Annonse
Annonse
Alcatraz. Foto: AP Photo / Eric Risberg
Alcatraz. Foto: AP Photo / Eric Risberg

1204: Barnekongen Guttorm Sigurdsson døde brått av sykdom i Nidaros, bare fire år gammel. Ifølge Store norske leksikon var Guttorm blitt tatt til konge av birkebeinerne på et hirdstevne i januar samme år, etter at hans onkel og forgjenger Håkon III Sverresson plutselig hadde avgått ved døden. Guttorm var uekte barnebarn av den navngjetne kong Sverre. En nevø av samme Sverre, Håkon Galen (som etter sigende hadde fått navnet for sin villskap i kamp), ble innsatt som jarl og leder for hird og hær i påvente av at barnekongen skulle bli myndig. I Baglersagaene antydes det at den unge Guttorm Sigurdsson kan ha blitt forgiftet. Etter hans død ble Inge II Bårdsson valgt til birkebeinernes nye konge.

1921: Forfatteren Alex Haley ble født i New York. Haleys navn ble kjent for en hel verden da hans roman «Roots» kom ut i 1976, og ble dramatisert for TV året etter. Romanen forteller historien om den afrikanske slaven Kunta Kinte og hans etterkommere i de amerikanske sørstatene. Haley hadde basert mye av handlingen på sin egen slektshistorie, og oppga at virkelighetens Kunta Kinte var hans tipptipptippoldefar. Forfatteren ble imidlertid kritisert for å ha tatt seg for store dikteriske friheter. Han måtte også vedgå at han delvis hadde plagiert Harold Courlanders roman «The African» fra 1967. «Roots» ble likevel oversatt til 37 språk, og førte til et oppsving i interessen for afroamerikansk historie. Alex Haley skrev på en ny slektssaga da han døde av hjertestans i 1993. NRK viste miniserien «Roots» høsten 1978, under tittelen «Røtter».

1934: Den første fangekontingenten ankom høysikkerhetsfengselet Alcatraz Federal Prison i San Francisco Bay utenfor California. Det nye fengselet var et svar på den voldsomme kriminalitetsbølgen som hadde skylt over USA siden forbudstidens begynnelse i 1920, og var opprettet for å huse «de verste av de verste» blant landets forbrytere. Beliggenheten på en øy, kombinert med alt det nyeste innen sikrings- og overvåkingsteknologi, gjorde at det var ansett som fluktsikkert. «The Rock» fikk raskt ord på seg som det hardeste og mest fryktinngytende fengselet i Amerika. De første årene hersket dessuten en påfallende stillhet i fengselsbygningene, ettersom direktør James A. Johnston, en venn av strikt orden og disiplin, hadde nedlagt taleforbud for de innsatte. Det strenge fengselsreglementet ble noe oppmyket i løpet av 1950-årene. Alcatraz ble avviklet i 1963, etter å ha vært i drift i bare 29 år. Gangsteren Alvin «Creepy» Karpis, den lengstsonende fangen i Alcatraz’ historie, satt der i 26 av dem.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte