Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
14 november 2019 10:30
Del på Facebook
POTETRETTENES KONGE: De sprø, gylne hasselbackpotetene fortjener mer oppmerksomhet. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
POTETRETTENES KONGE: De sprø, gylne hasselbackpotetene fortjener mer oppmerksomhet. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

Hasselbackpoteter er ofte tilbehør, men trives like godt med å spille førstefiolin.

Hasselbackpoteter kunne de fleste av oss gjerne spist mye oftere! Ved å gi dem hovedrollen øker kanskje sjansen for at de dukker opp i tankene når vi pønsker på forretter, fingermat og snacks?

Opprinnelig ble altså hasselbackpoteter skapt som garnityr, av den svenske kokken Leif Elisson fra Värmland. Han jobbet som kokkeelev på «Hasselbacken» i Stockholm. Potetene ble skåret på den gjenkjennbare måten – som er selve genistreken ved det hele – og deretter toppet med smør, brødrasp og mandelflak. I ukas rett så fyller potetene en større rolle, som selvstendig fingermat, forrett eller snacks. Oppskriften kan selvsagt også brukes som «i gamle dager» – altså som tilbehør som følger et stykke fisk eller kjøtt.

Visuelt sett er hasselbackpotetene både unike og vakre – med de finsnittede skivene, som er gylne og sprø og kun holdt sammen av en samlet bunn. Tilberedt på denne måten forteller poteten deg at den er smaksrik, knasende sprø og har en myk, mør kjerne. Med andre ord, den er alt man vil en potet skal være.

Som garnityr er hasselbackpoteter godt til det meste. Bruker du dem som forrett, snack eller fingermat, kan de toppes med stort sett alt du liker. Husk at det er en fordel å tilføre noe fedme, i form av majones eller rømme. La gjerne smakene på toppingen sparke litt fra seg med tanke på intensitet, salt og syre – det har potetene bare godt av.

Det er noe vakkert over håndverket også. Det kan være lurt å bruke en god, skarp kokkekniv og helst et par spisepinner eller lignende. Plasserer du en spisepinne på hver side av poteten før du begynner å kutte, slipper du uhellet med at kniven sklir helt igjennom bunnen og deler poteten.

Jeg blir alltid besatt av at potetskivene skal sprike mest mulig, ettersom de blir ekstra sprø hvis det kommer luft imellom dem. Men siden poteter inneholder så mye stivelse, vil skivene gjerne lime seg sammen igjen idet du setter dem i ovnen. Mitt triks er å la potetene ligge i en bolle først, der de skylles i rennende kaldt vann. Deretter forveller jeg dem i godt saltet, kokende vann. Slik får man trukket ut en del av stivelsen, samtidig som saltet trenger helt inn i poteten – og herligheten er helt klar til å stekes gyllen og sprø.

Sprø hasselback-poteter med eggeplomme, pepperrotrømme, rogn og gressløk

Ingredienser (2 personer)

6 mellomstore matpoteter (Asterix fungerer godt)
4 dl andefett eller nøytral olje
6 spiseskjeer rømme
1 bit pepperrot
1 liten bunt gressløk
100 g sikrogn, løyrom eller annen rogn
2 eggeplommer
1 sitron
salt

Fremgangsmåte

Skrell potetene, og kutt dem i tynne skiver med kutt som ikke går tvers igjennom. Bunnen skal holde potetene de sammen. Legg dem så over i en bolle, og la dem få skylle seg under rennende, kaldt vann i 20 minutter. Kok opp en kjele med godt saltet vann, og la potetene forvelles i 5–8 minutter. Løft dem forsiktig ut, og sett dem på et brett med kjøkkenhåndkle eller tørkepapir. La alt vannet renne av og potetene bli avkjølt.

Sett potetene i en brødform eller annet egnet form, og slå over varm olje eller andefett. Bak dem i ovnen på 180 grader til de er gylne og sprø, eventuelt kan du fritere dem i en liten kjele i fettet.

Løft potetene ut av det varme fettet. La dem få renne av seg overflødig olje på tørkepapir. Salt dem lett med fingersalt.

Pisk sammen rømme med revet pepperrot til en luftig krem, som smakes til med salt og sitronsaft.

Skill eggeplommer og knus dem lett sammen.

Topp potetene med rømme, rogn og finkuttet gressløk. Drypp på eggeplomme som saus.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse