Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
23 august 2019 14:00
Del på Facebook
SJARMTROLL: Bestanden av fjellrev har vært i positiv utvikling de siste årene. I Sverige drives guidede turer som del av konserveringsinnsatsen. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
SJARMTROLL: Bestanden av fjellrev har vært i positiv utvikling de siste årene. I Sverige drives guidede turer som del av konserveringsinnsatsen. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix

Du trenger ikke reise til eksotiske himmelstrøk for å oppleve eksotiske dyrearter.

Europeisk bison (bison bonasus), Białowieżaskogen, Polen

Ja, du leste riktig: bison finnes også her i Europa. For 2000 år siden vandret de mytiske kjempene over store deler av kontinentet, fra Russland og Sverige til Balkan og Nord-Spania. Da zoologer startet kartleggingen av arten, var den allerede jaktet til utryddelsens rand, bare rundt 50 dyr hadde overlevd i fjerntliggende regioner. Men etter en omfattende redningsinnsats befinner nå hele 4000 eksemplarer seg i europeiske skoger. Halvparten av dem lever i grensetraktene mellom Polen og Hviterussland, i det som nå er kontinentets eneste gjenværende lavlandsurskog. Visent, som arten heter på norsk, er en av to bisonarter i verden. Den andre lever i Nord-Amerika. I Europa regnes visenten som en av de «fem store», ved siden av ulv, brunbjørn, gaupe og jerv. Arten er kontinentets største nålevende landdyr, de voksne hannene kan bli opp mot ett tonn tunge. Å se dem gresse på en slette i skogen er en opplevelse du sent vil glemme. Tidlig morgen er det beste tidspunktet, derfor starter organiserte bisonturer gjerne i 3-4-tiden om morgen.

Reisen dit: Reisen til Białowieża går enklest med leiebil fra Warszawa. Turen tar cirka 3,5 timer. En kombinasjon av buss og tog er også mulig.

Praktisk: Det er ikke mulig å besøke den beskyttede delen av Białowieżaskogen uten en sertifisert guide. Pygmy Owl Nature Tours har lang erfaring og et godt rykte. Les mer på: www.bialowiezaforest.eu

Gåsegribber (gyps fulvus), Mas de Buñol, Spania

I den nord-østre delen av Spania – i fjellkjeden lokal kalt «de tre konger» – kan du oppleve den imponerende og historisk misforståtte fuglearten på kloss hold. Hver morgen, 365 dager i året, lander drøyt 400 gåsegribber på matstasjonen og observatoriet Mas de Buñol, der de inntar en statlig finansiert frokost bestående av rundt 200 kaninskrotter. Den daglige. halvtimeslange matingen er et hektisk og blodig skue. Synd for kaninene, tenker du kanskje, men frokostserveringen er visstnok avgjørende for å holde den svært utsatte fuglebestanden oppe. Gribber tjener en viktig rolle som naturens sanitærarbeidere, men har opplevd en betydelig nedgang i Spania siden tidlig på 2000-tallet. For ornitologer og fugleinteresserte byr Mas de Buñol på en unik sjanse til å observere de flygende kjempene på nært hold, samt å støtte opp om økoturisme i området.

Reisen dit: Leiebil er den eneste reisemetoden verdt å vurdere for et besøk til Mas de Buñol. Turen tar cirka 3 timer fra Barcelona. Les kjøreanvisninger på observatoriets nettsider, www.masdebunyol.com

Praktisk: For å unngå å forstyrre gribbene er det viktig at besøkende setter seg inn reservatets regler. Overnatting er tilgjengelig på observatoriet. Ha i mente at opplevelsen kan være i overkant brutal for små barn.

