Annonse
Annonse
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1964: En kommisjon nedsatt av president Lyndon B. Johnson konkluderte med at Lee Harvey Oswald hadde vært alene om drapet på John F. Kennedy i Dallas 22. november 1963. Den såkalte Warren-kommisjonen, ledet av høyesterettsjustitiarius Earl Warren, hadde da gransket attentatet i ti måneder. Ifølge kommisjonens rapport hadde Oswald avfyrt tre skudd mot presidentens bil, hvorav det første bommet, det andre gikk gjennom Kennedy og inn i guvernør John Connally i bilens forsete, og det tredje traff Kennedy i hodet. Rapporten skulle bli heftig kritisert, ikke minst for hypotesen om det andre skuddet, som ironisk ble døpt til «the magic bullet theory». Kritikerne mente prosjektilbanen som kommisjonen beskrev var en fysisk umulighet, og at det derfor måtte ha vært flere skyttere om drapet på presidenten.

1953: «Thorbjørn! Få kjenne på ballen ’a!» Utropet kom fra Norges landslagskeeper Asbjørn Hansen under en kamp mot Nederland på Ullevaal stadion. Norge kontrollerte spillet gjennom hele kampen, og keeper Hansen kjedet seg så overvettes at han til sist tigget midtstopper Thorbjørn Svenssen om et tilbakespill. Norge vant kampen 4–0. Det hører med til historien at nederlendernes hevn ble grusom. I 1972 banket de nordmennene 9–0 i Rotterdam, i en kamp der Johan Cruyff scoret to mål og Johan Neeskens tre. Ved siden av 9–0-ydmykelsen av Finland i 1912 skal seieren over Norge ha vært nederlendernes største gjennom alle tider, inntil de pulveriserte San Marino med sifrene 11–0 i 2011.

1900: Den svenske massemorderen Johan Filip Nordlund ble dømt til døden. 17. mai samme år hadde han begått en av de mest beryktede udådene i svensk kriminalhistorie, om bord på en dampbåt mellom Arboga og Stockholm. Nordlund drepte fem medpassasjerer med kniv og revolver og skadet ytterligere åtte før han stakk av i en livbåt med 800 kroner i ransutbytte. Han ble pågrepet kort etter på en jernbanestasjon i Eskilstuna. 25-årige Johan Filip Nordlund hadde fått sin første fengselsdom da han var 16 år, og siden gått ut og inn av svenske anstalter. I retten ga han uttrykk for at det eneste han angret på var at han ikke hadde drept flere. Om morgenen den 10. desember 1900 ble Nordlund ført til skafottet på lensfengselet i Västerås. Det fortelles at han sang en salme da han la hodet på blokken, og at sangen lød til øksen falt.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte