Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1859: Den største slaveauksjonen i amerikansk historie fant sted på en veddeløpsbane utenfor Savannah i delstaten Georgia. Auksjonskatalogen omfattet 436 afrikanske menn, kvinner og barn som var stilt ut til inspeksjon i stallanleggene, der de også spiste og sov. Selger var plantasjeeieren Pierce Mease Butler. Butler hadde arvet slavene etter sin bestefar, men så seg nødt til å selge arven for å dekke en voksende spillegjeld. Auksjonen pågikk i to dager. 429 av slavene ble solgt. De sju siste var blitt syke under oppholdet og måtte returneres til plantasjen. Det fortelles at regnet pøste ned uavbrutt så lenge auksjonen varte, som om selve himmelen gråt. Hendelsen har gått inn i amerikansk historie som «The Weeping Time».

1894: Norges første elektriske sporvei åpnet i Kristiania. Byen hadde hatt hestetrukne sporvogner fra 1875, men den splitter nye «elektrikken» – snart forkortet til «trikken» – skulle komme til å revolusjonere kollektivtrafikken i hovedstaden. I løpet av få år gjorde den også sitt inntog i Bergen og Trondheim. Den første linjen i Kristiania gikk fra Østbanestasjonen (det nåværende Oslo S) til Majorstuen. Aftenposten var på pletten under den høytidelige åpningen, og rapporterte begeistret om «den præcision, nøiagitighed og lethed, hvormed det smukke materiell manøvreredes af det vel inøvde personale». Også de mer fryktsomme blant leserne kunne avisen berolige: «Hurtig og sikkert, uden spor af feilgreb, stansninger eller uheld af anden art, gled vogn efter vogn op mod sit maal. Kjørselen var behagelig, jevn, uden rystelser, i alle dele tilfredstillende.»

1983: CD-platen ble introdusert på vestlige markeder, fire måneder etter at nyvinningen dukket opp i japanske platebutikker. Ifølge Wikipedia var Richard Strauss’ «Alpesymfonien» det første musikkverket som ble spilt inn på compact disc. Det første kommersielle musikkalbumet var ABBAs «The Visitors». Billy Joels «52nd Street» var likevel det første som ble solgt over disk, ettersom det kom ut i Japan allerede i oktober 1982. I 1985 ble det britiske rockbandet Dire Straits de første i verden til å selge en million CD-er med albumet «Brothers In Arms». Den første større artisten som fikk konvertert hele platekatalogen sin til CD var David Bowie, som slapp alle sine til da 15 studioplater på CD i februar 1985.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse