Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
02 november 2018 14:33
Del på Facebook
FOTO: Mycoteam
FOTO: Mycoteam

Den varme sommeren har skapt perfekte vekstforhold for ekte hussopp, melder Mycoteam. Skadesoppen sprer seg fra kjeller til loft i murbygninger og ødelegger trekonstruksjonen.

– Ekte hussopp er den mest fryktede skadesoppen i hus. Den sprer seg fort og gir en kraftig brunråte. Saneringstiltakene er som regel omfattende og kostbare, sier avdelingsleder Hege Bull Jenssen i Mycoteam.

Rådgivningsselskapet Mycoteam har fått rekordmange henvendelser om ekte hussopp denne høsten, og frembruddet av soppen er mer omfattende enn tidligere.

– En varm sommer har gjort at hussopp som har ligget latent i huskonstruksjoner har utviklet og spredt seg. Får soppen god varme og fuktighet, blomstrer fruktlegemet opp i løpet av sommeren og høsten på samme måte som andre vekster, sier Bull Jenssen.

Ekte hussopp, eller Serpula lacrymans, som den heter på latin, er vanligst i eldre bygninger, men sees også i nyere bygninger, i hytter og i fritidsboliger.

Sikre deg mot hussoppen

Angrep av hussopp forutsetter at soppen har tilgang til både treverk og murfuger/kalkpuss, at trematerialet har en fuktighet mellom 20 og 50 prosent og temperaturen er på 18 til 20 grader.

Du vil se at treet som angripes, får først en gråbrun farge. Etter hvert blir veden mer rødbrun og går over i brunråte. Treet får dype skrumperevner og sprekker opp.

Sopptrådene kan frakte vann mange meter, slik at soppen kan bryte ned tørre materialer også. Til slutt råtner og oppløses bygningens trekonstruksjon helt. En standard boligforsikring dekker ikke slike skader, man må i tillegg ha en egen forsikring som selges som en kombinert råte- og skadedyrforsikring.

Oppdager du ekte hussopp i boligen eller på hytta, bør fagfolk kontaktes. Angrepet må stoppes umiddelbart: All fukttilgang må stanses, og alt angrepet materiale må fjernes, også tilstøtende tremateriale. Sopptrådene kan spre seg over store områder. Nye materialer som erstatter de gamle, må være trykkimpregnerte, og kappflater må behandles med soppdrepende middel. Fuger, stein og mur må også behandles.

(Kilde: Mycoteam)

td51e598Foto: Mycoteam

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse