Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1702: En voldsom bybrann la tre firedeler av den svenske byen Uppsala i aske. Årsaken til brannen er aldri brakt på det rene, men ifølge samtidige kilder pågikk infernoet i 14 timer. Hundrevis av bolighus og en lang rekke offentlige bygninger og institusjoner gikk tapt. Blant landemerkene som ble helt eller delvis rasert var Uppsala domkirke, Uppsala slott, byens botaniske hage og flere av universitetets bygninger. Også bygningen der det såkalte Uppsala möte (Sveriges viktigste kirkemøte) ble holdt i 1593, fikk store skader. Et ukjent antall mennesker mistet livet i katastrofen. Brannen kom til å få store konsekvenser for historieforskningen i Uppsala, ettersom de fleste av byens arkiver og biblioteker var gått opp i røyk. Først et halvt århundre senere var byen å anse som gjenoppbygd. Bybrannen i 1702 var den verste i Uppsalas historie.

1928: Mikke Mus ble første gang sett av et publikum under en testvisning av kortfilmen «Plane Crazy». Mikke var opprinnelig et erstatningsprodukt. Disney-studioet trengte musa til fylle tomrommet etter Oswald the Lucky Rabbit (i Norge kjent som Kalle Kanin), en figur Walt Disney hadde skapt i 1927, men som Universal Studios hadde overtatt rettighetene til. Kaninen var en av de første figurene Disney utstyrte med en individuell personlighet og gjenkjennelige karaktertrekk, ut fra filosofien om at «hver figur skal være noen , de skal ikke bare være tegninger». Han overførte den samme tankegangen til Mikke Mus. Det tok noe tid før «Plane Crazy» vakte interesse hos distributørene. Mikkes offisielle debut på filmlerretet ble derfor i «Steamboat Willy», lansert i november 1928.

1974: Palestinske terrorister drepte minst 25 mennesker, de fleste av dem skoleelever, i den israelske byen Ma’alot. Et hundretall ungdommer var på skoletur til byen da bygningen de sov i ble angrepet av tre terrorister fra Demokratisk front for frigjøring av Palestina. Terroristene tok ca. 85 av ungdommene og flere lærere som gisler og krevde løslatelse av politiske fanger i bytte for gislenes liv. Etter at forhandlingene mellom gisseltakerne og israelske myndigheter var brutt sammen, ga forsvarsminister Moshe Dayan ordre om at bygningen skulle stormes. Terroristene svarte med å skyte gisler fortløpende inntil de selv ble skutt av israelske spesialstyrker. Dagen etter gjengjeldte Israels flyvåpen udåden ved å bombe palestinske flyktningleirer i Libanon.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse