hvem har vel ikke lyst på hvite, runde, myke, nydampede boller fylt med klissete asiatisk ribbe og friskt tilbehør? Og med fisk eller bare grønnsaker er de minst like gode.

Annonse
Annonse

Selve bakverket er blitt lettere tilgjengelig i det siste. Etter hvert har det nemlig dukket opp steambuns på mange dagligvarebutikker også. Men de du får tak i på asiatiske butikker er som regel bedre. Du kan så klart bake dem selv også – da får du et ekstra ferskt og godt resultat.

Selv om steambuns er deilige når de serveres nydampede rett fra en bambusdamper, synes jeg de blir enda bedre etter en liten runde i stekepanna. Da kontrasteres bollene myke indre av et sprøtt, karamellisert ytre. Om du i tillegg har litt aromatisert olje i stekepanna, som sesam- eller nøtteolje, blir smaken ekstra god.

Her får du en oppskrift som er litt inspirert av mexicansk fisketaco og peruansk ceviche. Kort forklart deler vi de sprø, varme bollene i to og fyller dem med kjølig, spicy laks i tynne skiver.

Retten er velegnet både som smårett og en enkel middag. Om man vil forsterke opplevelsen av komplett middag, kan man skjære fisken i litt større stykker. Fisken stekes da før du bruker marinaden som saus på toppen. Slik blir det mer trykk i laksesmaken, samtidig som måltidet får flere varme elementer.

Husk at vi ofte kan bytte ut laks med andre typer fisk. I denne retten passer det like godt med for eksempel sei, torsk eller kveite. Om du ønsker en skikkelig mexicansk stemning, kan du panere den hvite fisken i mel, egg og brødkrumme før du friterer den og legger den inn i baobollene med det samme tilbehøret.

Vil du lage en vegetarisk variant, er det veldig godt å bytte ut laksen med søtpotet eller gresskar. Kutt grønnsaken i store biter – i en størrelse som gjør at du får én bit per burger. Vend så bitene i noen dråper sesamolje, og legg dem på stekebrett med bakepapir. Så pensler du dem med en miks av halvparten lønnesirup og halvparten soyasaus, tilsmakt med litt limesaft. Bak dette i ovn på 160 grader i 1-1,5 time. Pensle på mer sirupssoyasaus underveis, så du får en tjukk umamiglasur som henger på grønnsakbiten.

Baoboller med spicy laks og avokado

Ingredienser (2 personer)

Annonse
Annonse

200 g laksefilet
2 ss majones
1 ss srirachasaus
1 ss soyasaus
1 ss sesamolje
1 lime

---

4 steambuns (baoboller)

1 ss sesamfrø
1 ss sesamolje
3 ss solsikkeolje
1 avokado
En kvart agurk
1 bunt koriander
1 vårløk

Framgangsmåte

Rør sammen en chilisaus av majones, sriracha, soyasaus og sesamolje. Kutt laksen i tynne skiver, og legge dem flatt utover en tallerken. Skvis over saften av en lime, og la laksen marineres i limesaften i ti minutter på kjøkkenbenken. Hell så av overflødig væske, og vend den syrlige fisken inn i chilisausen. Smak til med litt salt, eventuelt litt ekstra limesaft.

Stek bollene i en blanding av sesam- og solsikkeolje i en stekepanne på medium til lav varme. La dem steke rolig og forsiktig til de er gjennomvarme og gyllenbrune på begge sider. Når de nærmer seg ferdigstekt, strør du på sesamfrø som får feste seg til bollene og blir ristet lett gylne i panna.

Legg bollene over på et kjøkkenpapir så overflødig olje trekkes av. Del dem så i to i folden på midten.

Kutte opp avokado i båter. Vårløken snittes i tynne skiver, og agurken skrelles og kuttes i lange staver. Kutt koriander grovt, og vend fisken inn i korianderen rett før servering. Legg litt avokado, agurk og vårløk på den ene bollehalvdelen, topp med fisken og en den andre halve bollen til sist. Spises som ne burger, helst uten bestikk.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse