Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
06 desember 2023 13:00
Del på Facebook
NYDELIG KOSEMAT: Sparer du tacolefsene som er til overs etter en «vanlig» tacomiddag, pluss tjuvstarter litt med julegrisen, kan du lage deilige tostada med ribbe. Foto: Gorm Kallestad / NTB Tema
NYDELIG KOSEMAT: Sparer du tacolefsene som er til overs etter en «vanlig» tacomiddag, pluss tjuvstarter litt med julegrisen, kan du lage deilige tostada med ribbe. Foto: Gorm Kallestad / NTB Tema

Ribbetostada er en vinner til uformelle førjulsmiddager.

Er det kosemat du er ute etter, har du kommet til riktig artikkel. Taco med ribbe krysser nemlig av i omtrent alle koseboksene – ettersom den er både sterk, syrlig, sprø, fet og full av umami-trøkk. Aller best er retten når den spises med hendene, sånn er det bare. Kniv, gaffel, pinne – go home til skuffen deres og kom heller tilbake ved en mer oppdresset anledning.

Annonse
Annonse

Retten er klart inspirert av mexicanske tacos, men med litt asiatisk preg i marinaden og et nytt element i form av aprikos. Med sin sødme og tekstur er den tørkede frukten et perfekt motstykke til frisk limesaft.

I denne oppskriften bruker jeg svineribbe uten svor og bein, men skjærer den i veldig tynne skiver. Når skivene er så tynne, er det ikke nødvendig å koke eller bake kjøttet lenge for at det skal bli mørt. Du vil riktignok få litt mer tyggemotstand enn med et magert stykke filetkjøtt, men det er absolutt meningen! Denne variasjonen i tyggemotstand – skapt kombinasjonen av lyst og mørkt kjøtt, og fett som smelter – er noe av det beste jeg vet, særlig når kjøttstykket i tillegg er marinert i kraftige smaker og stekt hardt i en varm panne.

Som underlag til denne taco-versjonen endte jeg med noe som er litt mindre kjent i Norge, men godt etablert i Mexico, nemlig tostada. Dette er flak av tortilla som i stedet for å stekes på en tørr takke blir fritert eller sprøstekt i olje.

Tostada er kjempegodt, men hovedgrunnen til at jeg valgte framgangsmåten er at jeg har sett meg lei av å sitte igjen med tre tortillalefser omtrent hver fredag. Tar du vare på disse i en pose, kan de få nytt liv påfølgende uke, som alternativ til lefser eller tacoskjell. Du kan også dele dem opp i mindre biter og bruke dem som underlag for avokadomos toppet med litt salsa. Dette er fin fingermat til festlige lag.

Om du sparer opp flere tortillaer over tid, kan du legge dem i en brødpose og fryse dem inn. Slik får du eliminert litt matsvinn, samtidig som du har et supert utgangspunkt for spennende retter.

Sprø tortilla med spicy svineribbe, avokadomos og syrlig aprikossalsa

Ingredienser (2 personer)

200 g svineribbe uten bein og svor (ev. svinenakke)
2 fedd hvitløk
1 ss revet ingefær
1 rød chili
1 ss sukker
6 ss soyasaus
0,5 lime (saft pluss og zest av skallet)
2 ss østerssaus

---

Annonse
Annonse

1 avokado
1 fedd hvitløk
0,5 rød chili
1 bunt koriander
1 lime

---

Annonse
Annonse

8 tørkede aprikoser
0,5 rød chili
0,5 rødløk
2 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 lime (saft og zest fra skallet)

2 tortillalefser
solsikkeolje

Framgangsmåte

Start med å marinere kjøttet, gjerne kvelden før: Skjær ribben i tynne skiver på cirka 3 mm. Legg så ribbekjøttet i en brødpose, og tilsett finhakket hvitløk, revet ingefær, sukker, soyasaus, østerssaus, chili og lime. Masser marinaden godt inn i kjøttet, og pakk posen godt rundt det. La kjøttet ligge kjølig i minst 3 timer.

Del avokado i to, ta ut kjernen, og skrap ut kjøttet med en skje. Ha det i en bolle, og knus det sammen med en gaffel. Vend inn limesaft, finhakket chili, hakket koriander og hvitløk, og smak til med salt.

Kutt aprikos og rødløk i små terninger. Legg det i en blandebolle sammen med finsnittet rød chili, olivenolje, eddik og lime. La bollen stå kjølig i minst 3 timer og aller helst over natten, så aprikosen får sugd til seg væsken. Smak til med litt salt.

Del opp tortillalefsene – enten ved å klippe dem opp kakestykker eller ved å stikke ut rundinger. Varm opp en stekepanne til medium varme, og hell i solsikkeolje så oljen står 1 cm over bunnen. Når oljen er varm, stekes lefsebitene i oljen til de er gylne og sprø. Legg dem over på kjøkkenpapir så overflødig olje renner av.

Ved servering stekes kjøttet raskt i en varm stekepanne med olje eller smør. Eventuelt kan kjøttet grilles. Det skal stekes eller grilles raskt og hardt, men være gjennomstekt. Det varme, nystekte kjøttet bør serveres umiddelbart sammen med tostada og avokado, toppet med aprikos-salsa.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse