fbpx
Annonse
Annonse
Torreteo at Italian Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons
Torreteo at Italian Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

1976: Væpnede menn begikk mordforsøk på reggaeartisten Bob Marley i hans hjem i Kingston. Både Marleys kone Rita og hans manager Don Taylor ble hardt såret i attentatet, mens Marley selv kom fra det med mindre skader i brystet og den ene armen. Hendelsen inntraff bare to dager før «Smile Jamaica», en kjempekonsert i regi av Jamaicas daværende statsminister Michael Manley, med Marley på plakaten. Politiet gikk derfor ut fra at attentatet var utført av militante Manley-motstandere. Til tross for skuddskadene gikk Bob Marley på scenen som planlagt to dager etter attentatet. Da en journalist spurte ham om hvorfor han hadde valgt å ikke avlyse, svarte Marley: «Folkene som forsøker å gjøre verden til et verre sted å være tar aldri en dag fri. Hvordan kan jeg gjøre det?»

1984: En av historiens verste industrikatastrofer inntraff i den indiske byen Bhopal. Ulykken skjedde da giftgass lekket ut fra en fabrikk som produserte plantevernmidler. De første offisielle tallene gikk ut på at nærmere 4.000 hadde omkommet, men senere anslag har gått ut på at ulykken krevde så mange som 15.000 dødsofre. Det antas at en halv million mennesker ble direkte eksponert for giftgassen i brakkebyene rundt fabrikken. 40.000 av dem fikk livsvarige skader. Fabrikken var eid av det amerikanske industrikonsernet Union Carbide, som senere ble saksøkt av indiske myndigheter. Åtte av de ansvarlige ved fabrikken ble kjent skyldige i uaktsomhet og dømt til fengselsstraffer.

2011: Amerikanske Sarah Hendrickson ble historisk da hun vant tidenes første verdenscuprenn i skihopp for kvinner. Begivenheten fant sted i Lysegårdsbakkene på Lillehammer. Kvinnelige hoppere måtte kjempe en lang kamp for å få konkurrere i internasjonale mesterskap på linje med menn. Den første VM-konkurransen ble arrangert i 2009, og det første OL-hopprennet for kvinner gikk av stabelen under lekene i Sotsji i 2014. Den første kvinnelige skihopperen man kjenner til skal ifølge Wikipedia ha satt utfor Nordbybakken i Trysil under et renn i 1863. I 1930-årene ble hopperne Johanne Kolstad og Hilda «Nusse» Braskerud berømte langt utenfor Norges grenser. Skiforeningens formann Finn Quale var imidlertid kategorisk i sin avvisning av forslaget om å slippe til kvinner under Holmenkollrennet i 1931: «Her skal det ikke være noe sirkus. Kvinnelik skal ikke dras ut av hoppbakken!»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte