Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
17 oktober 2019 10:30
Del på Facebook
SMART JERN: Det finnes spesialjern til takoyaki, men du klarer deg uten også. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
SMART JERN: Det finnes spesialjern til takoyaki, men du klarer deg uten også. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Fylt med akkar og omgitt av ketsjup og sjøtang. Japanske takoyaki-boller er så godt at du nesten blir avhengig.

Takoyaki har fått fotfeste på noen av de kuleste restaurantene i Oslo – og det er ikke så rart, for denne retten er kjempegod. De varme, sprø bollene har en myk kjerne, som oftest av akkar eller annen blekksprut. Bollene er toppet med snittet vårløk, umamirike sauser, majones og diverse kuriositeter – som transparente «bonito flakes» og tørket sjøtang.

Dette er mat av typen som skaper umiddelbar «craving» i hverdagen. Craving-utløsere er gjerne sukker, salt, fett og umami, som aktiverer belønningssenteret i hjernen. Store aktører innen fast food misbruker disse utløserne rått for å få oss på kroken. Og det skal sies, det er sukker og umami i takoyaki også, men hjemme på ditt eget kjøkken har du i det minste kontroll på hva du ellers putter i bollene. Og det er en vesentlig forskjell!

Ordet takoyaki er satt sammen av «tako» som betyr blekksprut , og «yaki» som betyr steke . Det er en tradisjonell rett av marinert blekksprut fra Osaka i Japan, der den tilberedes i små boder på gata.

Blekksprut kan være vrient å få tak i, og det er heller ikke alle som er like glad i det, men da kan man bruke alternativt fyll som krabbe, reker, klippfisk eller skjell. Eller man kan gjøre retten vegetarisk med for eksempel sopp, jordskokk eller kål.

For å steke takoyaki bruker proffene et eget «takoyaki-jern» – en plate med halvsirkelformede fordypninger. Her surrer man deigen og fyllet sakte rundt under steking, og slik får man får formet små kuler. Dette jernet finner du imidlertid ikke hos din nærmeste kjøkkenforhandler. I stedet kan du bruke en stekepanne og lage små runde «lapper», eller du kan få tak i et munkejern som brukes til tradisjonsrik norsk bakst (og gjerne lage munker oftere i hverdagen også!).

Sausene på toppen er uansett det viktigste. Her kan man ikke jukse, men det skal heller ikke snobbes til – det MÅ faktisk være ketsjup i sausen. Når du først lager den japanske ketsjupen, så sørg for å lage mye. Den har veldig lang holdbarhet og fungerer godt som en universalsaus. Du kan bruke den som en barbecue-saus i grillsesongen på kylling, storfe eller svinekjøtt, til å løfte smaken på en vegetarrett eller som en ekstra spiss på toppen av en omelett. Og som mange av oss har erfart når det gjelder ketsjup: Det er et tryllemiddel for å få barn til å like ny mat.

Stekte japanske boller med akkarfyll

Ingredienser (2 personer)

100 g akkar/blakksprut, krabbe, reker eller annet passende fyll
2 ss sriracha-saus
1 lime
175 g mel
2 egg
2,5 dl vann
65 g maisenna
3 ss bakepulver
2 ts salt
3 ss sukker
1 ss fish sauce
4 vårløk
1 neve bonito flakes (kan sløyfes)
1 ss knust, tørket nori-tang (kan sløyfes)
2 ss majones
1 dl ketsjup
0,5 dl worchestershire-saus
0,25 dl epleeddik
0,25 dl sukker
0,25 dl mirin
2 ss revet ingefær

Fremgangsmåte

Kutt opp akkar/blekksprut i små terninger, grovhakk eventuelle skalldyr, og bland dette med sriracha-saus og saften av en lime. La det få marinere seg i en time.

I mellomtiden kan du blande sammen røren av mel, egg, vann, maisenna, salt, sukker og fish sauce. Bruk elvisp eller stavmikser så du får røren helt jevn og samtidig litt luftig.

Finsnitt toppene av vårløken og bland dem inn i den marinerte blekkspruten. Finsnitt resten av vårløken, som legges i en skål og spares til senere.

Varm et jern eller en stekepanne og ha i litt solsikkeolje. Legg i litt av røren og legg en teskje med fyll i midten. Stek så enten på begge sider i panne, eller bruk spisepinner til å sakte snurre deig med fyll rundt i jernet, så deigen stekes rundt hele og formes til små, fylte kuler.

Bland ketsjup, worchestershire-saus, sukker, eddik, mirin og ingefær i en kjele og la dette koke forsiktig ned til ca. 80 % mengde. Ha gjerne den ferdige ketsjup-sausen over på en vasket ketsjupflaske, så blir det lettere å dandere sausen på bollene til slutt.

Før servering kan du enten varme bollene i en ildfast form i ovnen, fritere dem så de blir ekstra sprø, eller ta dem rett fra pannen. Men legg dem uansett på et fat, og topp med majones, ketsjup-sausen og finsnittet vårløk – pluss bonito og nori om du har.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse