fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 september 2021 02:00

1978: Pave Johannes Paul I døde i Vatikanet etter bare 33 dager i pavestolen. Dødsårsaken var trolig hjerteinfarkt. Den italienskfødte paven var blitt innsatt 26. august som etterfølger for Paul VI. På grunn av sin vennlige fremferd, og sitt uttalte ønske om å gjøre paveembetet mer menneskelig og jordnært, fikk han tilnavnet «Den smilende paven». Hans plutselige død i det pavelige sovekammer kom til å avføde en mengde konspirasjonsteorier. En av de mest utbredte gikk ut på at Johannes Paul I var blitt forgiftet fordi han aktet å avsløre grove tilfeller av korrupsjon bak Vatikanets dører. En annen teori ville ha det til at han ble myrdet av ortodokse som fryktet at han ville radikalisere kirken. Johannes Paul I ble 65 år gammel.

1994: Den største skipskatastrofen i Europa etter 2. verdenskrig inntraff i Østersjøen. Bilfergen «Estonia» var på vei fra Tallinn til Stockholm med nærmere 1000 mennesker om bord, da skipets baugport slet seg i det kraftige uværet. Vann strømmet inn på bildekket og destabiliserte skipet, som krenget over på siden og sank. 852 mennesker omkom i forliset. Av de snaut 140 personene som overlevde katastrofen, reddet mange livet ved å gripe en redningsvest og kaste seg ut i de høye bølgene. Det antas at ca. 650 av de 757 savnede hadde befunnet seg inne i skipet da det gikk ned. Vraket er aldri blitt hevet, men er dekket med sand på havbunnen og erklært som offisielt gravsted for de omkomne.

1996: Arsenal kunngjorde at franskmannen Arsène Wenger hadde overtatt som manager for klubben. Wenger hadde en fortid i Nancy og Monaco og kom rett fra japanske Nagoya Grampus. Fra først av var det liten begeistring for utnevnelsen både i britisk presse og blant Arsenal-supportere. Wenger skulle imidlertid vise seg å bli den mest suksessrike og lengstsittende manageren i klubbens historie. I løpet av sine 1702 kamper ved roret ledet han Arsenal til tre ligatitler og sju FA-cupmesterskap. I sesongen 2003–2004 gikk laget ubeseiret gjennom Premier League og fikk oppnavnet «The Invincibles» (de uslåelige). Da Wenger gikk av i 2018, hadde han hele 22 år bak seg i managerstolen. Han har likevel et stykke opp til Fred Everiss (1882–1951). Everiss var manager for West Bromwich Albion i 46 år, fra 1902 til 1948.

(©NTB)

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte