Annonse
Annonse
BY MED MYE UTSIKT: Chinatown med Bay Bridge i bakgrunnen. Bay Rigde er den andre store hengebroen i San Francisco. FOTO: Anders Pihl
BY MED MYE UTSIKT: Chinatown med Bay Bridge i bakgrunnen. Bay Rigde er den andre store hengebroen i San Francisco. FOTO: Anders Pihl

De bratte gaters by har ikke bare én, men flere personligheter. Bli med på en runde fra den ene ikoniske bydelen til den andre.

De bratte gatene og plasseringen ved innløpet til San Francisco-bukten gir en markant karakter til en av USAs store kulturbyer. Med sine 41 høyder med utsikt, og mengder av trearkitektur fra 1800-tallet, er byen dessuten en godtepose for fotografer og filmskapere.

Byens historie er fascinerende. San Francisco ble skapt under gullrushet i California på 1800-tallet. På 1960-tallet ble byen et symbol for flower power. Så fortsatte det med homsebevegelsen på 80-tallet, it-boomen på 90-tallet og fremveksten av sosiale medier på 2000-tallet. Begrepene hippie, prideparade og Instagram er alle skapt her.

Karl the fog

Uttrykket «Create your own beauty» er malt på mange husvegger i San Francisco, og passer egentlig godt som et slags motto i disse traktene. Både kreativt fellesskap og typisk amerikansk individualitet hylles, og selv havtåken som siger inn over Golden Gate har fått et egennavn: Karl the fog.

Dagens turister kommer til en morsom, dynamisk metropol med et fantastisk tilbud innenfor kultur, sport og underholdning. Selv starter vi byturen i Downtown, der gaten Market Street skjærer diagonalt gjennom sentrum. Her ligger prominente stormagasiner og flaggskipsbutikker på rad og rekke. Byarkitekturen er kompakt og uoversiktlig, men den pyramideformede skyskraperen Transamerica Pyramid og torget Union Square er gode holdepunkter for forvirrede turister.

Kulturinteresserte bør besøke toppmuseene Museum of Modern Art og Asian Art Museum. Er sport hovedinteressen, kan man legge turen innom nybygde Chase Center, der Golden State Warriors – som flere ganger har vunnet National Basketball Association (NBA) – spiller sine hjemmekamper.

Et ekte Chinatown

I sentrum ligger også Nord-Amerikas mest genuine Chinatown, som faktisk er den største kinesiske enklaven utenfor Asia. Bydelen er San Fransiscos mest populære turistattraksjon.

Når du passerer portalen Dragon Gate, kommer du inn i en myriade av gater med hus i kinesisk stil og mengder av spesialbutikker for te, naturmedisin og silkestoffer. Her kan du utforske spennende bakgater i dagevis.

Skinnelangs

En tur med kabeltrikk opp de bratte bakkene hører med. Alle de tre linjene går opp langs den samme kollen, Nob Hill. Og mens vi snakker om lokaltransport: Test også de skinnegående bussene i sjarmerende, klumpete 50-tallsdesign.

En holdeplass verdt å stige av på er Fisherman's Wharf, der byens opprinnelige fiskehavn lå. I dag byr havna på mange utmerkede restauranter med fisk og dungeness-krabber. Sistnevnte er en nordamerikansk krabbeart oppkalt etter byen av samme navn i Washington.

Ved havnas ene pir, Pier 39, finner man den berømte kolonien med over hundre ville sjøløver. Der ligger også Aquarium by the Bay, som blant annet har haier og rokker i akvariene sine. Fra piren kan du ta båtturer til Golden Gate og det myteomspunne fengselet Alcatraz, som ligger isolert på en øy i The Bay.

Et av tidenes mest fotograferte byggverk er Golden Gate Bridge. Den røde konstruksjonen fra 1937 var lenge verdens lengste hengebro. For den beste utsikten mot både sentrum og selve broen, er det nordsiden du skal oppsøke, og aller helst høydedraget Battery Spencer.

Hippier og jazz

Under «Summer of love» i 1967 strømmet unge mennesker fra hele verden til bydelen Haight-Ashbury. De er overraskende i hvilken grad hippiekulturen fortsatt blomstrer langs Haight Street den dag i dag.

På vei fra Downtown til Haight-Ashbury kan man med fordel rusle gjennom området Hayes Valley, der det er bra utvalg av butikker, puber og konsertsteder – som SF Jazz – en av USAs fremste jazzscener. Man kan også stoppe ved Alamo Square Park for å beundre den staselige viktorianske trearkitekturen. Mest kjent her er husrekken som kalles «The Painted ladies».

Har du tid til overs, kan du utforske Japantown, et lite område som er like japansk som Chinatown er kinesisk. Sør for Hayes Valley og Haight-Ashbury ligger bydelen Castro, ofte omtalt som «The Gay Capital of the world».

Paradis for hipstere

Fra Castro er det ikke langt til Golden Gate Park, USAs største bypark. Inne i den grønne oasen er det blant annet en dyrepark og flere kjente museer, blant annet California Academy of the Science og De Young Museum. Blomsterelskere bør også avlegge San Francisco Botanical Garden en visitt.

Bydelen om er mest trendy akkurat nå, er The Mission. Tidligere var det stort sett latinamerikanske innvandrere som bodde her, i dag er bydelen forvandlet til et stilbevisst hipsterparadis, breddfullt av hippe spisesteder og hotte barer. Hundrevis av stor veggmalerier pryder fasadene. Hvis du vil gjøre som den hippe lokalbefolkningen, forgyller du dagen med en piknik i Mission Dolores Park.

San Francisco

  • Generelt: Storby i staten California, med cirka 850.000 innbyggere. Anlagt som en spansk misjonsstasjon i år 1776 (derav bydelsnavnet The Mission) oppkalt etter helgenen Frans av Assisi. Den raske byveksten startet etter at området ble en del av USA i 1847 og gullrushet begynte i 1848.
  • Reise rundt: Byen har T-bane, pendeltog og busser under navnene Bart og Muni. Blant turister er kabeltrikker, skinnebusser og røde hop-on/hop-off-busser populære.
  • Tidsforskjell: Minus 9 timer.
  • Valuta: US Dollar. 1 USD = ca. 9,20 NOK
  • Prisnivå: Blant verdens dyreste hotellbyer. Book ro i god tid, eller se etter spesialtilbud.
  • Reise dit: Fly fra 2700 og oppover (én vei) med en mellomlanding i januar.
  • Innreiseregler: Norske borgere som reiser til USA uten visum må registrere seg på Internett i Esta-databasen (Electronic System for Travel Authorization) før avreise. Det er krav om gyldig visum/Esta også ved mellomlanding i USA. Den amerikanske ambassaden i Oslo kan gi utfyllende informasjon om visum og opphold i USA.
  • Sesong: Året rundt-reisemål uten ekstreme temperaturer, men sommer, vår og tidig høst er det flest turister. Om vinteren er det litt mer regn, og du kan trenge en jakke på kveldstid.
  • Les mer: sftravel.com, visitcalifornia.com

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte