Med dekk på slep får du både naturopplevelser og god styrketrening.
– Folk jeg treffer på i skogen, spør gjerne: «Hvor skal du? Skal du gå over Grønland?» Da svarer jeg at «jeg skal bli en gammel spreking», smiler Christin Oldebråten.
Et par ganger i uka finner hun fram sele, dekk og staver og legger ut på tur i nærskogen i Østmarka med bildekk som brems.
– Mange tror at dekktrening bare egner seg for godt trente folk som skal ut på tøffe turer og ekspedisjoner. Men dette er ypperlig hverdagstrening for alle som liker å gå tur. Ikke minst er det skånsom trening for folk som vil bli kvitt noen kilo eller har dårlige knær. Den ekstra tyngden du har bak deg, gjør at du må senke farten, samtidig som du får opp pulsen. I tillegg bremser dekkene i nedoverbakkene og demper belastningen på beina, sier hun.
Styrketrening utendørs
Oldebråten har lang erfaring som turleder, og er glad i både toppturer og turer med pulk.
– Dekktrening er ganske likt det å trekke pulk eller gå topptur med randonee-ski. Fordelen med å trekke dekk er at du kan gjøre det året rundt, når som helst og hvor som helst, påpeker hun.
Selv startet hun med dekktrening for å slå to fluer i en smekk: få styrketrening i hverdagen og samtidig turer i frisk luft.
– Det er veldig enkelt å bare ta med noen dekk på slep. Jeg tror terskelen for å dra på et treningssenter for å løfte vekter er ganske høy for mange, sier hun.
Hun anbefaler å ta det rolig i starten, og bygge opp styrken gradvis, slik at man unngår belastningsskader.
– Etter hvert som du bli sterkere, kan du hekte på flere dekk. Da er du godt rustet for det meste, enten du drømmer om å gå til Galdhøpiggen eller har andre turmål, påpeker hun.
Forsket på dekktrening
Ved Norges Helsehøyskole har professorene Asgeir Mamen og Per Morten Fredriksen forsket på effekten av dekktrening.
– Vi fant ut at man i gangfart med dekk på slep kan få et like høyt energiforbruk som hvis man løper 10 km/t. Folk som ikke kan løpe, kan altså ha nytte av å trekke dekk i stedet. Det er langt mer skånsomt for blant annet ankler og knær. Bruker man staver i tillegg, reduserer man belastningen på beina ytterligere, og får dessuten trent opp styrken i armene, påpeker Mamen.
Deres forskning viste at trening med dekk på slep styrket både armer, bein og kjernemuskulatur. De fant også at høyintensiv intervalltrening med dekk var en effektiv måte å bedre oksygenopptaket på.
– Mange forbinder dekktrening med det å gå med pulk over isødet. Min oppfatning er at dette er en fin treningsform for både de godt trente og dem med lav styrke og kondisjon, sier Mamen.
Underlaget avgjør
Hvor tungt det er å trekke, avhenger av hvor mange dekk du har, og om du går i bratt eller slakt terreng. Underlaget har også ifølge Oldebråten mye å si.
– Asfalt er veldig tungt, da merker man virkelig hvor godt en bil sitter på veien. Brøyting i snø er også tungt, det samme er gress. Det letteste er å gå på grusvei, da ruller dekkene oppå grusen, sier hun.
Å gå på stier er også fint, selv om du nok må belage deg på å løfte dekkene over en stein eller en rot i ny og ne. Skiløypene skal man selvfølgelig holde seg unna, og det er viktig å vise hensyn til andre som ferdes på veien.
Oldebråten mener dekktrening er bra ikke bare for kroppen, men også for hodet.
– Det nytter ikke å stresse av gårde. Skal du holde ut på tur over tid, er du nødt til å senke tempoet. Da får du både ro i topplokket, god treningseffekt og tid til å nyte naturen rundt deg, sier hun.
Sosial aktivitet
Oldebråten syntes etter hvert det ble litt ensomt å traske rundt i skogen uten selskap av annet enn et par bildekk. Hun opprettet derfor nettsiden dekktrening.no og dekktreningsgrupper på Facebook for mange steder rundt om i landet.
– I Østmarka-gruppen skrev jeg at jeg går hver onsdag klokka 19, bli med dem som vil, forteller hun.
De siste årene har stadig flere dukket opp på onsdagsturene. Noen skal gå over Grønland eller gå Expedition Amundsen over Hardangervidda. Andre har mindre treningserfaring.
– På turene kommer uføre som er redde for å gå tur alene, damer som drømmer om topptur på randonee-ski, folk som vil gå ned i vekt, og mødre med bekkenproblemer som vil bli sterkere og få mindre vondt, sier hun.
Det har etter blitt stor aktivitet i dekktreningsgrupper også andre steder i landet, blant annet på Lillehammer, i Fredrikstad i og Stavanger.
– Det som er fint med dekktrening, er at folk i helt ulik fysisk form kan gå sammen. Den eneste forskjellen er at nybegynnere bare hekter på ett dekk, mens mer erfarne kan trekke mange, forteller hun.
Utstyr til dekktrening
Vil du prøve deg på dekktrening, trenger du en trekksele. Helst en som har god polstring over skuldrene slik at tyngden fordeles på hele overkroppen og ikke bare på hoftene.
Gamle bildekk kan du få gratis hos blant annet dekkforhandlere. Du borer hull i dekkene og skrur inn øyebolter med skiver og muttere.
Deretter fester du dekket til selen med et taudrag. Oldebråten bruker gamle klatretau som hun klipper i passe lengder. I midten fester hun en strikk som demper harde rykk.
Du trenger også staver, et par gamle skistaver fungerer fint.