Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1678: Den italienske fiolinvirtuosen og barokk-komponisten Antonio Vivaldi ble født i Venezia. Vivaldi var presteutdannet, og fikk tilnavnet Den røde prest på grunn av sin flammende røde hårmanke. Han regnes av mange som skaperen av solokonserten. Vivaldi skrev mer enn 400 konserter for fiolin og et stort antall konserter for andre instrumenter. Blant verkene hans er også 40 operaer og en mengde kirkemusikk. I sine glansdager var Vivaldi en av Europas mest berømte musikere. Likevel døde han ensom og pengelens i 1741, da barokkmusikken var begynt å gå av moten. Først mot midten av det 20. århundre ble Vivaldis musikk for alvor gjenoppdaget av et stort publikum. Hans mest kjente verk, «De fire årstider», ble innspilt første gang i 1939. Siden skal det være laget mer enn 1000 plateinnspillinger av verket.

1913: Demokraten Woodrow Wilson ble president i USA. Wilson var professor i statsvitenskap og hadde fartstid som rektor ved det prestisjetunge Princeton-universitetet. Han er fortsatt den eneste amerikanske presidenten som har kunnet skilte med en akademisk doktorgrad. Wilson huskes ikke minst for sin høye profil i utenrikspolitikken. Han ble presidenten som brakte USA inn i 1. verdenskrig, til tross for at han hadde gått til valg på ikke å gjøre det, men var også sentral i fredsforhandlingene etter krigen. I 1919 ble han tildelt Nobels fredspris. Wilsons innenrikspolitikk har fått en mer sammensatt dom av ettertiden. Mange mener at rasediskrimineringen i USA ble verre i løpet av hans åtte år Det hvite hus, og Wilson er en av flere presidenter som har vært mistenkt for å være medlemmer av Ku Klux Klan.

1941: Det første av de såkalte Lofot-raidene fant sted i Nordland. Ifølge Store norske leksikon gikk en styrke på ca. 600 britiske og norske kommandosoldater til angrep på tyske skip og installasjoner i Svolvær, Stamsund, Henningsvær og Brettesnes. Angriperne ødela blant annet flere fiskeoljefabrikker og senket fabrikkskipet «Hamburg» ved Svolvær. Kommandosoldatene kontrollerte området i seks timer før de satte kursen for Storbritannia med 213 tyske og 12 norske fanger. 314 nordmenn skal dessuten ha sluttet seg til angrepsstyrken etter eget ønske. Radiet utløste omfattende represalier fra tysk side. I Svolvær ble 97 personer tatt som gisler og sendt til den nyanlagte Åneby fangeleir i Nittedal. Svolvær-gislene ble senere overført til Grini.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse