Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
17 september 2023 19:30
Del på Facebook
LADEBOKS: I fjor kom det krav om at alle nye ladebokser skulle ha en såkalt type 2-kontakt, som er sikrere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LADEBOKS: I fjor kom det krav om at alle nye ladebokser skulle ha en såkalt type 2-kontakt, som er sikrere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Siden 2015 har nordmenns hjemmeladevaner endret seg.

I Elbilforeningens undersøkelse «Elbilisten 2023» kommer det fram at det har vært en stor forandring i folks ladevaner siden 2015.

Annonse
Annonse

Den gang var det 13 prosent som brukte ladeboks ved lading hjemme, i dag er tallet 89 prosent. Det mener generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu, er svært positivt.

– Stikkontakt er ikke laget for elbillading og kan ved feil bruk føre til varmgang, som i verste fall kan utvikle seg til brann.

Ladebokser er spesiallaget til formålet og utstyrt med en rekke sikkerhetsmekanismer.

Annonse
Annonse

– Derfor er det enkelt å lade trygt, og du får ikke gjort det feil. Selve kontakten er også mer robust.

Smarte ladere

Fra første juli 2022 kom det et krav om at alle nye installasjoner for regelmessig lading av elbil må være en ladeboks med type 2-kontakt. Tidligere kunne dette være en 10A-kurs med vanlig stikkontakt. Dette kravet har for øvrig ingen tilbakevendende kraft.

– Kostnaden ved å installere en ladeboks varierer. Selve boksene kommer i ulike prisklasser, og så avhenger det av hva som må gjøres av installatør. Prisen for selve ladeboksen er fra rundt 5000 til nærmere 20.000 kroner. I tillegg har mange bilmerker og strømleverandører ulike tilbud til sine kunder.

Hvilken ladeboks du bør velge, avhenger i stor grad av ditt behov. Det er ikke nødvendigvis sånn at dyrest er nødvendig. Elbilforeningen erfarer at prisforskjellen mellom smarte og enkle ladebokser ofte er liten, derfor kan det lønne seg å kjøpe en smart ladeboks. En smart ladeboks kan blant annet lade elbilen på den tiden av døgnet strømmen er billigst.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse