Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
28 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1189: Pave Clemens III utsendte det eldste brevet som er kjent i Norge. I brevet hilser han til alle Norges geistlige, og forbyr dem samtidig å delta i krigshandlinger med våpen i hånd. Paven minner om at prestens oppgave på slagmarken ikke er å kjempe, men å gi syndsforlatelse til de døende og fraråde onde handlinger. Brevet er skrevet på hvitt pergament av en profesjonell skriver og beseglet med pavens blysegl. Seglet henger i en snor av hamp, et signal om at det inneholder forbud eller påbud fra paven. Det 834 år gamle brevet fra Clemens III oppbevares i Riksarkivet. Ifølge Arkivverket er det i god stand.

1754: Ludvig Holberg døde i København. Den dansk-norske forfatteren var født i Bergen, men etter flere kortere opphold i Danmark, slo han seg ned der for godt da han var i begynnelsen av 30-årene. Både dansker og nordmenn kan derfor regne ham som sin største opplysningsdikter. Holbergs produksjon omfatter både essays, dikt, historieverker og én roman («Niels Klims underjordiske reise», 1741). Likevel er det trolig komediene som fremfor alt har holdt navnet hans levende. Av franskmannen Molière hadde Holberg lært teknikken med å plassere en hovedfigur med en mani eller et dominerende karaktertrekk i sentrum for handlingen. Både «Jeppe på Bjerget», «Den politiske kannestøper», «Erasmus Montanus» og «Den stundesløse» og er eksempler på slike historier. Holberg skrev til sammen mer enn 30 komedier.

1813: Jane Austens roman «Pride and Prejudice» (norsk tittel «Stolthet og fordom») kom ut i England. I likhet med hennes øvrige romaner ble den publisert uten opphavskvinnens navn på omslaget. Først etter Austens død i 1817 ble forfatterens identitet kjent for offentligheten. Austen hadde beskjedne forventninger til salget av «Pride and Prejudice», og av frykt for å komme dårlig ut av en avtale om løpende royalties, solgte hun rettighetene til romanen for et engangshonorar på 110 pund. Hennes forsiktighet skulle vise seg å bli dårlig lønnet av ettertiden. Jane Austens historie om Elizabeth Bennet og Mr. Darcy er en av de mest populære i britisk litteratur, og romanen antas å være solgt i minst 20 millioner eksemplarer. Da BBC kåret «UK’s Best Loved Book» i 2003, kom «Pride and Prejudice» på andreplass – bare slått av J.R.R. Tolkiens «The Lord of the Rings».

(©NTB)

annonse

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte