Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1845: Edgar Allan Poes dikt «The Raven» sto på trykk i New York-avisen The Evening Mirror. I det lange, fortellende diktet møter leseren en mann som sørger over sin elskedes død. En ravn besøker ham i hans kammers, og samtalene med den sorte gjesten driver den sørgende dypere og dypere inn i fortvilelse. Leserne ble særlig berørt av diktets musikalitet og mørke, gotiske atmosfære. I et essay utgitt året etter beskrev Poe i detalj hvordan han hadde gått fram da han skrev diktet, som ifølge ham selv var utformet for å tilfredsstille «så vel den folkelige smak som kritikernes». Publiseringen av diktet gjorde Edgar Allan Poe berømt over natten. «The Raven» er et av de mest leste diktene i amerikansk litteratur.

1820: Kong George III av Storbritannia døde i Windsor Castle. Han ble etterfulgt på tronen av sin sønn, George IV, som i praksis hadde vært regent siden 1811 på grunn av farens sinnssykdom. Årsakene til George IIIs tragiske skjebne er omdiskutert. Det som er sikkert, er at kongens sinnslidelse har interessert ettertiden. Den var blant annet emne for spillefilmen «The Madness of King George (1994), basert på et skuespill av Alan Bennett. Opprinnelig hadde filmen tittelen «The Madness of George III». Et ondskapsfullt rykte ville ha det til at tittelen ble endret av hensyn til amerikanske kinogjengere. Filmskaperne skulle ha fryktet at tallet «III» ville få amerikanerne til å tro at det dreide seg om et oppfølger, og at de hadde gått glipp av «I» og «II».

1996: President Jacques Chirac erklærte at Frankrikes omstridte atomprøvesprengninger var avsluttet. Frankrike foretok sin første prøvesprengning i 1960 og gjennomførte mer enn 200 slike sprengninger i tiårene som fulgte. De fleste fant sted på stillehavsatollen Mururoa i Fransk Polynesia. Franskmennene brakte sprengningene til opphør i 1992, men kjernevåpenprogrammet ble gjenopptatt kort etter at Chirac tiltrådte som president i 1995. Ytterligere seks franske prøvesprengninger på Mururoa i 1995 og 1996 påkalte sterk fordømmelse fra verdenssamfunnet. En massiv internasjonal boikott av franske varer, deriblant ost og vin, bidro til at Frankrike valgte å avvikle den upopulære virksomheten i Stillehavet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse