Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 desember 2020 02:00
Del på Facebook
Maleri av Michel Ney. Foto: Wikipedia
Maleri av Michel Ney. Foto: Wikipedia

1815: Den franske feltmarskalken Michel Ney ble henrettet i Paris. Ney bar tilnavnet «Den tapreste av de tapre». Han ble sagt å ha vært den siste franske soldaten som forlot russisk jord under tilbaketoget i 1812, og deltok i alle de store slagene under napoleonskrigene, inkludert det ved Waterloo i 1815. Etter Napoleons fall ble han arrestert og dømt til døden for forræderi. Feltmarskalken levde opp til ryet som hardhaus til det siste. Ved henrettelsen nektet han å bære bind for øynene, og han forlangte selv å få kommandere eksekusjonspelotongen. Det fortelles at hans siste ord lød som følger: «Soldater! Når jeg gir ordre om ild, skyt etter hjertet mitt. Vent til jeg gir ordren. Den vil bli min siste. Jeg protesterer mot min dom. Jeg har utkjempet hundre slag for Frankrike, og ikke et eneste mot henne. Soldater – ild!»

1941: «En dato som vil bli husket som en skjenselens dag,» sa president Franklin D. Roosevelt om 7. desember 1941. Årsaken var japanernes overfall på Pearl Harbor, amerikanernes marinebase på Hawaii. I sin følelsesladde tale dagen etter anmodet presidenten Kongressen om å erklære krig mot Japan. Krigserklæringen ble vedtatt av Senatet med 82 mot 0 stemmer, og av Representantenes hus med 388 mot 1. Den ene som stemte imot var pasifisten Jeanette Rankin, som i 1916 var blitt første kvinne i historien til å ta plass i USAs nasjonalforsamling. Rankin måtte tåle sterk kritikk fra kongresskolleger som mente at vedtaket burde være enstemmig. Flere forøkte å overtale henne til å skifte mening, eller i det minste avstå fra å stemme. Men Rankin sto på sitt. «Som kvinne kan jeg ikke dra i krigen,» sa hun, «og jeg nekter å sende noen andre dit.»

1962: Kvinnen som ifølge en kritiker «lærte verden å synge Wagner», Kirsten Flagstad, døde i Oslo. Flagstad operadebuterte som 18-åring på Nationaltheatret i 1913. 22 år senere gjorde hun sin første opptreden ved Metropolitan Opera i New York, en forestilling som er blitt betegnet som en milepæl i operahusets historie. Fra 1935 til 1941 var hun fast engasjert ved Metropolitan. Flagstad var regnet som en av verdens største operasangere i sin generasjon, og var en av Norges største verdensstjerner gjennom alle tider. Hun ble utnevnt til Den Norske Operas første sjef i 1958, men trakk seg tilbake to år senere etter å ha blitt diagnostisert med kreft. Kirsten Flagstad ble 67 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse