Annonse
Annonse
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

1926: Ullevaal stadion ble innviet. Stadionanlegget var eid av Ski- og Fotballklubben Lyn, som ifølge Wikipedia hadde vurdert flere steder som beliggenhet for sin nye hjemmearena. Både Tåsen, Berg, Marienlyst, Hoff, Frogner og Holmenkollåsen hadde vært påtenkt før valget falt på Ullevål. Den første landskampen på banen gikk av stabelen i 1927. I 1926, 1933 og 1935 ble også finalen i norgesmesterskapet spilt der, og banen har vært fast arena for cupfinalen siden 1948. Opprinnelig hadde Ullevaal stadion en tilskuerkapasitet på 35.000. Publikumsrekorden under en fotballkamp skal være 38.085, satt under en kamp mellom Norge og Danmark i 1949. Forbudet mot ståplasser førte til at kapasiteten ble redusert, og anlegget har i dag 28.000 sitteplasser.

1960: 70 millioner amerikanere benket seg for å se historiens første TV-debatt mellom to amerikanske presidentkandidater gå på lufta i USA. Republikanernes kandidat og sittende visepresident, Richard Nixon, møtte demokratenes motkandidat John F. Kennedy i CBS’ studio i Chicago. En meningsmåling rett etter debatten viste at en overvekt av seerne utropte Kennedy til vinner, mens de to kandidatene kom jevnere ut i en tilsvarende undersøkelse blant radiolytterne. Misforholdet er blitt forklart med at Kennedy så frisk og solbrun ut i studio, mens Nixon, som hadde takket nei til å sminkes før debatten, fremsto som blek og sliten. Det hjalp ikke på Nixons sak at han pga. sin kraftige skjeggvekst stilte med blåsvarte kjaker, en omstendighet som ifølge skribenten Hunter S. Thompson fikk ham til å ligne en bruktbilselger. I november samme år måtte Nixon se seg knepent slått av Kennedy i presidentvalget.

1969: The Beatles ga ut «Abbey Road». Albumet solgte i fire millioner eksemplarer bare i løpet av de første åtte ukene, men fikk en noe blandet mottakelse av kritikerne. New York Times mente at sangene (som blant annet omfattet «Come Together», «Something» og «Here Comes The Sun») hver for seg var på det jevne («nothing special»), Rolling Stone innvendte at bruken av Moog synthesizer virket fremmed og undergravende for bandets sound, og Life slo fast at plata ikke var blant bandets beste. Ettertiden har imidlertid hyllet «Abbey Road» som et høydepunkt i The Beatles’ karriere, og fotgjengerfeltet på coverbildet har i dag status som kulturminne. Et blikk på den britiske albumlista høsten 1969 forteller at landets musikkindustri var i flytsonen. «Abbey Road» ble skjøvet ned fra listetoppen to ganger, først etter elleve uker av The Rolling Stones’ «Let It Bleed», og så etter nye seks uker av Led Zeppelins «II».

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte