Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
18 oktober 2019 14:00
Del på Facebook
FAMILIEIDYLL: Det er gjerne besteforeldregenerasjonen som inviterer barn og barnebarn med på ferie – ofte i forbindelse med en feiring. Foto: Shutterstock
FAMILIEIDYLL: Det er gjerne besteforeldregenerasjonen som inviterer barn og barnebarn med på ferie – ofte i forbindelse med en feiring. Foto: Shutterstock

Vil du dra på tur med hele storfamilien? Både cruise, safari og feriebolig i varmere strøk er populære valg for generasjonsferien.

– Det var veldig fint å reise med besteforeldre. Med tre barn var det godt å være to ekstra voksne til å passe på, særlig siden vi var på en båt, sier Bjørn Hugo Pettersen. Han, samboeren og deres tre barn ble invitert med på cruise av bestemor og «beste» i juleferien.

– Vi var en uke i Florida og en uke på cruise. Cruise var veldig barnevennlig, med buffé hvor alle kunne spise det de ville, og mange morsomme ting å gjøre, sier Pettersen.

At den eldre generasjonen inviterer med seg både barn og barnebarn, har ifølge prosjektleder for Reiselivsmessen, Merete Falch. blitt vanligere.

– Det har helt klart vært en trend de siste årene å dra med hele storfamilien på tur, sier hun. – Det er gjerne besteforeldrene som inviterer. De har kanskje en tur de har drømt om å reise på lenge, og så benytter de feiring av for eksempel 60- eller 70-årsdagen til å invitere familien med, sier Falch, som også selv er en del av trenden.

– I år inviterte jeg med barna, deres kjærester og ett barnebarn på ferie til Kypros. Der bodde vi på et hotell som var godt tilrettelagt for alle aldre. Det gjentar jeg gjerne! Neste mål er å ta med familien på en kombinasjonstur med safari i Afrika først, og så en uke på Zanzibar etterpå, sier hun.

Hun nevner USA som et særlig populært feriemål for storfamilier.

– Mange kombinerer et besøk i Disney World og de mange andre fornøyelsesparkene i Orlando med en ukes cruise. Cruise er blitt veldig populært blant barnefamilier. Tradisjonelt har man tenkt på cruise som noe for den eldre generasjonen, men gjennomsnittsalderen for cruisepassasjerer er nå nede i 37 år, sier hun.

Besteforeldre spanderer

Også hos reisebyrået Berg-Hansen har man merket at det er blitt mer vanlig å ta med hele familien på tur.

– Den eldre generasjonen ønsker gjerne å samle familien i forbindelse med feiring av runde år, og spanderer en reise. Vi ser også en tendens til at flere barnefamilier velger å reise sammen, og leier et felles hus, sier kommunikasjonsdirektør i reisebyrået Berg-Hansen, Anette Maltun Koefoed.

For storfamiliene er det særlig populært å reise på cruise, bekrefter hun.

– På cruise får man opplevelser tilpasset alle aldersgrupper. Man kan ha felles middager og feiringer, samtidig som man slipper å gå oppå hverandre hele tiden, sier hun.

Berg-Hansen selger mest av middelhavscruise, som gir kort reisevei, men mange velger også Karibia.

Reisejournalist og reiseblogger på Bortebest, Vibeke Montero, anbefaler også cruise som reiseform når flere generasjoner reiser sammen. Hun har selv vært på cruise med familien flere ganger.

– Det er en knirkefri måte å reise på. Alt er tilrettelagt, man slipper å drasse på bagasje, og alle finner noe de liker å gjøre, enten det er å klatre i klatrevegg, gå på spa, se show eller bare ligge ved bassenget, påpeker hun.

Også safari er en populær ferieform for storfamilier, ifølge Montero.

– Man kan for eksempel kombinere tur til Sør-Afrika med safari. En slik tur kan være spennende både for treåringen og bestefar på 70, sier Koefoed.

Hun tror at mange er villige til å bruke litt ekstra penger for at ferien skal bli problemfri.

– Når man reiser mange sammen, er det ekstra viktig at alt er på plass, slik som at transporten fra flyplassen står klar. Da betaler folk heller litt ekstra, mener hun.

Leier felles bolig

Hos ferieboligformidleren Novasol er barnefamilier den største kundegruppen, og store grupper på tur er gjerne de som er først ute med å booke.

– Mange bestiller allerede i august året før, sier markedskoordinator i Novasol, Trine Andreassen. Nordmenn flest vil ha feriehus med god standard.

– Store feriehus i kategorien 4- eller 5- stjerners med god beliggenhet nær kyst og strand eller med privat svømmebasseng er gjerne de som bestilles først, forteller hun.

Leien på husene ligger fast, så jo flere senger som fylles, desto billigere blir prisen per person.

Danmark er den mest populære destinasjonen for Novasols norske kunder, men bookingene for sesongen 2020 viser at interessen for de søreuropeiske landene Spania, Italia og Kroatia øker mest.

– Tradisjonelt ser vi at flere ønsker å reise til varmere strøk dersom sommerværet ikke har vært optimalt i Norge, påpeker Andreassen.

Også hos formidlere som Airbnb er det på de fleste populære destinasjoner et godt utvalg ferieboliger med rom for mange.

Unngå konflikter

Mette Skaland driver bloggen reisemedbarn.no, og har lang erfaring både i å reise på tur med andre barnefamilier og med besteforeldre. Hun har flere tips til hvordan en ferie for mange kan bli vellykket.

– Man må være litt raus med hverandre, og kunne legge til side noen av de reglene og rutinene man har hjemme, sier hun.

Samtidig mener hun det er en fordel å reise sammen med noen som har noenlunde samme tanker rundt barneoppdragelse.

– Vi er fire familier som har reist på ferie sammen hvert år siden barna var små. Jeg tror det ikke det hadde fungert hvis vi for eksempel var uenige om leggerutiner, sier hun.

Med 17 mennesker i ulik alder på tur sammen, dukker det stadig opp nye dilemmaer.

– I år måtte vi diskutere om det var greit om de barna som har fylt 18, kunne drikke alkohol sammen med oss voksne, sier hun.

Familiene leier ofte et stort hus med basseng, da underholder barna stort sett seg selv, og man trenger ikke tenke på å finne aktiviteter som passer alle. Selv om de har hatt mange vellykkede fellesturer, understreker Skaland at å reise mange på tur er risikosport.

– Jeg ville aldri lagt opp til en felles ferietur på mer enn én uke, særlig om det er noen du ikke har reist sammen med før, sier hun.

Tips for en vellykket generasjonsferie

  • Be familien om ønsker og forventninger i god tid før bestilling.
  • Reisen bør inneholde noe for alle.
  • Vær forsiktig med for mange velmente overraskelser, det er ikke alle som setter pris på det.
  • Gi rom for egentid.
  • Respekter at familier på samme tur har ulike behov og rutiner.
  • Snakk med hverandre, og juster underveis.

(Kilde: Bennett Ferie og Berg-Hansen)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse