Når mørket senker seg og jula kommer nærmere, tennes enorme mengder lys i Oslo. Her er en oversikt over steder og opplevelser som setter deg i julestemning.
Det største julerelaterte arrangementet i Oslo er Jul i Vinterland . Det er åpent fra midten av november til utgangen av desember. Området ligger ved Karl Johan, mellom Stortinget og Nationaltheatret. Her er det blant annet et 40 meter høyt pariserhjul, markedsboder, skøytebane og musikk.
– Vi startet Jul i Vinterland i 2015. Da hadde vi 500.000 gjester. I 2022 hadde vi tre millioner, sier Aasmund Lund, eier av Lund Gruppen Holding som står bak arrangementet.
Julegrana som står på Universitetsplassen, like ved Jul i Vinterland, tennes 3. desember. Arrangementet starter klokka 17 og varer i en time.
Tradisjonsrikt marked
Julemarkedet på Norsk Folkemuseum har eksistert siden 1980-tallet og går av stabelen de to første helgene i desember, fra klokka 11 til 16.
– I fjor hadde vi totalt 32.791 besøkende i løpet av de to julemarkedshelgene, forteller Anniken Mihle, presse- og kommunikasjonsrådgiver i Stiftelsen Norsk Folkemuseum.
Her byr markedsbodene på håndlagede varer og tradisjonsmat, og i tillegg kan du oppleve førjulskonserter, familieforestilling og julekåserier.
– I desember har vi også en egen juleutstilling på museet, der man kan bli kjent med norske juletradisjoner gjennom 1000 år. I år er det en egen utstilling av julekrybber fra hele verden, fordi det er 800 år siden Frans av Assisi laget den første julekrybben. Vår egen «julekonservator», Geir Thomas Risåsen, skal også holde foredrag om julekrybber på julemarkedet, sier Mihle.
Hvis man forhåndskjøper billetter, slippet man køen ved inngangen. Folkemuseet ligger på Bygdøy, og buss 30 fra sentrum stopper rett utenfor inngangen.
Design og en matbit
– I tillegg til Jul i Vinterland og det tradisjonelle julemarkedet på Norsk Folkemuseum vil jeg trekke fram Designernes eget julemarked, søndagsmarkedet på Blå og julemarked på Vippa, sier Mathilde Rübberdt, spesialrådgiver i Visit Oslo.
Søndagsmarkedet på Blå er ikke et rent julemarkedet, men et helårsmarked som befinner seg i og utenfor utestedene Ingensteds og Blå ved Akerselva. Her finner man alt fra LP-plater til vintageklær og keramikk.
Designernes eget julemarked arrangeres 2. og 3. desember på DOGA, Norsk Design- og Arkitektursenter, i Hausmanns gate 16 rett ved Akerselva. Markedet byr på klær, smykker, vesker, lamper, puter, keramikk, glass og møbler. Her er det en mulighet til å skaffe seg designgjenstander i god tid før de kommer for salg i vanlige butikker.
Grafill er interesseorganisasjonen for alle som arbeider eller utdanner seg innen design og illustrasjon. De har sitt julemarked 2. og 3. desember i Møllergata 39. Her kan du blant annet få kjøpt plakater, trykk, notatbøker, magasiner, tegneserier, fanziner og kopper, laget av illustratører og designere.
På Vippa helt ytterst på Akershusstranda er det julemarked de to første helgene i desember, fra klokka 12 til 17. Vippa er en mathall med ni forskjellige matboder, og under julemarkedet kan man kjøpe alt fra mat til keramikk her.
Mer mat er det å hente på Oslo Vegetarfestivals julemarked , som arrangeres på DOGA 9. og 10. desember fra klokka 11 til 18.
Handlegater
De klassiske handlegatene på Majorstuen – Bogstadveien og Hegdehaugsveien – byr på en miks av butikker og spisesteder på den vestlige siden av sentrum. Thorvald Meyers gate og Markveien gjør det samme på østsiden av Akerselva, på Grünerløkka. Her er det mange små nisjebutikker. Fra for eksempel DOGA går man over Eventyrbrua for å komme til Thorvald Meyers gate.
Rübberdt forteller at det også er julemarked og førjulsarrangement på Tjuvholmen , Aker brygge og i Bjørvika .
– På Tjuvholmen gjentar vi suksessen med Pepperkakeøya fra i fjor, og inviterer alle til å oppleve førjulsstemning fra 24. november til 20. desember, sier Katrine Østensen, markeds- og kommunikasjonssjef Selvaag eiendom.
I år har de fått hjelp av en rekke skole- og barnehagebarn rundt om i Oslo. Pepperkakebyggene i hovedutstillingen er inspirert av Tjuvholmens arkitektur, kunst og kultur. Utstillingen, som er på Olav Selvaags plass 4, åpner 24. november, samme dag er det julegrantenning på Tjuvholmen.
Fred, ski og tårn
Ønsker man noe mer enn mat og shopping, drar Rübberdt fram flere alternativer som er verdt et besøk. Nobels Fredssenter er museet for Nobels fredspris, og ligger ved Rådhusplassen midt i Oslo sentrum. Stedet har utstillinger, arrangementer og omvisninger inspirert av fredsprisvinnernes ideer og arbeid.
– Nobels Fredssenter skal gjenåpne i starten av desember, etter å ha vært stengt nesten ett år på grunn av omfattende renovering, sier Rübberdt.
Også Skimuseet skal gjenåpne i desember, i tide til sitt hundreårsjubileum, med nytt inngangsparti og nye utstillingsarealer tegnet av Snøhetta.
– Vi åpner for publikum igjen søndag 3. desember, sier Lene Skretteberg, driftsansvarlig i Holmenkollen.
Her kan man også ta turen opp i det 70 meter høye hopptårnet med utsikt over Oslofjorden, byen og marka. På klare dager ser man helt til fjellområder som Blefjell og Norefjell. Tårnet er åpent mellom 10 og 16.
Rübberdt har også et tips hvis man ønsker en blanding av juleshopping og kulturopplevelser.
– I museumsbutikkene på Nasjonalmuseet , Astrup Fearnley Museet og Munch kan man finne mange flotte, unike julegaver.
Opplevelser ved vannet
Oslo har flere gode tilbud for dem som trives ved vannet. Flere steder i Bjørvika er det en rekke badstuer. Det er Oslo Badstuforening og Kok som står bak disse. Like ved, langs Langkaia, finner man stedet Salt, som også har badstuer, samt bålpanner og servering inne og ute.
Vil man se Oslo fra sjøsiden, har man flere muligheter for fjordcruise. Man kan for eksempel legge ut på en 1,5-timers tur med Legacy of the Fjords fra Langkaia. Båten har fire daglige avganger. Alternativt kan man ta et 2,5 timers cruise med Brim Explorer fra Aker brygge.
En rundtur med Ruters øybåter som går i rutetrafikk hele året, er også en fin opplevelse. Øybåtene går fra Aker brygge.