Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1945: Den mest dødbringende skipskatastrofen gjennom alle tider inntraff i Østersjøen, da flyktningskipet «Wilhelm Gustloff» ble torpedert av en sovjetisk ubåt. Skipet var bygd som cruiseskip i Tyskland i 1938. Under 2. verdenskrig ble det tatt i bruk som lasarett- og troppefartøy av den tyske marinen. 30. januar 1945 bisto skipet under evakueringen av tyske statsborgere på flukt fra Den røde hær i områdene sør for Østersjøen. Rundt 10.600 flyktninger var om bord da «Wilhelm Gustloff» la ut fra Gdynia i Polen med kurs for Kiel. Av disse var 9000 sivilister og sanitetsfolk. Drøy 30 kilometer fra kysten ble skipet truffet av tre torpedoer i babord side og sank i isvannet på 40 meters dyp. Det er anslått at 9350 personer mistet livet.

1948: Den indiske statsmannen og frigjøringslederen Mohandas Karamchand Gandhi, bedre kjent som Mahatma Gandhi, ble myrdet i New Delhi. Gandhi var på vei til et bønnemøte da han ble skutt ned på kloss hold av hindunasjonalisten Nathuram Godse. Drapet skal ha vært motivert av Gandhis rolle under delingen av India i 1947. Ifølge Wikipedia var Gandhi blitt utsatt for attentatforsøk hele fire ganger tidligere, det siste så sent som ti dager før han døde. Mer enn to millioner mennesker deltok i sørgeprosesjonen som fulgte ham til kremasjonsstedet. Etter hans død sa Albert Einstein om Mahatma Gandhi: «Kommende generasjoner vil ikke tro at en slik mann – av kjøtt og blod – har vandret på vår jord.»

1969: «I’d like to say thank you on behalf of the group and ourselves and I hope we’ve passed the audition.» Med disse ordene avsluttet John Lennon den aller siste Beatles-konserten i historien. Seansen fant sted på taket av plateselskapet Apples hovedkvarter i Savile Row i London, og bandet ble akkompagnert av Billy Preston på tangenter. Den uannonserte konserten varte i 42 minutter og omfattet ni gjennomspillinger av til sammen fem låter: «Get Back», «Don’t Let Me Down», «I’ve Got A Feeling», «One After 909» og «Dig A Pony». Nede på gateplan strømmet tilskuerne til, ettersom ryktet om den noe uvanlige forestillingen spredte seg i byen. Konserten ble til sist stanset av Londons Metropolitan Police.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse