Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 august 2020 02:00
Del på Facebook
Cornelis Vreeswijk. Foto: Jacob Forsell / Pressens bild (svd.se) [Public domain], via Wikimedia Commons
Cornelis Vreeswijk. Foto: Jacob Forsell / Pressens bild (svd.se) [Public domain], via Wikimedia Commons

1937: Cornelis Vreeswijk ble født i den nederlandske havnebyen IJmuiden. Han flyttet til Sverige med familien da han var 12 år og lærte seg språket på rekordtid – ifølge eget utsagn ved å lese tegneseriebladet «Fantomet». 16 år gammel kjøpte han sin første gitar. Han platedebuterte i 1964 med «Ballader och uförskämdheter», et album som solgte til gull. I årene som fulgte strødde Vreeswijk ut klassikere som «Veronica», «Somliga går med trasiga skor», «Felicia adjö» og «Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind», og skaffet seg ry som den største svenske trubaduren i moderne tid. Han markerte seg også som en fremragende tolker av visearven etter Carl Michael Bellman og Evert Taube. En utpreget smak for bohemlivet tæret imidlertid hardt på Vreeswijks helse. Han døde i Stockholm 12. november 1987, 50 år gammel.

1963: Forbrytelsen som er gått inn i historien under navnet «The Great Train Robbery» fant sted utenfor tettstedet Ledburn i Buckinghamshire, England. 16 ransmenn stanset og overfalt et posttog med et større pengebeløp om bord. Lokomotivføreren Jack Mills ble slått med et økseskaft av ranerne, og led resten av sitt liv under skadene han ble påført. Foruten de 16 som utførte ranet, var ytterligere fem menn involvert i planleggingen av forbrytelsen. I 1964 ble elleve av ranerne stilt for retten og dømt til fengselsstraffer på opptil 30 år. I løpet av femten måneder klarte to av dem å rømme fra fengslene de satt i. Ronald Biggs slo seg ned i Brasil, der han bodde til han frivillig vendte tilbake til England i 2001. Biggs ble løslatt fra fengsel i 2009. Av de 2.631.684 pundene som ble stjålet under ranet, kom mindre enn 400.000 til rette.

1969: Fotografen Iain Macmillan tok det ikoniske bildet av The Beatles som kom til å pryde coveret på «Abbey Road». Bildet er tatt i en fotgjengerovergang like utenfor studioet til plateselskapet EMI i London. Ifølge Wikipedia sto Macmillan på en gardintrapp og fotograferte mens en politimann oppholdt trafikken i ti minutter. Macmillan tok til sammen seks eksponeringer, og det var den femte som endte på coveret. Til venstre på bildet ses en Volkswagen «boble» med registreringsnummer LMW 281F. Nummerskiltet på bilen skal ha blitt stjålet gjentatte ganger etter at platen kom ut. Mannen som ses i bakgrunnen til høyre er Paul Cole, en 58 år gammel amerikansk turist som ikke ante at han var blitt fotografert før han så plateomslaget flere måneder senere.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse