Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1875: Verdens første innendørs ishockeykamp gikk av stabelen i Canada. Åstedet var Victoria Skating Rink i Montreal, en uoppvarmet ishall som kunne by på naturlig is hele vinteren. Ishockeysporten hadde flere forløpere, bl.a. en uformell form for «gatehockey» som gikk under navnet shinny. Spillet hadde få regler og kunne gjerne spilles med en blikkboks, et eple eller en frossen hestelort som ball. En annen inspirasjonskilde var lacrosse, et spill utviklet av urbefolkningen i Canada, der køllene er utstyrt med en nettlomme ytterst til å fange ballen med. Kampen i Victoria Skating Rink ble spilt mellom to 9-mannslag og med en puck av tre. Den flate pucken skal ha blitt introdusert for å unngå skader på tilskuerne fra baller som kom susende ut av banen. Mange regner kampen i Montreal 3. mars 1875 som ishockeysportens fødsel.

1896: Idrætsforeningen Lyn (senere Ski- og Fotballklubben Lyn) ble stiftet på St. Hanshaugen i Oslo. Klubben har vunnet to seriemesterskap og åtte cupmesterskap i fotball, og ble i 1968 den første til å vinne «The Double» i Norge. Året etter ble Lyn også den første norske klubben som nådde en kvartfinale i Europacupen. Likevel er det i skiløypene at klubben har satt dypest spor etter seg internasjonalt. Lyn har hatt tre olympiske mestere i rekkene. Skihopperen Alf Andersen (1906–1975) vant spesialhopprennet under OL i St. Moritz i 1928. Langrennsløperen Ivar Formo (1951–2006) vant femmila i Innsbruck i 1976. Simen Hegstad Krüger (f. 1993) tok to gull under lekene i Pyeongchang i 2018, på 30 km skiathlon og 4 x10 km stafett.

1966: BBC annonserte at kanalen ville introdusere TV-sendinger i farger i løpet av det kommende året. Programdirektør David Attenborough – senere verdensberømt for sine naturprogrammer – fikk ansvaret for å lede den krevende overgangen fra svart/hvitt. Med overføringene fra Wimbledonturneringen sommeren 1967 ble BBC2 den første TV-kanalen i Europa som viste fargebilder. Til Norge kom fargefjernsynet i 1972, etter Sverige og Danmark, men før Island. I verdenssammenheng var ikke Norge spesielt sent ute med å innføre sendinger i farger. Italienske fjernsynsstasjoner fullførte ikke overgangen til farger før i 1977. I Argentina ble fargefjernsyn innført først i 1978, i forbindelse med at landet skulle arrangere VM i fotball.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse