Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1940: «Jeg vil si til dette hus, som jeg har sagt til dem som er gått med i regjeringen: Jeg har intet annet å love dere enn blod, slit, tårer og svette.» De berømte ordene – ofte feilsitert som «blod, svette og tårer» – ble uttalt av Storbritannias nyutnevnte statsminister Winston Churchill under hans tale til Underhuset 13. mai 1940. Churchill holdt talen i den dystre atmosfæren som fulgte Tysklands invasjon av Frankrike tre dager tidligere. Formuleringen «blood, toil, tears and sweat» hadde Churchill lånt fra en tale som Theodore Roosevelt holdt i 1897. Roosevelt hadde i sin tur lånt den fra den italienske nasjonssamleren Giuseppe Garibaldi, som brukte ordene for å oppildne troppene sine etter at Roma var falt i franske hender i 1849.

1961: Gary Cooper døde i California, 60 år gammel. Cooper begynte som statist og stuntrytter i westernfilmer under stumfilmæraen og var allerede en etablert stjerne da han spilte inn sin første lydfilm i 1929. Med en naturlig, lavmælt spillestil og et intenst nærvær ble han et av de største mannlige skuespillernavnene i Hollywoods gullalder. I løpet av 35 år i bransjen spilte han nærmere 90 hovedroller. Hans mesterstykke var etter manges mening rollen som sheriff Will Keane i Fred Zinnemanns sagnomsuste western «High Noon» fra 1952. Rollen skaffet Cooper hans andre Oscar-pris for beste mannlige hovedrolle, den første var for Howard Hawks’ «Sergeant York» (1941). Gary Cooper ble også hedret med en Æres-Oscar i april 1961, bare fire uker før han døde av kreft.

1981: Pave Johannes Paul II ble skutt på Petersplassen i Roma. Paven var i ferd med å åpne den ukentlige onsdagsaudiensen da han ble truffet av fire pistolskudd. Skytteren var en tyrkisk statsborger og nasjonalist som tidligere var dømt for terrorisme. Attentatmannens motiv var uklart, og mange teorier har versert om den egentlige bakgrunnen for skuddene. Én går ut på at attentatet var bestilt av KGB, som så med uvilje på pavens kritikk av kommunismen og hans støtte til den polske frigjøringsbevegelsen Solidaritet. Paven selv mente at jomfru Marias hånd hadde hindret kulene i å treffe hans vitale organer. I takknemlighet skjenket han derfor det ene av prosjektilene som ble tatt ut av kroppen hans til jomfru Maria-statuen i Fátima i Portugal, der det i dag er innfelt i kronen. En annen kule pryder rammen til ikonet Den sorte Madonna i den polske byen Czestochowa.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse