Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
16 mars 2023 13:00
Del på Facebook
POTETFAVORITT: Omsorgsfullt behandlede poteter, toppet med nydelig ost, er både lettvint og kjempegodt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
POTETFAVORITT: Omsorgsfullt behandlede poteter, toppet med nydelig ost, er både lettvint og kjempegodt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Har du den sveitsiske favorittosten raclette på lur, kan du jo lage verdens beste potetmåltid her hjemme.

Jeg skal innrømme at smeltet ost inntatt i alpelandskap høres forlokkende ut. Men det smaker jommen godt å holde seg hjemme i Norge også.

Annonse
Annonse

Litt sveitsisk mathistoriekunnskap gir likevel ekstra fylde til måltidet: Raclette, som både er en halvfet ost og en matrett, skal ha vært vanlig gjeterkost i Alpene for minst 400 år siden.

Rundt bålet om kvelden la gjeterne en god bit med ost inntil de varme glørne. Etter hvert som osten smeltet, bruke de en kniv for å skrape det smeltede laget over på brødskiver. Derav navnet på osten og retten – det franske verbet racler betyr nemlig «å skrape». For fortidens gjetere var dette sikkert kost som ble tatt for gitt og ikke fremsto som spesielt luksuriøs. Men fra en kontorpult i byen, rett før lunsj, høres det ut som en drøm.

Raclette blir servert med mye ulikt tilbehør. Man kan for eksempel bruke strimlet kjøtt, grønnsaker, spekemat, syltet løk og små syltede agurker.

Utenfor Sveits smelter man ofte osten på små bordgriller. Disse kan være litt puslete, noe som medfører at osten smelter sakte og ikke får så mye karakter i form av karamellisering. I Sveits brukes litt mere robuste saker, dimensjonert for større lag. Til en liten middag hjemme funker det helt fint å smelte osten i stekeovnen.

Raclette-osten er en halvfast kumelkost, og det er egentlig denne man skal bruke i en ekte raclette. Likevel er det ingenting i veien for å teste ut retten med andre typer oster som smelter godt. De halvfaste variantene er nok de beste. Kumelkoster er ofte litt snillere i smaken enn oster lagte av melk fra sau og geit, som ved varmebehandling utvikler ganske mye smak. Så her kommer det an på hva du foretrekker. En av mine favoritter er den norske geitosten Høvding Sverre. Vellagret Jarlsberg kan også være et godt valg.

Tradisjoner er tøyelige. det er det som er moro på kjøkkenet. Vil du lage en dessertvariant basert på raclette-prinsippet, kan du bake druer i ovnen til de krymper og blir lett mørke. Disse toppes med litt varm, bakt blåskimmelost. På toppen kan du ha et lett strøk med honning og noen knuste nøtter.

Annonse
Annonse

Krydderkokte, hvitløksstekte småpoteter med spinat og raclette

Ingredienser (2 personer)

200 g raclette eller annen halvfast ost
300 g små poteter
4 stjerneanis
1 ss svart pepper
1 ss fennikelfrø
1 ss korianderfrø
2 laurbærblad
0,5 dl havsalt
1,5 liter vann
4 ss sukker
4 ss rødvinseddik
5 ss meierismør
8 hvitløksfedd
0,5 pose spinat
1 liten bunt gressløk

Framgangsmåte

Legg krydderne i en tørr kjele, og rist dem over medium varme til det så smått begynner å ryke og pepperet popper litt i pannen. Rist godt underveis for å fordele varmen jevnt, og se til at krydderet ikke brenner seg – da blir alt bittert. Slå så på vann, salt, sukker og eddik, og gi krydderblandingen et oppkok før du tilsetter potetene.

La potetene koke i laken i cirka 25 minutter avhengig av størrelsen. Ta kjelen av varmen idet de er blitt møre. Sett kjelen på kjøkkenbenken, og la potetene få avkjøle seg i laken.

Ved servering settes ovnen på 220 grader overvarme. Skjær rause stykker ost, som legges på et brett med bakepapir. Bake osten til den har smeltet samt fått et lett karamellisert lag.

Ta potetene ut av laken, og fres dem godt i smør sammen med knuste hvitløksfedd. Når de er gylne, er de ferdige. Bruk samme panne til å frese spinaten kjapt.

Server potetene på spinaten, og øs over litt av hvitløkssmøret. Topp med smeltet ost og raust med finkuttet gressløk.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse