Annonse
Annonse
KONTRAST: I Thessaloniki finner du en unik miks av eldgammel og moderne arkitektur. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
KONTRAST: I Thessaloniki finner du en unik miks av eldgammel og moderne arkitektur. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix

Hvorfor ikke legge byferien til et roligere, mer uspolert eller bare litt «annerledes» sted? Les om fem byer i Europa der naboen din ikke har vært.

Ferrara, Italia

Italia mottar nesten 60 millioner turister i året. Hvorfor ikke flere av dem finner veien til Ferrara, lar seg ikke enkelt forklare. Det kan i hvert fall ikke være beliggenheten: Ferrara ligger bare en times togtur fra Venezia, og kan lett kombineres med et besøk til perler som Mantua, Padova og Verona.

Det kan heller ikke være mangelen på gjøremål, matkultur eller postkortfaktor som bergenser interessen. Gamlebyen har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1995, og blir omtalt av organisasjonen som «et vidunderlig eksempel på en by planlagt under renessansen, som fremdeles holder sitt historiske sentrum intakt.»

Start med slottet Castello Estense i kjernen av gamlebyen, både for et innblikk i Ferraras historie og et overblikk over gamlebyen fra «Løvens Tårn». Stikk deretter innom den imponerende katedralen i sentrum, spankuler langs de frodige bymurene, kjøp lokale spesialiteter på Piazza Trento og gå deg vill i de sjarmerende handlegatene.

Reisen dit: Ferrara har ikke egen flyplass, men nås enkelt med tog fra f.eks. Bologna, Verona eller Venezia.

Antall innbyggere: 132.278

Overnattingstips: Hotel de Prati er et godt budsjettalternativ. Enkle, men koselige rom og personlig service. www.hoteldeprati.com

Graz, Østerrike

Mens Wien invaderes av besøkende fra tidlig vår til midt på vinteren, mottar landets nest største by kun en liten del av Østerrikes totale turisttrafikk. Start med å utforske byens fremste attraksjon, det UNESCO-vernede Schlossberg, som kaster sin lange skygge fra en høyde over gamlebyen. Bruk enten beina på en andpusten gåtur på rundt 30 minutter, eller ta den sjarmerende kabelbanen fra stasjonen rett bak den kunstige øya «Murinsel» (et perfekt sted for en cocktail når solen går ned). Fra toppen av Schlossberg kan du blant annet nyte synet av det minneverdige og mye omdiskuterte museet Kunsthaus, som ligger som et speilblankt romskip i Graz’ ellers så tradisjonelle bymiljø.

Et besøk på selve Kunsthaus hører også med. Som en motvekt til samtidskunsten kan du går videre til det styriske våpenlageret (også kjent som Landeszeughaus), der du finner verdens største samling av antikke rustninger og middelaldervåpen.

Reisen dit : Det går ingen direktefly til Graz fra Norge, men byen kan enkelt nås med en mellomlanding i for eksempel Wien, München eller Frankfurt.

Antall innbyggere: 328.276

Overnattingstips: Hotel Zum Dom er et 4-stjerners boutiquehotell midt i smørøyet. www.domhotel.co.at/en/

Pristina, Kosovo

Pristina hører til blant de minst besøkte hovedstedene i Europa, og ved første øyekast er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Her finner du lite av gjøremålene og postkortfaktoren som trekker folk til mer sentrale deler av kontinentet. Men mangelen på spesifikke attraksjoner blir mer enn kompensert av byens livlige atmosfære og gjestmilde befolkning. Du merker den gode stemningen så snart du inntar en av byens mange kafeer og bestiller din første macchiato (Pristinas folkekjære signaturdrikk). Sentrumskjernen er både trygg og fotgjengervennlig, med et Europas laveste prisnivåer for mat og drikke.

Ikke langt unna bykjernen ligger en perlerad av naturreservater og UNESCO-listede klostre, hvor du selv i høysesong kan oppleve å være mutters alene. Når du er lei av Pristinas brutalistiske arkitektur, hopp på en buss til den historiske byen Prizren, der fortidsminnene står tett i tett.

Reisen dit : Norwegian flyr direkteruter fra Oslo til Pristina

Antall innbyggere: 204.725

Overnattingstips: Swiss Diamond Hotel Pristina er byens mest luksuriøse alternativ, like ved Boulevard Mother Teresa. www.sdhprishtina.com

Thessaloniki, Hellas

Med sin evinnelige trafikklarm og kvelende temperaturer kan Aten være en tålmodighetsprøve selv for garvede Hellas-farere. Mange er derimot ikke klar over at det finnes et alternativ som tilbyr den samme historiske følelsen med bare en brøkdel av stressfaktoren. Thessaloniki – landets nest største by – ligger 300 km mot nord, i en merkbart kjøligere, roligere og mer frodig region av Hellas.

Første kvelden (for Thessaloniki fortjener mer enn bare én overnatting) tilbringer du langs den 5 kilometer lange havnepromenaden, som går hele veien fra Thessaloniki konserthus til det kafétette Aristotelous-torget. Dagen derpå trekker du oppover åsen til Ano Poli, et sjarmerende spindelvev av smågater, boligstrøk og familieeide tavernaer.

I likhet med Aten er studentbyen Thessaloniki stappfull av fortidsminner, men på grunn av den lavere turisttrafikken er de færreste av dem «attraksjoner» i samme forstand som i hovedstaden. Galerius-buen, for eksempel, har stått her i mer enn 1600 år uten et eneste fløyelstau eller billettkontor i sikte.

Legg gjerne inn en ekskursjon nedover på halvøya Halkidiki eller østover til ferieøya Thassos.

Reisen dit: Det går ingen direkteflyginger til Thessaloniki, men man kan enkelt foreta reisen fra Norge med en mellomlanding i for eksempel København, Amsterdam eller Aten.

Antall innbyggere: 1,1 millioner

Overnattingstips: Electra Palace Thessaloniki er byens mest kjente hotell, med topp utsikt og beliggenhet ved Aristotelous Square. www.electrahotels.gr/en/thessaloniki/electra-palace-thessaloniki

Oviedo, Spania

Oviedo er hovedstaden i Asturias, en naturskjønn, sparsommelig befolket og stort sett oversett region på Spanias nordkyst. Oviedo blir ofte besøkt av pilegrimer på vei til Santiago de Compostela, men her finner du lite av turbussene og suvenirfaktoren som preger så mange byer lenger sør i landet.

Lonely Planet beskriver den mellomstore byen på en prikk i sin guide til Asturias: «Oviedo er en morsom, sofistikert by med en lass av fascinerende gjøremål, noen utmerkede restauranter og en livlig studentbefolkning.»

I kjernen av det hele står Oviedos enorme og eldgamle katedral, som inneholder relikvien kjent som «Sudariet i Oviedo» – det blodige tørkleet Jesus skal ha hatt på hodet da han døde. Dette vises fram for offentligheten tre ganger i året, en gang på langfredag og to ganger i september.

Matopplevelser er også et vesentlig trekkplaster for Oviedo og Asturias. Når du setter deg ved bordet og bestiller et fat med regionens utmerkede oster, la vinkartet ligge og gå heller for en flaske med eplesider, kjent over hele Spania som landets aller beste.

Har du en dag eller to til overs, anbefales også den smellvakre fiskerlandsbyen Cudillero, en knapp times kjøretur nordvest mot Atlanterhavskysten.

Reisen dit: Oviedo kan nås fra Norge med en mellomlanding, for eksempel London (Stansted), Amsterdam eller Brussel.

Antall innbyggere: 220.020

Overnattingstips: Eurostars Hotel de La Reconquista er et historisk 5-stjernershotell med fasade i barokkstil og en 28 meter høy kuppel. Bestiller du utenom høysesongen, kan du få en overraskende hyggelig pris. 

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Flere tema-artikler

  • Alle
  • Bil Og Motor
  • Bolig Og Fritid
  • Livsstil Og Fritid
  • Mat Og Drikke
  • Reise
  • Teknologi Og Vitenskap
vis flere vis alle
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Webkamera Kristiansund

Våre utvalgte