Fjellrev (vulpes lagopus), Helagsfjället, Sverige

I 2018 opplevde Fjellreven sitt beste år i Norge siden den nasjonale overvåkingen startet i 2003, med 58 registrerte valpekull. Arten forblir likevel kritisk truet, og kan være svært vanskelig å få øye på. I Sverige, derimot, kan du øke sjansen din betydelig med en guidet tur i fjellrevens mekka – Helagsfjället – og på kjøpet få med deg det National Geographic kaller en av verdens vakreste toppturer. Utfluktene foregår i regi av Helags Fjällstation (operert av den Svenske Turistforeningen) mellom juli og september, og selv om du aldri er garantert å få se sjarmtrollene, beskrives likevel sjansen som svært god. Inntekt fra fjellrevturene går til konserveringstiltak.

Reisen dit: For å komme deg til Helags må du ta utgangspunkt i skiområdet Kleppen, der en 12 kilometer lang sti går hele veien fram til fjellstasjonen.

Praktisk: Helagsfjället på 1796 moh. er Sveriges høyeste fjelltopp sør for polarsirkelen, og ligger i Härjedalen nær grensen til Jämtland og Trøndelag. Les mer om turene på www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/helags-fjallravssafari-2/

Dülmenponnier (equus caballus), Merfelder Bruch, Tyskland

Ville hester finnes ikke bare i USA eller Australia. Dülmenponnier romsterer fritt rundt i det tyske naturreservatet Merfelder Bruch. Her har de levd en beskyttet tilværelse siden 1850, da en lokal hertug samlet de siste individene av den kritisk truede arten på sin 360 hektar store eiendom. I dag har bestanden vokst til rundt 500 ponnier, som lever stort sett uforstyrret i det frodige og beskyttede naturreservatet. Siste lørdag i mai, derimot, inviteres det til folkefest når flokken innhegnes og de yngste hingstene plukkes ut for salg av lokale hardhauser. Dette har pågått hvert år siden 1907, og gjøres både for å forhindre overpopulasjon, samt å motvirke destruktiv konkurranse mellom hanner innad i flokken. Hestene som selges i kjølvannet av begivenheten, benyttes ofte som ridedyr for barn på grunn av sitt rolige og stabile lynne.

Reisen dit: Nærmeste flyplass til Dülmen er Münster Osnabrück International Airport. Hit kan du komme deg fra Norge med en mellomlanding i München.

Praktisk: Å se dülmenponnier i Merfelder Bruch trekker tusenvis av tyskere hvert år, men markedsføres overhodet ikke overfor utenlandske turister. Å kontakte reservatet før et besøk – samt å reservere billetter til den årlige begivenheten i mai – kan gjøres via nettsiden www.wildpferde.de, men her finner du dessverre ikke et ord med informasjon på engelsk.

Rosenflamingo (phoenicopterus roseus), Camargue, Frankrike

Det stemmer, flamingoer lever også her i Europa, og ikke bare i rikmannshager og dyreparker. I naturreservatet Camargue – et UNESCO-vernet våtmarksområde på Provence-kysten – lever titusenvis av fugler på algene som gir dem deres karakteristiske rosafarge. Å møte flamingoer i det fri gir deg mulighet til å se dem på vingene, som i dyrehager oftest blir klippet. De ser kanskje klossete ut, men kan faktisk tilbakelegge hele 600 km på en dag (i medvind).

Rosenflamingoen er én av 400 fuglearter i naturreservatet. Om du er heldig, kan du også få øye på en hesterase som lever til dels vilt her, nemlig den hvite, smellvakre og hardføre camarguais.

Reisen dit: Nærmeste flyplass er i Marseille, som kan nås fra Norge med en mellomlanding i for eksempel Brussel eller Paris.

Praktisk: Det enkleste og mest tilrettelagte stedet å observere flamingoer er Parc Ornithologique de Pont de Gau i hjertet av nasjonalparken, der flere kilometer med stier er bygd gjennom våtmarkene. Disse er åpne for publikum hver dag, året rundt, og er i stor grad tilgjengelige også for bevegelseshemmede. Les mer på www.parcornithologique.com

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse