Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
31 oktober 2018 20:11
Del på Facebook
ETTERSTRAMMING: Uansett om dekkene er byttet hjemme eller på verksted, er det anbefalt å etterstramme boltene etter noen mils kjøring. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
ETTERSTRAMMING: Uansett om dekkene er byttet hjemme eller på verksted, er det anbefalt å etterstramme boltene etter noen mils kjøring. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix

Sommerdekk har ikke egenskaper som er tilpasset snø, is og kulde. Så nå er tiden inne for dekkskift. Her er tipsene for en vellykket omlegging.

Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep sammenlignet med føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller lignende».

For Sør- og Midt-Norge skal ikke piggdekk eller kjettinger brukes i perioden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober.

For Nordland, Troms og Finnmark er samme periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

Men hvis føret tilsier at du må bruke piggdekk eller vinterdekk, kan og skal du gjøre det også utenfor denne tidsperioden.

Mønsterdybde
– Kravet til vinterdekk er 3 millimeter mønsterdybde. NAF anbefaler 4 millimeter. Mønsteret i dekkene er viktig for best mulig veigrep, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Gode piggfrie vinterdekk er like bra som gode piggdekk, med ett unntak: Islagt underlag. På islagte veier er piggdekkene de klart beste. Så det er ikke noe fasitsvar på hva hver enkelt bør velge.

Sødal sier man bør vurdere dette mot hvilket underlag man i hovedsak skal kjøre på.

– Det er også viktig å kjøpe dekk som gjør det bra i dekktester. Dekkene er din eneste kontakt med bakken, så da må de være av god kvalitet. Det er en billig livsforsikring å bruke noen ekstra kroner på dekk.

Har gummien en «best før»-dato?
– Gummien i dekkene blir hardere med årene, og lagringen av dem har også mye å si for hvordan de holder seg. Nå er det slik at man skal kjøre veldig lite for å risikere at dekkene blir for gamle. De fleste av oss kjører rundt 15.000 kilometer i året, og da blir dekkene utslitt lenge før de blir for gamle.

Man kan se når dekket er produsert. Dette kalles DOT-merking og står på siden av dekket. Her er det en firesifret kode som sier hvilken måned og år dekket er fra. Står det 1017, betyr det at dekket produsert i oktober 2017.

– Er du usikker på om dekkene er for gamle, anbefaler vi at du får fagfolk til å vurdere det. Så lenge dekkene lagres mørkt, tørt og svalt med god lufting, holder de seg svært godt.

Etterstramming av bolter
– Vår anbefaling er å etterstramme hjulboltene når du har kjørt noen mil. Selv om de er skrudd til med riktig moment med en muttertrekker, kan det endre seg litt etter noen mils kjøring. Derfor er det viktig å gå over med en momentnøkkel og stramme til med riktig moment. Riktig moment finner du i bilens instruksjonsbok.

Hvis man ikke har en momentnøkkel, kan bilens eget verktøy eller et hjulkryss brukes.

– Men da må man bare stramme til det sitter og ikke stramme så mye at det knirker.

Dekktrykk
– Dekktrykket er viktig med hensyn til kjøresikkerhet, komfort, drivstofforbruk og dekkslitasje. Ved mye last i bilen bør trykket økes noe, se i bilens instruksjonsbok. Kontroller derfor dekktrykket av og til, cirka hver annen måned.

For lite luft gir raskere slitasje, i tillegg påvirker det sidestabiliteten og bremselengden. For høyt lufttrykk gjør at midten av dekket slites, og det gir stivere kjøring og dårligere veikontakt.

– Så riktig lufttrykk i dekkene handler om trafikksikkerhet, sier Sødal.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse